Tokat'ın Niksar ilçesinde yapılan '3. Altın Ceviz' seçmelerinde, cevizler kırıldı aroması ve rengine göre en kaliteli cevizler seçildi.
Niksar İlçe Tarım Müdürlüğünde yapılan seçmelerde jüri aroması, rengi ve kalitesine yönelik en iyi cevizleri seçti. Programa Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya, Belediye Başkan Vekili Recep Kezer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Namık Özdüzgün ile ceviz üreticileri katıldılar.
Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya Niksar'ı cevizde bir marka haline getirmek için çalışmalar içerisinde olduklarını belirterek, "Niksar'da cevizciliğin geliştirilmesini istiyoruz. Ceviz ithal ettiğimiz bir tarımdır. Dolayısıyla bunu ülkemizde yetiştirip insanlarımızın istifadesine sunmamız lazım. Niksar eskiden bu yana cevizciliğin merkezi olmuş. Gerek kendi yetiştirdiği özel aromalı ve her yerde aranan özel çeşitleriyle gerekse son yıllarda da çok sayıda aşılı fidanlar dikilmek suretiyle Niksar cevizde bir marka olma yolunda hızla ilerliyor. Bu çerçevede Niksar cevizinin Ticaret Odası Başkanlığımızca da coğrafi işaret belgesi alınmıştır. Dolayısıyla da Niksar cevizi aranan bilinen Türkiye'de meşhur bir ürün haline gelmiştir. Amacımız Niksar cevizinin Türkiye'de hatta dünyada isim sahibi olması üretimimizin talepleri karşılayacak şekilde çoğaltılması nihai noktada üreticilerimize gelir getirici bir noktaya gelmesi ve ilçemizin ülkemizin ekonomisine katkıda bulunması arzumuzdur. Bugün altın ceviz seçmesinde seçtiğimiz cevizler yerli ürünlerdir. Yerli ürünler aroması itibariyle eskiden beri gelmesi itibariyle bizim için önemli ve bunlarında yaşamasını ve geleceğe taşınmasını istediğimiz için bu yarışmayı yapıyoruz. Bu yarışmaya katılan ceviz yetiştiricilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün ise yarışmaya katılan yerli ceviz üreticiler içerisinden en iyi cevizi seçtiklerini belirterek,"Niksar'da 145 bin civarında ceviz varlığımız var. Özellikle son yıllarda yabancı çeşitlerle ilgili yoğun olarak da dikim gerçekleştirilmekte. Son yıllarda 50 bin civarında yabancı çeşit dediğimiz Amerikan menşeili, Fransa menşeili fernor olsun, chandler olsun o tür çeşitlerimizden 50 bin civarında dikiliş gerçekleşti. Bizim için bütün ceviz çeşitleri ve ağaçları önemli. 50 bin haricinde 15 bin civarında yine ülkemizde tescil görmüş, tescillenmiş çeşitlerimiz var ve onlarında dikimleri gerçekleşmiş. Oluşturduğumuz bu bahçeler ile ülkemize yeni tescilli çeşitler kazandırmak istiyoruz. Asıl amacımız bu, bu yarışmanın asıl amacı burada yatıyor. Farklı köylerimizden 38 ceviz çeşidi geldi. Bu numuneler içerisinden teknik elemanlarımız gerekli kırımları yapıp, kabuğu ve içini çıkarıyorlar. Çıkarılan ceviz içinin beyazı ve kabuk kalınlığı ölçülerek en iyi cevizi seçeceğiz" diye konuştu.
Yarışmayla ilgili bilgiler veren Ziraat Teknikeri Ali Osman Türker de Niksar'da en iyi cevizi seçmek için böyle bir program yaptıklarını ifade ederek,"Yerli altın ceviz programı için toplandık. Ceviz Niksar ilçemizin ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan unsurlardan birisidir. Yabancı ceviz çeşitlerinin kapama bahçe çalışmaları sürmekte, yüzde 30'a yakın ilerlemiş durumda. Tat ve aromanın kaybolmaması adına biz genlerimize sahip çıkalım ve yeniden bunları yüz üstünde tutalım bir yada iki çeşidimizi tekrar tescilli hale getirebilir miyiz? Diye bu çalışmayı kurumlar arasında işbirliği ile devam ettiriyoruz. Bu yarışmada köylerde toplamda 38 cevizimiz geldi. Bu cevizlerimizin kabuklu ağırlıkları ile iç ağırlıklarını tartıyoruz randımanlarını belirliyoruz. Daha sonra bu cevizimizin esmer mi, beyaz mı, bal rengi mi? şeklinde iç beyazlığı kriterimiz var bunu belirliyoruz. Birde kabuğundan ayrılma özeliğini tespit ediyoruz" şeklinde konuştu.
Yarışmada oluşturulan jüri tarafından 38 farklı ceviz çeşidi kırılarak aromasına, tadına ve rengine bakılarak puanlar verildi. Yarışmanın sonucunun ise Cumartesi günü yapılacak ceviz çalıştayında açıklanacağı bildirildi. - TOKAT
Son Dakika › Ekonomi › Niksar'da 'Altın Ceviz' Seçmeleri Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?