ABD’de otomotiv sektörünün kalbi sayılan Detroit’deki otomotiv üreticileri, çökmenin eşiğindeki General Motors (GM) ve Chrysler’in kısa vadeli istikrara kavuşması için Beyaz Saray’dan mali yardım bekliyor.
ABD Başkanı George W. Bush, Irak ve Afganistan’a seyahati sırasında başkanlık uçağı ’Air Force One’da yaptığı açıklamada, şirketlerle çalışma süreci içinde olduklarını belirterek, "Otomotiv şirketlerinin aniden iflası ekonomi için felaket olabilir" dedi. Detroit merkezli şirketlere verilecek destekle ilgili kesin tarih vermeyen Bush, "Bu, otomotiv sektörünün ekonomik kırılganlığı nedeniyle uzun bir süreç olmayacak" diye konuştu. Demokrat Partili Senatör Carl Levin ise otomotiv endüstrisinin çökmesine izin vermeyeceğini açıklayan Beyaz Saray’ın büyük olasılıkla dediğini yapacağını düşündüğünü söyledi. Ancak Cumhuriyet Partili Senatör Bob Corker, Beyaz Saray’daki yetkililerle görüştüğünü ve henüz bir karar alınmadığına işaret ederek, "Onların henüz ne yapacaklarını bildiklerini sanmıyorum" dedi. Wall Street gazetesi de, Bush yönetiminin otomotiv devlerini kurtarılması üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığına işaret ederek, Beyaz Saray’ın 10 ila 40 milyar dolar arasında bir rakam belirleyebileceğini yazdı. Gazete, Beyaz Saray’a yakın kaynaklara dayandırarak verdiği haberde, yetkililerin destek isteyen otomotiv şirketlerinin defterlerini incelediği belirtilerek, 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı’nın (TARP) kullanılması durumunda bu rakamın 15 milyar dolar olabileceğini kaydedildi. Gazete, TARP’ın serbest bırakılan ilk 350 milyar dolarlık diliminde sadece 15 milyar doların tahsis edilmediğini, Bush yönetiminin daha fazlası için ikinci dilimi devreye sokması gerektiğini yazdı.
İşçi ücretleri sorundu
Geçen hafta, ABD’li otomotiv şirketleri için hazırlanan 14 milyar dolarlık kurtarma paketi Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmiş, ancak üst kanadı Senato’da Cumhuriyetçilerin engellemesi sonucu onay alamamıştı. Cumhuriyetçiler, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası üyelerinin ücretlerinin gelecek yıl ABD’deki Japon otomotiv şirketlerinde çalışan işçilerin ücretleri seviyesine çekilmesini kabul etmemesi üzerine sektörü kurtarma planına destek vermemişti. Bu gelişme üzerine Beyaz Saray, otomotiv sektörünün 700 milyar dolarlık TARP’dan yararlandırılması dahil çeşitli seçenekler üzerinde düşündüğünü açıklamıştı.
’Yerli malı oto’ alana 1000 dolar veriyorlar
BEYAZ Saray, General Motors, Chrysler ve Ford’a 700 milyar dolarlık TARP (Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı) kapsamında kredi desteği sağlamaya hazırlanırken, dünya da Detroit’in kurtarılmasına odaklandı. ABD’li otomotiv devlerinin iflas bayrağının çekme riskiyle karşı karşıya olması üzerine ülkedeki bazı şirketler sektöre destek olmak için harekete geçti. Sağlık gibi otomotiv dışındaki sektörlerde faaliyet gösteren bu şirketler, çalışanlarına ABD’de üretilen araçlardan satın almaları durumunda 1000 dolarlık katkı sağlayacaklarını açıkladı. ABD’li kan işleme şirketi Livonia, otomotiv pazarındaki satışların artmasına destek olmak için GM, Chrysler ve Ford markalı yeni araç satın alacak olan çalışanlarına 1000 dolar vereceğini açıkladı. Livonia CEO’su Chet Czaplicka, Detorit’te faaliyet gösteren bir şirket olduklarına dikkat çekerek, "Çalışanlarımıza yaptığımız bu jest sayesinde üç büyük otomotiv üreticisinin bölge ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu göstermek istedik. Küçük katkılar birleştiğinde büyük etkiler yaratabilir" dedi.
İlk Çinli hibrit otomobil satışa çıktı
ÇİN’de seri üretimi yapılan ilk hibrid otomobil iç piyasada satışa çıkarıldı. Hem elektrik hem de benzinli motora sahip aracın üreticisi BYD Auto, F3DM adı verilen otomobilin 150 bin yuana (yaklaşık 33.6 bin YTL) satılacağını belirterek, sürücüsünün aracı evinde normal elektrik prizi ve aynı zamanda özel istasyonlardan şarj edebileceğini kaydetti.
Suzuki kriz yüzünden ralliden çekildi
KÜRESEL kriz motorsporlarını vurmaya devam ediyor. Japon Honda’nın Formula 1 organizasyonundan çekilme kararı almasının ardından şimdi de Suzuki Dünya Ralli Şampiyonası’nda önümüzdeki sezondan itibaren yer almayacağını açıkladı. Açıklamada, şirketin satışların düşmesi ve küresel krizin olumsuz etkisi nedeniyle FIA Dünya Ralli Şampiyonası’ndan çekilme kararı aldığı belirtildi.
İrlanda’dabankalara 10 milyar Euro
İRLANDA, bankalara 10 milyar Euro’ya (13.27 milyar dolar) kadar sermaye desteği sağlayacağını açıkladı. İrlanda hükümeti, 10 milyar Euro’ya kadar olan sermaye güçlendirme programını, Ulusal Emeklilik Rezerv Fonu veya diğerleri üzerinden, bazı kural ve koşullara uygun olarak, bankaların var olan hissedarları ve özel yatırımcıları desteklemek için kullanacağını açıkladı.
Trichet’den mali disiplin uyarısı
AVRUPA Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, kurtarma paketleri hazırlanırken politika yapıcıların mali disiplini bozmaması gerektiğini söyledi. Trichet, Financial Times’daki söyleşisinde, istikrar ve büyüme anlaşmasının yok edilmesi durumunda güvenin ortadan kalkacağını belirterek, bu anlaşmanın kamu bütçe açıkları ve borç seviyeleri olduğunu kaydetti.
Son Dakika › Ekonomi › 'Otomotivin İflası Ekonomi İçin Felaket Olabilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?