Necati Kurmel: Gıda ve Hayvancılık Alanında Büyümemizi Sürdüreceğiz - Son Dakika
Ekonomi

Necati Kurmel: Gıda ve Hayvancılık Alanında Büyümemizi Sürdüreceğiz

Necati Kurmel: Gıda ve Hayvancılık Alanında Büyümemizi Sürdüreceğiz

Kayseri'nin Develi İlçesi'nde kurulu Saray Tarım ve Hayvancılık Şirketi, 'Tarımda Paylaşarak Öğrenmek' adıyla panel düzenledi.

20.11.2012 14:05

Kayseri'nin Develi İlçesi'nde kurulu Saray Tarım ve Hayvancılık Şirketi, 'Tarımda Paylaşarak Öğrenmek' adıyla panel düzenledi. Türkiye'deki ünlü marka ve üreticilerinin de katıldığı panelde konuşan Saray Tarım ve Hayvancılık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel, "Gıda ve hayvancılık alanında entegrasyonumuzu tamamlayıp, 2013 yılında büyümemizi sürdürerek, Saray Çiftliği markasını ulusal pazarlar ve büyük zincir marketlerde buluşturmaya devam edeceğiz. Teknolojiyi sonuna kadar kullanıp, sürekli öğrenerek, kendimizi yenileyeceğiz" dedi.

Develi'deki işletmenin fabrika sahasında düzenlenen ve Türkiye genelinde tarım ve sütle uğraşan 40'a yakın firma yöneticisinin katıldığı panelde, süt verimliliği, sütün etkin olması, sütün kalitesinin artırılmasına yönelik sürü yönetimi ve teknolojik gelişmeler ele alındı. Etkinliğe, Develi Kaymakamı Enver Ünlü, Develi Belediye Başkanı Recep Özkan, ERÜ Develi Seyrani Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kırnak, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu, Gıda, Tarım İl Müdürü Özkan Kayacan katıldı.

"TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİP, KENDİNİZİ YENİLEYİN"

Tarım sektöründeki paylaşımında dile getirildiği panelde ilk konuşmayı Saray Yönetim Kurulu başkanı Necati Kurmel yaptı. Kurmel, tarım ve hayvancılık alanındaki bu yenilikleri görmek, tanımak ve 'Saray Tarım'ın tecrübelerini duymak üzere Saray Çiftliği'nde özel bir toplantı düzenlediklerini belirterek sözlerine başladı. Duayen işadamı Kurmel daha sonra Saray Tarım'ın kısa hikayesini ve kendi tecrübelerini şöyle anlattı:

"Hayvancılık alanında şu anda 32 bin büyükbaş hayvan sürüsüne sahibiz. Develi işletmelerimizde ise 2 bin 500 sağmal inek bulunmaktadır. Günlük süt üretimimiz, 60 ton dolayındadır. Saray tarım ve hayvancılık işletmeleri olarak 2013 yılına tesislerimizi büyüterek giriyoruz. İleri et işleme tesisleri ve süt ürünleri fabrikalarımızla gıda entegrasyonunu tamamlayıp, 'Saray Çiftliği' markasını ulusal pazarda büyük market zincirleri ile buluşturmaya devam edeceğiz. Saray tarım işletmeleri açısından sadece üretim yapmakla kalmayıp. Bölgedeki çiftçiyi ve hayvancılık yapanları da eğitiyoruz. Babam bu topraklarda çiftçilik yaptı. Ankara'da okumak yerine, ortaokulda iken dönüp bu topraklara geldim. Babam 30 dönümlük araziyi bana tarım yapmak için verdi. Kuyudan su çekip, pancar suladım. Çeşitli sıkıntılar içinde yoğruldum. Çiftçiliğe böyle başladım. Saray Halı'yı kurdum. İşe geliyorum; her gün kapıda onlarca insan iş için bekliyor. Onlara iş vermek için yeni yatırımlara yöneldim. Yaşım ne olursa olsun, bu yaşta da herşeyi öğrenmek istiyorum. Biz, yılda 5-6 kez tarlaya giderken, modern tarım aletleri ile elin oğlu kombine ekim aletleriyle tümünü bir seferde yapıyor. Tarlaya gübre götüren özel alet, makinalar var. Şimdi onları araştırıp, kullanıyoruz. Teknolojinin sonu yok. Tarım ve hayvancılıkta modern alet ve teknoloji kullanmak çok önemli. Tarım ve hayvancılık sektöründe sürekli kendinizi yenileyin ve öğrenin."

Saray Halı'nın yanı sıra Tarım ve Hayvancılık İşletmeleri Genel Müdürü Nadir Yürüktümen de 1989 yılından bu yana görev yaptığı şirketinin 'Tohumdan Sofraya' anlayışı ile büyüdüğünü ve ülkenin en büyük entegre yatırımlarını yaptığını söyledi. Yürüktümen, Türkiye'de tarım ve hayvancılığın gelişimini anlatırken, şöyle konuştu:

"Türkiye'de en yüksek sağım hızına sahip sağım hanede teknik bakımı çok kolaylaştıran ve soğuk iklimlerde donmayı önleyen sisteme sahibiz. Kullanılan ekipmanlarımız dünyanın en iyi teknolojilerini sunan sağım ve en son teknoloji olan çevrimiçi süt analiz cihazını Türkiye'de ilk kez Saray tarım işletmelerinde kullanıyoruz. İşletmemizde aynı anda 128 büyükbaş hayvanın sağımı yapılmaktadır. ISO 22000 Gıda Güvenlik sertifikası, helal Gıda sertifikası, 6 Sigma Metodolojisi ve 5S Yönetim sistemleri kalite belgelerimiz bulunmaktadır. Hedefimiz büyük olmak,etçi olmak, sütçü olmak ve heryere anında ulaşmaktır."

Genel Müdürü Nadir Yürüktümen, Türkiye'nin doğal kaynak zengini olmasına rağmen, kaynakların doğru teknolojik ürünlerle kullanılması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:

"O nedenle bir rol model olmak; Kolay ve sürdürülebilir işletmeler olmak istiyoruz. Hayvancılığı teknoloji transferi ile bir yere getirmeye çalışıyoruz. Damızlık ithal eden kuruluştan, ihraç edecek konuma geldik. Büyüme hedefimizi gerçekleştirdik. Hedefimiz, gelecekte günlük sütü kahvaltıdan önce, öğle yemeğinden önce taze eti sofraya ulaştırmaktır. Ülkemizde kaba yem, sap, saman yoncaya muhtaç hale geldik. Sap ve saman için, biçerdöver ile hasat yönetmenliği yeniden düzenlenmelidir. Mera vasfını yitirmiş arazilerin, bizim gibi işletmelere açılması çok yerinde ve desteklenmesi gereken bir karardır. Bakanlık verilerine göre Türkiye'de imalat sanayi üretiminin 1 ton satışı 1017 dolar, Kayseri'de ise 1879 dolardır. Tarımsal ve hayvansal üretimi birlikte yapan işletmeler için ise, imalat sanayi üretimi 4 bin 500 dolar tondur. Alternatif enerji için ise, Biyogaz ve Güneş enerjisi kullanmayı düşünüyoruz."

Teknik- Tarım TETA Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Ömer Tömek de panelde, dünyada açlık krizinin olduğunu, tarımsal ürünlerinin dünya genelinde fiyatlarının yükseldiğini, büyük tarımsal ve hayvancılık işletmelerine yönelindiğini söyledi. Doç.Dr. Tömer, büyük işletmelerin yatırımlara kolayca girdiklerini belirtti. Ömer Tömek, 'Büyük Sığırcılık İşletmelerinde Güncel Gereksinimler ve Sürdürülebilirlik: Türkiye'de Büyük Çiftlik Olmak' konulu konuşmasında, küçük ve orta boy işletmelerin daha yaygın olduğunu söyledi. Hayvancılıkta işletmenin ancak 3 yıldan sonra gelirle tanıştığını belirterek, "Hayvancılıkta projelendirme ve yapılandırma sadece tesis değil, hayvanlarla da ilgilidir. Kes yapıştır projeleriyle yapılan yatırımlar sıkıntılı oluyor. Hayvancılıkta 3 temel nokta var. Biri yapılanma, ikincisi istenen kalitede kaba yem sağlanması besleme-yemleme ve eğitim ile profesyonel yönetimdir. Hayvanları yemleme bir sanattır" diye konuştu.

Hollandalı AFIMILK Profesyonel Hizmetler yöneticisi İsrailli uzman Avishai Antman, 'Büyük Sığırcılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi ve Süt Kalitesi' konulu konuşmasında sürü yönetim teknolojisini uyarlarken saha deneyimini Türkiye'deki üreticilerle paylaşmak istediğini söyledi. Antman, "Böylece dünyadaki çiftçilere sunduğum deneyimlerimle hayvancılık alanında dünyadaki son teknolojik gelişmeleri ve süt kalitesi adına gerçekleştirilebilecekleri dile getiriyorum" diye konuştu.

Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan da,küçük işletmelerin büyümesi gerektiğini, Saray Tarım İşletmeleri'nin bölge çiftçisi için 'Okul', kendileri için de bir model olduğunu söyledi. Kayacan, "Dünyada söz sahibi olmak istiyorsanız, eti çok yiyeceksiniz. Proteini fazla alacaksınız. Kafamızın çalışması et tüketimine bağlı. Eti çok tüketebilmek için Saray benzeri kuruluşların sayısını ülke genelinde artırmamız gerekli. Bu tür şirketlerin sayısı artarsa et ve süt fiyatları düşer" dedi.

OE,DÖ(OE/İD) - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Necati Kurmel: Gıda ve Hayvancılık Alanında Büyümemizi Sürdüreceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement