Perakendecilik Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Perakendecilik Konferansı

Perakendecilik Konferansı

Koç Üniversitesi Migros Perakende Eğitim Merkezi (KÜMPEM) tarafından düzenlenen Perakendecilik Konferansı, üniversite ve iş dünyasını bir araya getirdi.

21.05.2012 20:34

Koç Üniversitesi Migros Perakende Eğitim Merkezi (KÜMPEM) tarafından düzenlenen Perakendecilik Konferansı, üniversite ve iş dünyasını bir araya getirdi.

Yapılan açıklamaya göre, perakendede operasyon ve pazarlama alanındaki yenilik ve gelişmelerin ele alındığı konferansa, 150 üst düzey sektör temsilcisi ile Türkiye'nin farklı üniversitlerinden 50 akademisyen katıldı.

Boston Consulting Group Atina Ofisi ortağı ve yönetici direktörü Camille Egloff Mitler, konuşmasında, dünyada değişen dengeler ve yeni trendlerden örnekler verdi.

Mitler, gelişmiş ülkelerde tüketiciler harcamalarında daha temkinli hareket ederken, Çin, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde harcamaların markalı ve lüks ürünlere doğru kaydığını belirtti. Mitler, "Türkiye ise her açıdan çok dikkat çekiyor. Global oyuncular pazara girmek için takvimlerini oluşturuyor" dedi.

Kaliforniya Üniversitesi Anderson School Operasyon Yönetimi Profesörü Felipe Caro, konferansın, Türkiye'deki sektörü anlamaları açısından çok faydalı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Pazarda büyümek için fiyat tuturmak şart" dedi.

Yerelleşmenin önemine değinen Yılmaz, "Ürününü yerelleştiremeyen firmalar, müşteriyi kendilerinden alışveriş ettirmekte zorlanır" diye konuştu.

-Online alışveriş ve mobil market uygulaması-

Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort da, yenilikçiliğin, Migros'un 58 yıl önce gıda perakendeciliğini ilk yapan şirket olmanın getirdiği bir duruş şekli olduğunu vurguladı.

Tort, "Biz yenilikçi olalım diye yenilik yapmıyoruz. Bir sektörde bir işi ilk yapan sizseniz ve bunun sonunda sürekli başarı gelmişse, durmanız mümkün değil. Dolayısıyla yenilikçilik bizim için bir tercih değil, bir zorunluluk, bir duruş şekli" diye konuştu.

Facebook'un milyarlarca dolara halka arzının gerçekleştiği bugünlerde alışverişte mobil deneyimi tartışmanın doğru olmadığını belirten Tort, "Burada tartışılması gereken yegane şey, hızla bu dünyaya adapte olabilmektir. Biz mobil market uygulamasında, bunu biz yapmasak da başkalarının yapacağını gördük. 'Madem ki yapılacak, o halde ilklerin markası olarak biz yapmalıyız' dedik ve yaptık" şeklinde konuştu.

Online alışveriş ve mobil market uygulamasının arkasında tam anlamıyla

"lojistik oyun planı" olduğunu anlatan Tort, şu anda Migros Grubu içinde online alışveriş ve mobil market uygulamalarının son derece başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Tort, bu iki uygulamanın gıda perakendesinde yakın gelecekte toplam ciro içindeki payının yüzde 5 ila 10 oranları arasında bir banda oturmasının hayal edilebileceğini de dile getirdi.

- "Best Buy Türkiye'de Teknosa'nın icatçılığı ile baş edemedi"-

Teknosa Ticaret AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Nane de, "55 milyarlık Best Buy Türkiye'de Teknosa'nın icatçılığı ile baş edemediğini" savunarak, inovasyona ve bilgiye verdikleri önemi vurguladı.

"Best Buy CEO'su Teknosa'nın arka ofisindeki sistemleri görünce inanamadı, 2005 yılında yapılan yatırımla büyük sıçrama yapıldı" diyen Nane, Teknosa mağaza eleman değişim oranının sektör ortalamalarının çok altında seyrettiğini, mağaza yönetici terfilerinin tamamının içeriden yapılmasında bunun büyük etkisi olduğunu söyledi.

Koç Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetici Direktörü Dr. Esel Çekin de, bu sene ikincisi yapılan konferansa olan ilginin geçen senenin üç-dört katı olmasının, sektörün bu konudaki artan ihtiyacını gösterdiğini ifade etti.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Perakendecilik Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement