Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın geçtiğimiz salı günü AA Finans Masası'nda yaptığı açıklamalardan sonra TCMB'nin piyasalara gerektiğinde sunabileceği süpriz ürün ya da mekanizmanın neler olabileceğine yönelik sorular arttı.
İş Yatırım Hazine Müdürü Yasin Demir konuya ilişkin yayınladığı "Olası TCMB Sürprizleri" başlıklı raporda, Brezilya Merkez Bankası'nın, piyasalara swap ve repo yöntemiyle dolar vererek, geçici döviz talebini karşılamaya çalışacağını belirterek, swap ve benzeri şekilde verdiği doların, piyasada acil döviz talebini karşılayacağını, yükselen fiyatlardan dolar yükümlülüklerini kapatmak istemeyen oyunculara da zaman kazandıracağını kaydetti.
Brezilya Merkez Bankası'nın depo (mevduat) yerine swap ile bu işlemi yapmasının piyasadan real çekmesine ve real likiditesinin azalmasına yol açacağı için para piyasasında faizleri bir miktar yukarı getirebileceğini ifade eden Demir, repo ile de döviz cinsi menkul kıymetleri (Eurobond vs.) fonlamakta zorluk çeken oyunculara likidite sunacak Bankanın, ayrıca vadeli işlem piyasasında da müdahale ettiğini aktardı.
Demir, TCMB'nin de benzer adımlar atmasının beklenebileceğini belirterek, şunları ifade etti:
"Ancak bizde bunların yerine daha önce de yaptığı gibi döviz depolarla (mevduat) bankalara geçici döviz likiditesi sunabilir. Piyasa ile swap ya da döviz reposu daha önce yaptığı bir uygulama değil, bu ürünleri ya da hatta belki telaffuz ettiği kur seviyesi üzerinden opsiyonları kullanması teorik olarak mümkün, ancak pratikte biraz zor görünüyor."
Tahvil alımları...
TCMB'nin piyasaya daha önce likidite vermek amacıyla Hazine ihraçlarını geri alacağı tahvil alım ihaleleri düzenlediğini hatırlatan Demir, TCMB'nin TL likiditesini daha fazla arttıracak bu adımı bu konjonktürde düşünmeyeceğini, TL likiditesini azaltacağı bir dolar müdahalesiyle beraber düşünülebileceğini, ancak piyasa tarafından ikinci el faizlere müdahale anlamını da getireceği için bunu çok düşük bir ihtimal olarak gördüklerini ifade etti.
Rezerv opsiyon katsayısının (ROK) aslında bir nevi swap anlamına geldiğine dikkati çeken Demir, ROK mekanizması ile TCMB'nin bankalara munzam yükümlülükleri için TL yerine belli bir katsayıyla altın ya da döviz bloke etme hakkı tanıdıklarını, buradaki katsayıyla oynayarak bankaların altın ve döviz olarak tuttuğu miktarın bir kısmının serbest kalmasını sağlayabileceğini, bu adımın yüksek ihtimal dahilinde olmakla beraber sürpriz bir müdahale aracı olmayacağını belirtti.
Demir, TCMB'nin zorunlu karşılık oranlarında da değişiklik yapabileceğini belirterek, "Bu da sürpriz bir araç olmayacağı gibi Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK) ile beraber kullanılabilir. Tek başına böyle bir adım atılması ihtimalini düşük görüyoruz, ancak ROK ile de oynayarak buradan likidite sağlama imkanı yüksek olacaktır" dedi.
Jackson Hole toplantılarında TCMB'nin, Fed'in tahvil alımlarında korkulduğu gibi bir tablo olmaması ve/veya ABD 10 yıllık faizlerinin gerilemesi yönünde bir izlenim edinmiş olabileceğini ifade eden Demir, piyasaya karşı güvenli duruşun bu izleniminden kaynaklanıyor olabiliceğine işaret etti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'Olası Tcmb Sürprizleri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?