Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, pamuğun üreticiye para kazandırmadığını, verilecek primin yükselmesi halinde dışa bağımlılığın azalacağını söyledi.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, ATB Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak, Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, Çukobirlik Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çakıcı, Adana Çiftçiler Birliği ve Seyhan, Yüreğir, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı Ziraat Odaları yöneticilerinin yanı sıra tekstil firmaların temsilcilerinin hazır bulunduğu sezonun ilk kütlü pamuk ihalesi sırasında yaptığı açıklamada 'beyaz altın' pamuğun Çukurova'da ve Türkiye genelinde azaldığına dikkat çekti.
"PAMUKTAN KAÇIŞI HER PLATFORMDA DİLE GETİRDİK"
Bilgiç, "Çukurova ve Adana'yı beyaz altın olarak dünyaya tanıtan pamuk son yıllarda yavaş yavaş Çukurova'dan da, diğer pamuk üretilen bölgelerde de azaldı. Bu durumu biz Adana Ticaret Borsası olarak her platformda, devleti yönetenlere, bakanlarımıza ve hatta Başbakanımıza dahil olmak üzere hazırladığımız raporları sunduk. Pamuğa verilen primlerin düşük olduğunu, bunun üreticiyi memnun etmediğini, üreticiye para kazandıracak durumda olmadığından tüketicinin bu üründen kaçacak durumda olduğunu ifade ettik. O dönemde bir artış oldu. Ama bizim beklentimizi karşılayacak bir artış olmadı. Gerçekten pamuk önemli bir ürün. Pamuğun bölgede eski günlerini tekrar yakalayacak ve tüm bölgelerde ekilecek duruma gelmesi gerekiyor. Pamuk fiyatını 900 kuruş dedik ama 1 TL gibi bir fiyata çıkarttığımız takdirde ben inanıyorum dışarı bağımlılığımızı azaltacağız. Yoksa bu bağımlılığımız son yıllarda giderek artacak. Bölge beyaz altından kaçtı ve 'sarı inci' denen mısıra yöneldi. Tabii ki mısır da desteklenmeli, soya da desteklenmelidir. Ama bugün Türkiye'de mısır yetişecek alan kalmadı. Türkiye'nin yüzde 90'ında mısır yetişiyor. Konya ovası buğdaydan, mısıra dönüyor. Ama pamuk burada yetişmeyecekse havza içerisinde ona da yer verelim, üretimi destekleyerek arttıralım ve dışarıya bağımlılığımızı azaltalım" dedi.
AHMET SÖĞÜT: "ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEDE POPÜLİST YAKLAŞIMIN DIŞINDAYIZ"
Pamuktan mısıra geçilmesinin sebebinin mısırın külfetinin daha az olmasından kaynaklandığını vurgulayan Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt ise, "Biz Bakanlık olarak üreticiyi destekleme noktasında popülist bir yaklaşımın dışındayız. Bana göre çiftçimizin beyaz altını bırakıp sarı altına dönüş yapmasındaki asıl neden mısırı ekersiniz, suyunu verirsiniz sonra hasat edersiniz. Ama pamukta çiftçinin külfeti var. Uğraştığı iş ve işlemler var. Hastalığı var. Doğayla mücadelesi daha zor. O yüzden pamuktan biraz da bu yüzden kaçış var" diye konuştu.
AHMET ÇAKICI: "PAMUĞUN PARA EDECEK BİR SİSTEMİ KURULMALI"
Çukobirlik Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çakıcı da, "Çiftçiyi, taciri ve tekstil firmalarını mağdur etmeden ithalat boyutuyla bir çözüm üretilecek şekilde pamuğun para edecek bir sistemin kurulması lazımdır. Üç aktörün en önemlisi bana göre üretendir. Üreticinin ürettiği ürünün para etmesi lazım ki bir yıl sonra tekrar ekim yapıp, üretimini sürdürmelidir" şeklinde konuştu. - ADANA
Son Dakika › Ekonomi › Pamukta Üretim Artışı Zamma Bağlı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?