Nakliyeciler Avrupa Taşımalarından Şikayetçi - Son Dakika
Ekonomi

Nakliyeciler Avrupa Taşımalarından Şikayetçi

Nakliyeciler Avrupa Taşımalarından Şikayetçi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 20 No’lu Komite Başkanı Hasan Büyük, son dönemde Avrupa taşımalarında sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Hem geçiş belgesi kotalarında hem gümrük kapılarında hem de Avrupa yollarında çok sorun yaşıyoruz.

13.03.2018 11:05

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 20 No'lu Komite Başkanı Hasan Büyük, son dönemde Avrupa taşımalarında sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Hem geçiş belgesi kotalarında hem gümrük kapılarında hem de Avrupa yollarında çok sorun yaşıyoruz. Araçlarımız her an durdurulup haklı ya da haksız cezalar kesiliyor" dedi.

MTSO 20 NO'lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitası Başkanı Büyük, Avrupa ve Orta Doğu taşımalarında yaşanan sıkıntıları anlattı. İlk olarak Avrupa taşımalarına değinen Büyük, burada hem geçiş belgesi kotalarında, hem gümrük kapılarında hem de Avrupa yollarında sorun olduğunu dile getirdi. Son yıllarda bu sıkıntıların üst noktalara taşındığına dikkat çeken Büyük, "Araçlarımız her an durdurulup haklı ya da haksız cezalar kesiliyor. Ataşeliklerimize başvuruyoruz ama sonuç alabilmemiz çok zor. Dava açacak olursak avukatlar dava öncesinde 3-4 bin euro para istiyorlar. Üstelik davaları kazanacakları da şüpheli. Böyle bir rakam ödemek maliyetlerimizi çok daha fazla artırıyor. Biz de bu yolu tercih edemiyoruz" diye konuştu.

Kesilen cezalar ödeninceye kadar araçların bağlı kaldığını belirten Büyük, araçlarını hareket ettiremediklerini, bu nedenle ürünü teslim etmekte zorlandıklarını anlattı. Maddi kaybın yanında prestij kaybı yaşadıklarına da işaret eden Büyük, Avrupa taşımalarında oldukça zorlandıklarını anlattı. Avrupa taşımalarında bir diğer sıkıntıyı geçiş kotalarının yetersizliği noktasında yaşadıklarına dikkat çeken Büyük, bu sorunun özellikle Avusturya ve Macaristan taşımalarında üst noktalarda olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin Avrupa'ya taşımasının her yıl artmasına rağmen yetersiz gelen kota rakamlarının değişmediğini kaydeden Büyük, her yıl 2-3 bin civarında belgenin eksik kaldığını anlattı. Türkiye'nin Avrupa ile yaptığı Gümrük Birliği Anlaşması bulunduğunu hatırlatan Büyük, "Böyle bir anlaşmamız varken mallarımız serbest dolaşımda olduğu için kota uygulanmaması gerekiyor. Ancak bu ülkeler kendi nakliyecilerini korumak adına bizim araçlarımıza kota uyguluyor. Böyle bir durumda biz istediğimiz oranda taşıma gerçekleştiremiyoruz" şeklinde konuştu.

Geçmişte Almanya'nın ardından en önemli ikinci pazarın Irak olduğunu hatırlatan Büyük, ancak bu pazarda fiyat rekabetini kaybetmeleri nedeniyle taşımaları başka ülkelere kaptırmaya başladıklarını söyledi. Irak'ın savaştan çıkmış, yeniden yapılanma aşamasında bir ülke olduğunu dile getiren Büyük, "Önümüzdeki süreçte buradaki pazarın daha da hareketleneceğine inanıyorum. Komşumuz Irak'a yapılan taşımalar bugün olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da önemini artarak sürdürecektir. Bu pazardan hak ettiğimiz payı alabilmemiz adına Mersin'deki fiyat politikalarının Ürdün, Mısır, Kuveyt Limanlarına bakılarak yeniden revize edilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri olduğunu vurgulayan Büyük, bu ihracat hedeflerine ulaşabilmenin yolunun ise lojistik maliyetleri düşürüp rekabetçi yapıyı güçlendirmekten geçeceğini söyledi. Bu nedenle lojistik firmalarının maliyetlerini artırmak yerine azaltıcı önlemler alınması gerektiğini ifade eden Büyük, "Köprülere ödediğimiz yüksek ücretler, lastik ücretleri, sigortalar, belge ücretleri hepsi alt alta yazıldığında ciddi meblağlara ulaşıyor ve rekabet etmekte zorlanıyoruz. Belge ücretlerinde olduğu gibi diğer girdi kalemlerindeki fiyatların da gözden geçirilmesini talep ediyoruz" dedi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Nakliyeciler Avrupa Taşımalarından Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement