Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, ihracatta kendilerine en önemli desteğin yurt dışı fuarları olduğunu belirterek "Kurulduğumuzdan beri uluslararası fuarlarda ısrarlı bir şekilde yer aldık. Bugün 66 ülkede 444 satış noktamız var" dedi.
13. Perakende Günleri Kongre ve Fuarında, Yurt Dışı Açılımları oturumunda "Perakendenin Yurtdışı Maratonu" bölümünde konuşan Çilek, şirketlerinin ilk yurt dışına açılmalarıyla ilgili başlangıçta hem yurt içi hem de yurt dışı sürecinin paralel ilerlediğini söyledi.
Çilek Mobilya'nın kurulduğu ilk yıldan itibaren odaklanmayı, uzman olmayı seçtiğini anlatan Çilek, "Uzmanlığı seçtikten sonra Türkiye'de genç ve bebek mobilyasının tüm ev mobilyası pazarın yüzde 5' i olduğunu fark ettik. Tabi ki bu bizim vizyonumuzu dolduracak bir durum değildi. Yani Türkiye'de tüm genç odalarının pazarın lideri olsak bile bu ufak bir rakamdı. Dolayısıyla ilk günden itibaren yurt dışına açılmak için projeler geliştirmeye başladık ve yurt dışına açılma kararımızı adım adım aldık" diye konuştu.
Çilek, 1996 yılında ilk ihracatlarını Ukrayna'ya gerçekleştirdiklerini dile getirerek, ertesi yıl sadece ihracat değil o ürünlere mağaza açmak için adımlar atmaya ve uluslararası franchise sistemi hakkında danışmanlık almaya başladıklarını kaydetti.
İhracatta kendilerine en önemli desteğin yurt dışı fuarları olduğunu belirten Çilek, "O yıllarda yeni kurulan bir firma olarak uluslararası fuarlarda ısrarlı bir şekilde yer aldık. Fuarların bize çok etkisi oldu. Bugün 66 ülkede 444 satış noktamız var. Tabi bu paralel büyümeyi yaparken çok bir strateji yoktu. Tamamen o fuarlarda gelen potansiyelleri değerlendirme stratejisi vardı. Şimdi bu değişti daha odaklı bir stratejimiz var" değerlendirmesinde bulundu.
İhracatta büyüme stratejileri ile ilgili de Çilek, kendilerinin ilk başladıklarında dışarıdan bir yardım gerekmesi nedeniyle bir ortakla yurt dışına açılmayı tercih ettiklerini dile getirdi.
Şuanda bu stratejilerini devam ettiğini belirten Çilek, "Sadece burada ki fark her kapımıza geleni seçmememiz, belli kriterlerimizin daha net olması. Bizim sektörümüzde bu model daha iyi çalıştığı için bununla devam ediyoruz. Bayinizi, distribütörünüzü seçerken onların sizin sektörünüzle uyumlu olmaları çok önemli. Ama modelimiz hala bayimizi seçerken onların sektörünüzle uyumlu olması çok önemli çocuğunuzu okula yollamak gibi bir şey O ülkedeki yerel konulara vakıf olmaları gerekiyor" dedi.
"Körfez bölgelerinde turizm etkilerinin başlaması alış veriş trafiğinin Ortadoğu'ya kaymasına neden oldu"
Yatırım yönetimi alanında danışmanlık hizmeti sunan Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş Yurt Dışı Açılımları oturumunda "Perakendecilerimizi Ortadoğu'da neler bekliyor?" başlıklı konuşmasında Ortadoğu da orta sınıfın hızla büyümesinin sonucunda Arap baharı ve benzeri olgularla birlikte başka gelişmelerinde görülebileceği düşüncesinde olduğunu söyledi.
Ayrıca Dubai ve Dubai'yi takip eden bir körfez bölgelerinde turizm etkilerinin başlaması ve daha hızlanmasının alış veriş trafiğin Ortadoğu'ya kaymasına neden olduğu görüşünü paylaşan Alkaş, bölgesel zenginliğin cazibeyi artırıcı bir unsur olarak ortaya çıktığını ve kişi başına düşen milli gelirler açısında da bakıldığında oradaki harcama yeteneklerinin ekonomik hareketlilik açısından da önemli rakamlara işaret ettiğini söyledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Perakende Günleri Kongre ve Fuarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?