Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) bakanlıklarla protokol imzalayarak 'Coğrafi Bilgi Sistemleri' projesini hayata geçirdi. Proje çerçevesinde onlarca kurum ile muhatap olmaktan kurtulan yatırımcı, yatırım yapacağı araziyi bilgisayar üzerinden seçebilecek.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı, yatırımcılarla arazi kolaylığı sağlayarak 'Coğrafi Bilgi Sistemleri' projesini hayata geçirdi. GMKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Candan Şahin, yatırımcıları onlarca kurumla uğraşmaktan kurtaran projenin detaylarını anlattı. Şahin, "Güney Marmara Kalkınma Ajansı bünyesinde yatırım destek ofisleri olarak en büyük görevimiz yatırımcıyı çekmek. Gerek broşürlerle gerekse tanıtım filmleri bölgenin cazibe noktalarını ön plana çıkartıp yatırımcıyı bu konuda bilgilendirip yatırımcıyı buraya çekmeyi hedefliyoruz. Yatırımcıyı buraya çekmekle iş bitmiyor, yatırımcının burada kalarak işe devam etmesi ve bölgeye sosyo ekonomik bir hız kazandırması bizim için önemli bir konu. Bu anlamda yatırımcıların izin işlemlerini tek elden yürütüyoruz. Çünkü yatırımcı yatırımın durumuna göre 30 kurumla dahi muhatap olabiliyor. Mesela karayollarının, DSİ'nin bir projesi var mı, tarım il müdürlüğü açısından bölge tarım arazisi mi sorularla arazi seçimi çok önemli bir konu haline geliyor. Bir yatırımcı grubu var ki yatırım için fikri var ama arazi için hiç bir fikri yok. Yatırımcıya arazi konusunda yardımcı olamıyorsanız, dört bacaklı bir masanın bir bacağını eksik bırakmış oluyorsunuz. Bazen de yatırımcılar arazilerini alıp öyle geliyorlar. Bu yatırımcı açısından tehlikeli bir nokta. Çünkü sorgulamadan alınan araziler yatırımcının elinde kalabiliyor. O noktada bizimde yapabileceğimiz bir şey yok. Biz bu sistemi duyurmak istiyoruz ki, arazilerin istenen yatırıma uygun olup olmadığını sorgulayabilelim" dedi.
BÜYÜK KOLAYLIK
Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Candan Şahin, imzaladıkları protokol hakkında bilgiler verdi. Şahin, "Geçen yıl Mart ayında biz bu noktada sistemimizi kurmaya karar verdik. Sistemin adı Coğrafi Bilgi Sistemleri olarak geçiyor. Bu sistem ile yatırımcıya uygun arazi bulabilme konusunda yardımcı olabiliyoruz. İlk olarak kurumlara tek tek yazı yazıp elde ettiğimiz verileri sistemi girerek bu projeyi hayata geçirmeyi düşündük. Ancak sonra bunun çok fazla mesai götüren bir sistem olacağını ve belki de 1 yıl sonra verilerin güncelliğini kaybedeceğini düşündük. Bu kurumlarla protokol imzalayarak projeyi hayata geçirmekte karar kıldık. İlk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştük. 1/100.000'lik çalışma kapsamında bakanlık oldukça güzel veriler elde etmişti. Sanayi alanları, tarım alanları, konut alanları olarak belirlenen yerler bu verilerde bulunuyordu. İlk protokolümüzü bu kurum ile imzaladık. Şuan online olarak ellerinde verileri bizlerle paylaşıyorlar. İkinci olarak hazine arazileri bilgilerini elde etmemiz gerekiyordu. Bu noktada da Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile anlaşmaya vardık. Üçüncü protokolümüzü de Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ile gerçekleştirdik. Tapu ve Kadastro'da bir sorun ile karşılaştık. Kalkınma Ajansları bu veri paylaşımındaki ücretten muaf kuruluşlar arasında yer almıyordu. Balıkesir ve Çanakkale illerini hesaplattığımızda karşımıza 1 milyon TL gibi bir rakam çıktı. Tapu ve Kadastro'nun bu dönemde muaf kuruluşları yeniden belirlediği yönünde bir bilgi aldık. Bu konuda Kalkınma Bakanlığı ile irtibata geçerek Kalkınma Ajanslarının muaf kuruluşlar arasında yer alması için adımlar attık ve başardık" şeklinde konuştu.
Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Bir yatırımcı bize geldiğinde liman uzaklığı, elektrik, su, tarım arazisi, marjinal tarım arazisi gibi bir çok veriyi sistem üzerinden bulabiliyoruz. Arazi satın almış olan yatırımcıdan da ada ve parsel bilgilerini alarak ne tarz bir yatırım yapabileceği konusunda bilgiler veriyoruz. Biz sadece protokol imzalanan bu kurumlarla kalmayıp, ajansın destek verdiği projeleri de sisteme işlemeye başladık. Aynı zamanda il yatırım komitesi kuruyoruz. Biz takip ettiğimiz yatırımları biliyoruz ancak bakanlıkların takip ettiği yatırımları bilmiyoruz. Oradan alınan veriler de bu haritaya işleniyor. Hangi ilçede ne kadar yatırım var bunları görebileceğiz. Örneğin bir biyogaz yatırımcısını hayvancılığın en yoğun olduğu bölgeye yönlendireceğiz. Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda adım atan ajanslar oldu ancak tek tek elle veri girme yolunu seçtiler. Ancak güncelliği çabuk kayboldu. Bunu ciddi bir yazılım kullanarak yapan ilk ajans biziz. Balıkesir ve Çanakkale'de ellerinde arazisi bulunan ve yatırımcılara bunları vermek isteyen arazi sahipleri ajansımıza başvurarak ücretsiz şekilde sisteme kaydedebilirler" dedi.
CBS NEDİR?
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) mekansal verilere ait bilgileri veri tabanında bütünleşmiş bir şekilde saklama yeteneğine sahip programlardır. Bu programlar kendine has teknolojisiyle sorgulama ve istatistiksel analiz gibi klasik veri tabanı işlemlerini görselleştirme ve haritalar tarafından sağlanan coğrafi analizler ile birleştirmektedir. Bu yeteneği sayesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri diğer bilgi sistemlerinden ayrılmakta, kamu ve özel girişimlerde olayların açıklanabilmesi, sonuçların tahmini ve strateji geliştirebilmesi bakımında önem kazanmaktadır. Kısaca CBS, hem veri tabanı yönetimi, analiz, modelleme yeteneği hem de çalışmalar esnasında karar destek mekanizması gibi birçok ve önemli özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Böylece talep edildiğinde tüm veriler haritalar üzerinden görülebilmekte ve karar alma süreçlerinin kolaylaşması sağlanmaktadır. - BALIKESİR
Son Dakika › Ekonomi › GMKA, Yatırımcıyı Arazi Çilesinden Kurtardı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?