Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, narenciye ihracat sezonunun bu yıl 18 Eylül'de başlayacağını belirterek, yeni sezonun üretici ve tüccarlara hayırlı olmasını diledi.
Narenciye Tanıtım Grubu'nun faaliyete başladığı 2009 yılından bu yana turunçgil ihracatında, değer ve miktar bazında yüzde 16'lık artış elde ettiklerini belirten Kavak, narenciyenin üretiminden satışına bütün aşamalarında teknolojiyi etkin bir şekilde kullandıklarını aktardı.
Geçen yıl Türkiye genelinden yurt dışına 1 milyar 371 milyon 156 bin kilogram turunçgil satılarak 931 milyon dolar girdi sağlandığını ifade eden Kavak, şöyle devam etti:
"Narenciye Tanıtım Grubu'nun gerçekleştirdiği çalışmaların da etkisiyle hedef olarak belirlenen ülkelerin tamamına portakal, limon, mandalina ve turunç ihracatımızda artış gerçekleştirdik. Narenciye ihracatımız için belirlenen hedef ülkeler arasında Rusya, Ukrayna, Almanya gibi ülkelerde artışlar oldu. 2013 yılında Türkiye genelinde toplam 102 ülkeye turunçgil sattık. 2013 yılında ise bir önceki yıla göre miktarda yüzde 7, değerde ise yüzde 2'lik artış yaşandı. 2013 yılında dünya genelinde diğer tedarikçi ülkelerle karşılaştırıldığında ise ülkemiz, narenciye ihracatında İspanya ve Çin'den sonra üçüncü sırada yer aldı. Bu yıl da hedeflerimiz doğrultusunda iyi bir sezonu daha tamamlamak istiyoruz."
İhracatçılara Rusya uyarısı
Kavak, Avrupa Birliği ülkelerine gıda kotası uygulama kararı alan Rusya'nın Türkiye'den ithalatını artıracağı yönündeki haberlerin beklentileri yükselttiğinin altını çizerek, bu durumun Türk ihracatçılarında hayal kırıklığı yaratabileceğini ifade etti.
Kavak, şöyle devam etti:
"Rus yetkililerin, Türkiye'den meyve-sebze ithalatını artıracağını açıklaması, Rusya'nın ihtiyacının karşılanmasında Türkiye'nin en önemli seçenek haline geldiği algısını oluşturdu. Konunun bir miktar abartılarak kamuoyuna yansıtılmaya çalışılması, spekülatif söylentilerdir. Dolayısıyla bu durum karşısında, arz-talep dengesinin bozulmasıyla ürün fiyatlarında artışlar, üretici ve ihracatçılarımızın yüksek beklentilere kapılması ve bu beklentileri karşılanmadığında yaşanacak hayal kırıklıkları gibi sakıncalar ortaya çıkıyor.
Rusya'nın AB üyesi 28 ülkeden ithal ettiği yaş meyve ve sebze miktarına bakıldığında uygulanan yasağın Türkiye'den yapılacak ihracatta bir miktar artış yaratabileceğini ancak bunun çok abartılmaması gerekir. Söz konusu ülke yaş meyve sebze ithalatını sadece bizden değil birçok ülkeden karşılayacaktır. Yüksek beklentilerin faturası ağır olabilir."
Son Dakika › Ekonomi › Narenciyede Yeni İhracat Sezonu Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?