Türkiye'nin kolaylaştırıcı önlemler alarak sınır ticaretini daha verimli hale getirmesi durumunda yüzde 8'lik bir ek büyüme elde edebileceği bildirildi.
OECD, ticaretin kolaylaştırılması önlemleri çerçevesinde etkili büyüme artışı gerçekleştirebilecek G20 ülkeleri arasında Türkiye'yi de saydı.
OECD, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası, Sydney'deki G20 ticaret bakanları toplantısı dolayısıyla "Küresel Değer Zincirleri" başlıklı ortak rapor hazırladı.
Rapora göre, "reddedilen malların ihracatçıya iadesi", "malların geçici kabulü", "içe ve dışa yönlendirme", "başka gemiye aktarma ya da transit olarak geçiş deklarasyonu" ve "ortak sınır prosedürü ve koşulları" gibi gümrük işlemleri alanında farklı seçenekler, dünya gümrüklerinde gerçekleştirilen önemli reformlar sonrası yaygın uygulamaya kavuştu. Ancak "tek pencere uygulaması", "sorgulama noktaları" ve "harç ve ücretlerin disiplin altına alınması" gibi alanlarda beklenen iyileşme sağlanamadı.
TİCARET KOLAYLAŞTIRILIRSA HERKES KAZANACAK
Rapora göre tüm G20 ülkelerinin tedarik zinciri performanslarını aynı anda "en iyi küresel uygulamanın" yarısı kadar iyileştirmeleri halinde küresel GSYH'de 2007 yılına göre 2.5 trilyon dolarlık bir artış kaydedilebilecek. G20 ülkelerinin GSYH'ları ise yüzde 5.1 artabilecek.
Buna göre tüm G20 ülkeleri GSYH'larında önemli kazanımlar elde ederken bunun büyük bölümü "ticaretin kolaylaştırılması" önlemlerinden dolayı ticaret kaynaklı olacak.
Raporda, "Ülkelerin sadece kendi tedarik zinciri koşullarını iyileştirmekten değil, birlikte sahnede bulundukları ortaklarının reformlarından da yarar sağlayacaklarına dikkat edilmeli. Örneğin Arjantin, Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, Güney Afrika, Türkiye ve G20 Üyesi olmayan AB üyeleri (büyük ölçüde Doğu Avrupa) gibi bazı ülkeler için tahmini sonuçlar özellikle etkileyici" denildi.
TÜRKİYE, YÜZDE 8 BÜYÜR
Rapora göre "ticaretin kolaylaştırılması" önlemleri yoluyla ülke GSYH'ları; Çin, Hindistan ve Güney Afrika'da yüzde 10, Arjantin, Endonezya, Rusya ve Türkiye'de yüzde 8, Meksika'da yüzde 7, Brezilya, İtalya, Kore'de yüzde 6, Kanada, Almanya, Suudi Arabistan'da yüzde 5 artış sağlayabilecek. Artışlar serbest gümrük rejimleri oturmuş Avustralya, Fransa, Japonya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde yüzde 2-3'ler düzeyinde olacak.
TÜRKİYE, TİCARETİNİ YÜZDE 42 ARTIRABİLİR
Senaryo, ticareti kolaylaştırıcı önlemler dolayısıyla Türkiye'nin petrol ve gaz dışı ihracat miktarının 2007'e göre yüzde 29 artış sağlayacağını ortaya koydu. Önlemler devreye girerse Türkiye'nin petrol ve gaz dışı mallarda ithalatı ise yüzde 42 artış gösteriyor.
Son Dakika › Ekonomi › OECD: Türkiye, Ticareti Kolaylaştırırsa Ek Yüzde 8 Büyür - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?