Ordu'da 'Köy Projeleri' Yaygınlaşacak - Son Dakika
Ekonomi

Ordu'da 'Köy Projeleri' Yaygınlaşacak

Ordu\'da \'Köy Projeleri\' Yaygınlaşacak

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bu yıl çiftçilere yönelik yeni projeleri faaliyete geçireceklerini söyledi.

02.02.2015 16:14  Güncelleme: 16:30

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bu yıl çiftçilere yönelik yeni projeleri faaliyete geçireceklerini belirterek, "Yeni projelerimizin hayata geçmesiyle köyün, köy hayatının önemi artacak, köyden kentlere göçü bir nebze olsun düşüreceğiz" dedi.

Bir süre önce köy tavukçuluğunu canlandırmak için başlattıkları 'Serbest Sistem Doğal, Yumurta Tavukçuluğu Projesi'nin başarılı bir şekilde devam ettiğini de vurgulayan Cörüt, "Şu ana kadar 50'ye yakın çiftlik kurduk ve bu sayıyı arttırmaya devam ediyoruz. 200 kişi de bunun için başvuru yaptı, dosyaları inceleniyor. Burada amaç tamamen çiftçilerimizin menfaatinedir. Çiftliklerden elde ettiğimiz 134 bin yumurtayı 'Altınordu Yumurta' markasıyla İstanbul pazarına gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

ORGANİK ÜRETİM YAYGINLAŞACAK

Cörüt, "Köylerde üretilen bu organik yumurtalar için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 'İyi Tarım Uygulamaları Belgesi' almak için çalışma başlattık. Köy tavukçuluğu kapsamına alınan çiftçiler fındık ve kivi bahçelerinde kimyasal gübre kullanamıyor. Bu durumda bir kaç yıl sonra organik, kivi ve organik fındık ortaya çıkacak. Çünkü kimyasal ilaç, gübre, kireç kullanmıyorsun. Tamamen doğal oluyor. Yine bizim tavuklarımızın yumurtaları da doğal oluyor. İşte o zaman daha yüksek fiyatlara yumurtayı, kiviyi, fındığı satmış olacağız. Proje şu anda yerine yeni oturuyor" açıklamasında bulundu.

KÖYDEN GÖÇÜ ÖNLEYECEĞİZ

'Fındık altı koyunculuk' projesi geliştirdiklerini, bu projenin hayata geçmesiyle küçük baş hayvan sayısının artacağını belirten Cörüt, "Hep köyden kente göçü tartışıyorduk. Bu projelerle biz köylünün köyünde kalmasını sağlamaya çalışıyoruz. İsim vermiyorum ama köy tavukçuluğu projesinden yararlanıp büyükşehirlerden köyüne geri dönen 4 aile var. Halen değişik şehirlerden gelmek isteyen ve projesinin onayını bekleyen 18 aile var. Projenin meyvelerini almaya başladık" dedi.

Süt inekçiliğini de geliştirmek için Bakanlığın hibe destekleriyle süt ve süt ürünleri işleme paketleme tesisi ile yem fabrikası kurmayı hedeflediklerini belirten Cörüt, hayvancılık projelerinin başarılı olması için öncelikle yem ihtiyacının karşılanması gerektiğine dikkat çekti.

TARIM DANIŞMANLARI İÇİN OFİS

Büyükşehir olmadan önce köy olarak bilinen kırsal yerleşim birimlerine nüfus durumuna göre tarım danışmanları için ofis kuracaklarını belirten Cörüt, "Şu ana kadar 7 tane tarım danışmanları ofisi oluşturduk. Burada haftanın belirli günleri ilgili mahalle muhtarlıklarıyla görüşerek ziraat mühendisi arkadaşlarımızı, tarım danışmanı arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Vatandaşlarımızın sormak istediği sorulara burada cevap veriyoruz" dedi.

Bir çiftçinin 'nasıl budama yapılacağı' şeklindeki sorusu üzerine ziraat mühendisini yöreye gönderdiklerini ve uygun bir bahçeye girerek uygulamalı olarak gösterdiklerini belirten Cörüt, "Çiftçimiz yeter ki bizden yapabileceğimiz şeyleri istesin. Biz en iyisini yapmaya her zaman hazırız. Yine mahallesinde tarım danışmanlığı ofisi isteyen muhtarlıklarımız da bize müracaat etsin. Şartlar oluştuğunda biz gerekli desteği sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Makin ekipmanlarının kullanılması yönünde çiftçilere eğitim de verdiklerini belirten Cörüt, çiftçilere daha hızlı ulaşmak, istediği makine ekipman, gübre, kireç, ilaç gibi ürünlere ulaşmasını sağlamak için mağaza sayısını 3'e çıkardıklarını da kaydetti. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ordu'da 'Köy Projeleri' Yaygınlaşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement