Savaşın uzaması ve Musul operasyonunun Kerkük'e kayması halinde Kerkük- Ceyhan Petrol Boru hattının devre dışı kalabileceği, bunun da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne günlük maliyetinin 20-25 milyon dolar olduğu belirtiliyor.
Musul'a yönelik operasyonu enerji sektörü de çok yakından takip ediyor. Habertürk gazetesinin haberine göre, Kürt bölgesel yönetimine yakın, bu bölgede faaliyet gösteren şirketlere ve sektör oyuncularına Musul operasyonunun Kürt petrolüne ve dünya piyasalarına etkisini sordu. Kaynaklar, Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın Taq-Taq ve Takve sahalarından üretilen petrolü taşıdığını belirterek "Kürt yönetimi, hatta önce Kerkük'te üretilen petrolü basıyor. Daha sonra Taq-Taq ve Takve petrolleri ekleniyor. En çok Kerkük petrolü konuluyor. Hattan, günlük 500-600 bin varil düzeyinde petrol Ceyhan'a taşınıyor. Ceyhan'dan da tankerlerle piyasalara sunuluyor." dedi.
KÜRT YÖNETİMİNE DARBE
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) tek gelir kaynağı petrol. Petrol fiyatlarının gerilemesi bölgesel yönetimi de ekonomik olarak zora sokmuştu. IKBY, petrol satışlarından sağladığı gelirinin ciddi biçimde düşmesi nedeniyle Türkiye'den bir süre önce borç para aldı. Bölgesel yönetimin Türkiye'ye 1 milyar doların üzerinde borcu olduğu belirtiliyor. Musul operasyonunun uzaması ve operasyonun Kerkük'e doğru genişlemesinin Kürt yönetimine ekonomik yönden ağır bir faturaya neden olabileceği değerlendiriliyor. Kaynaklar, halen hattan günlük 500-600 bin varil dolayında petrol akışı olduğunu belirterek "Halen, brent petrolün varil fiyatı 52-53 dolar düzeyinde bulunuyor. Kürt yönetimi, özel bazı anlaşmalarla (opsiyonlarla) ve daha uygun fiyatlarla petrol satışı yapıyor. Bu fiyatlar dikkate alındığında hattın devre dışı kalmasının IKBY'ye maliyetinin rahatlıkla günlük 20-25 milyon dolar olduğunu söyleyebiliriz. Petrol akışının kesilmesi, IKBY'yi ekonomik olarak feci hale getirir" dedi.
"PETROL FİYATLARINI ETKİLEMEZ"
Günlük haftalık Kerkük-Ceyhan Kürt Petrol Hattı'nın devre dışı kalmasının fiyata etkisi de tartışılıyor. Sektör temsilcileri, dünyada günlük 80-85 milyon varil petrol üretildiğini ve bu petrolün dünya piyasalarına arz edildiğini belirterek, "Bu miktarda üretimin yanında 600 bin varil pek bir şey ifade etmez. Bu yönüyle bakıldığında petrol fiyatlarını etkilemez." dedi.
DOLAR 3.11 LİRA
Yeni haftaya 3.09-3.10 lira aralığında başlayan dolar, Musul operasyonu ve Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentilerinin etkisiyle dolar 3.11 lirayı aştı.
"ÜRETİMİ KISMA KARARI KÜÇÜK BİR ADIM OLDU"
İran'ın petrol bakan yardımcısı Emir Hüseyin Zamaninia, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Cezayir'de petrol üretimini günlük 32.5 milyon varile indirme kararının ufak bir adım olduğunu fakat doğru yönde olduğunu belirtti. Zamaninia, Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Doğru yönde atılmış bir ufak adım... Biz yer aldık, bunu destekledik." diyerek İran'ın şu anki petrol üretiminin günlük 3.85 milyon varil ve ihracatının 2.2 milyon varilden fazla olduğunu söyledi. (Kaynak: Habertürk)
Son Dakika › Ekonomi › Musul Operasyonu Uzarsa Kerkük Ceyhan Petrol Hattı Devre Dışı Kalabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?