Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Suat Kaymak, patates üretiminde ürün kaybına neden olan pek çok hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunduğunu belirterek, "Patates yumrudan çoğaltıldığından; birçok tohum ve toprak kökenli bakteriyel, fungal ve viral unsurun yanı sıra böcekler, nematodlar ve yabancı otlar tarafından da patates yetiştiriciliği tehdit altındadır" dedi.
Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Patates Zararlı Organizmaları Sempozyumu" Dedeman Otel'de başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan Kaymak, patatesin, çesitli iklim bölgelerine kolaylıkla uyum sağlayabildiğinden, 125'den fazla ülkede yetiştirildiğini ve yıllık yaklaşık 324 milyon ton üretildiğini bildirdi. Türkiye'de ise 1 milyon 429 bin 849 dekar alanda, yıllık 4 milyon 613 bin 71 ton patates üretildiğini kaydeden Kaymak, patatesin, ihracat ve ithalatta önemli payı olduğunu söyledi.
Patateste ürün kaybına neden olan pek çok hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunduğuna dikkati çeken Kaymak, "Patates yumrudan çoğaltıldığından; birçok tohum ve toprak kökenli bakteriyel, fungal ve viral unsurun yanı sıra böcekler, nematodlar ve yabancı otlar tarafından da patates yetiştiriciliği tehdit altındadır" diye konuştu.
Patates üretiminde zarar oluşturan 60 hastalığın bulunduğunu, daha az zarar oluşturanlar da dahil edildiğinde sayının 100'ü aştığını kaydeden Kaymak, fitoplazmalar ile küresel ısınmadan kaynaklı böcek faaliyetlerinde görülen artış ve değişikliklerin önem kazandığını vurguladı.
İnsan sağlığının; çevrenin, biyolojik çesitliliğin farkındalığı ve korunmasıyla sürdürülebilirliğin ön plana çıktığına değinen Kaymak, ekonomik ürün kaybına yol açan zararlılarla rasyonel mücadelede de biyolojik, ekolojik ve ekonomik faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi. Kaymak, sempozyumun son günü Kapadokya Bölgesi'nin ziyaret edileceğini ve patates depolarının gezileceğini bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Nevzat Birişik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı'nın da konuşmacı olarak katıldığı sempozyum, 7 Kasım'da sona erecek.
Bu yıl ilk kez düzenlenen sempozyumda, patates hastalık ve zararlıları, yabancı otlar, bitki koruma ürünleri, kalıntı ve toksikoloji ve biyolojik mücadele konularında çalışan yerli ve yabancı uzmanlar bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşacak ve dünyadaki son gelişmeleri değerlendirecek. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › 'Patates Zararlı Organizmalari Sempozyumu' Ankara'da Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?