Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda kıyafeti serbest bırakan yönetmeliğine Aydın'da okul üniforması satan esnaf tepki gösterdi. 1982 yılından bu yana okul üniformaları satan giyim mağazası sahibi Fevzi Özkalay, "Otomobilimi satıp forma stokladım. Toptancılar malları geri almıyor. Gerek maddi durumu iyi olmayanlar gerekse biz esnaf mağdur olduk" dedi. Bir diğer giyim mağazası sahibi Emin Erdem ise serbest kıyafet uygulamasının okullarda güvenlik zafiyeti oluşturacağını iddia etti.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda kıyafeti serbest bırakan yönetmeliğinin 27 Kasım 2012'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesine Aydın'da okul forması satan esnaf, tepki gösterdi. 1982 yılından bu yana forma satışı yapan giyim mağazası sahibi Fevzi Özkalay, otomobilini satıp, forma stokladığını belirtti. Devletin aldığı kararın kendilerini çok mağdur ettiğini belirten Özkalay, "Elimizde yüz binlerce liralık mal var. Ülkemizin hayat standartlarının şu anda serbest kıyafete geçiş yapabilecek düzeyde olduğunu düşünmüyorum. İnsanların alım güçleri tek tip formada bile zorlanırken, serbest kıyafete geçildiğinde çocuğuna nasıl yetecek? Durumu buna el vermeyen dar gelirli aileleri de unutmamak gerek. Çocuklar da bu durumdan psikolojik olarak etkilenecek. Okullarda ailelerinin gelir durumları iyi olan çocuklar her gün farklı giyinirken, dar gelirli ailenin çocuğu ne yapacak? İşyerimize gelen velilerimiz de bu duruma tepkili" diye konuştu.
'MALLAR BİTENE KADAR ERTELENSİN'
Stoktaki malları toptancıların geri almadığını kaydeden Özkalay, "Eğer bu uygulama durdurulmazsa, önümüzdeki yıl serbest kıyafete geçilirse elimdeki formaları ne yapacağım? Sadece bu işin esnaf, öğrenci ve veli kısmı yok. Bu üniformalarının işlenip satışa hazır hale gelmesinde birçok kişinin emeği var. Bunları dikenler de bu işten ekmek yiyor. Onlar ne olacak? Alınan bu kararı doğru bulmuyoruz" dedi. Yönetmelik nedineyle yanında çalışan üç kişinin de işine son vermek zorunda kaldığını anlatan Özkalay, "Devlet büyüklerimizden tek ricamız bizi bir anda bitirmemeleridir. En azından elimizdeki stokladığımız mallarımızı bitirebilmek adına bu uygulamanın birkaç yıl daha ertelenmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
'4+4+4'E GÖRE BİNLERCE LİRALIK MAL ALDIK'
Bir diğer işletme sahibi Emin Erdem de eğitimde 4+4+4 sisteminin gelişi ile formalarda değişiklik yapıldığını hatırlattı. Erdem, "Madem böyle bir kıyafet yönetmeliği çıkacaktı, neden birkaç ay öncesinde 4+4+4 eğitim modeli çıkartılarak okulların formaları değiştirildi? Bizler de ona göre stok yaptık. Bu değişiklikler 3-5 günde düşünülen ve uygulanan şeyler değil. O zaman da bu değişikliğin yapılması konusunda elbette bir çalışma yürütülüyordu. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda çalışma yaptığını, 4+4+4 eğitim modeline geçildiğini fakat okullarda kıyafet serbestliğine de gidilebileceğini bize belirtseydi, bu kadar stok yapmazdık. Bir depo malımı ben ne yapacağım şimdi? Binlerce liralık zarara doğru yol alıyoruz" diye konuştu.
'OKULLARDA GÜVENLİK ZAFİYETİ OLACAK'
Okullarda serbest kıyafet uygulaması ile güvenlik zafiyetinin yaşanacağını iddia eden Emin Erdem ise "Okul kapısında özel güvenlik de dursa yine sorun çıkacak. Hastanelerde doktorların darp edildiği gibi okullarda öğretmen ve öğrencilerin kötü niyetli kişiler tarafından darp edilmesi hatta ve hatta öldürülmesi uzak bir ihtimal gibi durmuyor. Bence Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu uygulamayı gözden geçirerek, velilerin de görüşlerini alması gerekiyor" dedi. - Aydın
Son Dakika › Ekonomi › Okullarda Serbest Kıyafete Esnaf Tepkili - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?