Ordu Valisi Balkanlıoğlu'nun Fransa Temasları - Son Dakika
Ekonomi

Ordu Valisi Balkanlıoğlu'nun Fransa Temasları

Ordu Valisi Balkanlıoğlu\'nun Fransa Temasları

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, tarımda işbirliğinin önemli olduğunu belirterek "Bizde fındığı üreten ile işleyen fabrikalar arasında bir koordinasyon biriminin olması, her iki tarafın da devletin de mevzuat desteği vererek bir oluşum yapmasında sayısız fayda var. Bu her türlü tarımsal ürün için de yapılabilir.

22.10.2016 13:18

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, tarımda işbirliğinin önemli olduğunu belirterek "Bizde fındığı üreten ile işleyen fabrikalar arasında bir koordinasyon biriminin olması, her iki tarafın da devletin de mevzuat desteği vererek bir oluşum yapmasında sayısız fayda var. Bu her türlü tarımsal ürün için de yapılabilir." dedi.

Vali Balkanlıoğlu beraberindeki heyetle Fransa'daki temasları çerçevesinde Tarım Bakanlığı Eğitim Araştırma Genel Müdürlüğünü ziyaret etti. Balkanlıoğlu'na, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Piraziz Belediye Başkanı Hüseyin Görgülüoğlu, Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz ve Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Selin Şenocak ile Ordulu çiftçi kadınlar eşlik etti.

Fransa'nın tarımda üretim ve pazarlama arasında koordinasyonu sağlayan bir oluşumu gerçekleştirdiğine işaret eden Balkanlıoğlu, "Bunlar şirket modeli üzerinde durmuşlar ama her iki tarafın da yönetimi ve masraflarına destek veriyor. Bu kuruluş hakem rolü oyunuyor. Pazarlanabilir çok kaliteli ürün üretmelerini ve fiyat politikası oluşturmasını sağlıyor." diye konuştu.

"Üretim ve pazarlama arasında koordinasyon kurulmalı"

Ordu'da benzer bir modelin uygulanabileceğini belirten Balkanlıoğlu şöyle devam etti:

"Bizde fındığı üreten ile işleyen fabrikalar arasında bir koordinasyon biriminin olması, her iki tarafın da devletin de mevzuat desteği vererek bir oluşum yapmasında sayısız fayda var. Bu her türlü tarımsal ürün için de yapılabilir."

Balkanlıoğlu, Fransa temaslarının Ordulu çiftçi kadınlar için çok faydalı geçtiğini belirterek, "Bırakın yurt dışına gitmeyi ömründe belki hiç uçağa binmemiş ancak çiftçiliğe hevesli, birşeyler üreten hanımlara eğitim verildi. Tarımsal çalışma örneklerini, örgütlenme modellerini, pazarlamalarını gördük." şeklinde konuştu.

"Tarımda ürün kalitesi anahtar niteliğinde"

Fransa Tarım Bakanlığı Eğitim Araştırma Genel Müdürü Philippe Vinçon ise tarımda ürün kalitesinin önemine değinerek, "Tarımda ürünlerin çeşitlendirilmesi, fiyat değişkenliğinin devam ettiği bir dönemde üretimin sürdürülebilirliği açısından önem bir faktör.

Tüketiciler hem ürünlerin kalitesine çok dikkat ediyorlar, hem de ürünlerin hangi ortamda elde edildiğine bakıyorlar. Çevreye duyarlılık ve küresel ısınmayla mücadele piyasa girmek bakımında bir anahtar niteliği taşıyor." ifadelerini kullandı.

Vinçon ayrıca tarımda ülkeler arasında ortak kalkınma projesinin hayata geçmesi için merkezden devlet desteğinin sağlamasının yanında üretici ve satıcı arasındaki bölgesel işbirliğinin de önemli olduğunu vurguladı.

Ordu Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz ise Fransa'da tarım eğitim modelinin istihdamda etkili olduğunu belirterek, "Eğitim merkezlerinde hem gençlerin, hem yetişkinlerin, hem de çıraklık eğitiminin tamamının bir arada yapılıyor olması dikkat çekici. Sektörün ihtiyacı olan eğitimlerin bu merkezlerde veriliyor olması ve bunun sonucunda eğitimi alanların yüzde 100'e yakın oranda istihdam edilmesi son derece önemli." diye konuştu.

"Tek dal dikim sistemi verimliliği arttırır"

Fransa'da gördüğü fındık bahçelerinde dikim sisteminin verimli olduğunu vurgulayan Yılmaz,"Tek dal dikim sisteminin yapıldığı bahçelerde verim 250-300 kg civarındaydı. Oysa ülkemizdeki usül farklı olup verim 80-100 kg civarında. Bu tek dal dikim sisteminin ülkemizde uygulanması durumunda verim artacaktır. Özellikle düz arazide bu sisteme geçmek rahatlıkla mümkün olabilir. Verim artmasıyla maliyet de düşecektir." ifadelerini kullandı.

Ordulu çiftçi kadınlar ise Fransa'da yaptıkları incelemeleri değerlendirdi. 58 yaşındaki Zülbiye Yılmaz, "Kadın çiftçileri yarışmasında Türkiye'de ikinci oldum. Ondan dolayı tarım müdürleriyle devamlı irtibat halindeyim. Beni öncü çiftçi olarak seçtiler ve projede görev almamı uygun gördüler. Ben de seve seve kabul ettim ve çok da memnun kaldım. Bu uygulamayı memleketimde tanıtacağım." dedi.

Fatma Ural (52) ise, "Köyümüzde organik tarım yapılıyor. Ben ev hanımıyım fakat bu işlerle ilgileniyorum. Bize bu imkanı veren Ordu Valiliğine, kurumlarımıza ve Fransız yetkililere teşekkür ediyorum. Fransa ve Türkiye için inşallah bu işler hayırlı olur." diye konuştu.

Mine Aydın (50) da "Kadın çiftçiler yarışmasında bölge ikinciliğim var. Burada gördüğümüz ilgiden ve yapılan çalışmalardan çok memnun kaldım. Orduya gittiğimde bu konularda arkadaşlarıma yardımcı olacağım." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ordu Valisi Balkanlıoğlu'nun Fransa Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement