Müsiad'tan 2013 Ocak-Nisan Dönemi İhracat Rakamları Değerlendirmesi - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad'tan 2013 Ocak-Nisan Dönemi İhracat Rakamları Değerlendirmesi

Müsiad\'tan 2013 Ocak-Nisan Dönemi İhracat Rakamları Değerlendirmesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, 2013 Nisan-Ocak ayı ihracat değerlendirmesini yaptı.

01.05.2013 17:17

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, 2013 Nisan-Ocak ayı ihracat değerlendirmesini yaptı.

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, aylık ihracata göre Gaziantep'in, Nisan ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sıradaki yerini koruduğunu söyledi. Kılçık, "İller kıyaslamasına baktığımızda, en fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 19 ile Gaziantep oldu. Yani ihracattaki yükseliş trendimiz artarak devam etti. Ocak-Nisan dönemi dikkate alındığında ise Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 oranında artarak, 2 milyar 63 milyon dolara ulaştı. 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde ise Gaziantep'ten 1 milyar 836 milyon dolar değerinde ihracat yapılmıştı. Şehrimizde faaliyet gösteren kamu ve özel ayrımı yapmaksızın tüm STK'ları ve emeği geçen bireyleri tebrik ederim. Gaziantep genelindeki firmalarımızca 2013 yılı Ocak-Nisan döneminde, 2012 yılının aynı dönemine oranla yüzde 19'luk artışla toplam 2 milyar 961 milyon 782 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 59,3 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 14,2 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 11 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 173 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup, bu ülkelerden; Irak, Suudi Arabistan, Libya, Suriye, ABD, İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere ve Mısır, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca; halı, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, kağıt ve karton ile dış giyim, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur" dedi. Kılçık, şöyle devam etti:

"Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri, ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir. Türkiye'den yapılan ihracat Nisan 2013'de yüzde 4,9 ve dört aylık toplamda yüzde 5 arttı. Gaziantep, önemli bir aktör olarak dış ticarette yerini koruyor. Gaziantep geçen yıl 6 milyar dolara yakın ihracata imza attı ve 177 ülkeye ihracat yaptı. 2013 yılının ilk dört ayında da ihracat artışı sürdü."

İhracatın, devam ettirilebilir büyüme ve kalkınmada ve cari fazlaya erişebilmede önemli rolü bulunduğunu vurgulayan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kılçık, "Gaziantepli ihracatçımız yılmadan, durmadan, ülkemiz için üretime, istihdam oluşturmaya, yurt dışına ürünlerimizi satmaya devam ediyor. İhracattaki artış trendi, büyüyen bir Türkiye demek. Global rekabet ortamına rağmen Gaziantep olarak, ilk dört ayda ihracat artış hızımızı sürdürmekten çok memnunuz. Ancak biz Gaziantep'in geldiği noktayı yeterli görmüyoruz. Gaziantep'in çok daha büyük işler başarabileceğine inanıyoruz. Tüm sanayici ve iş adamlarımızın ve ihracatçılarımızın önünü açmak için var gücümüzle destek olmaya, çalışmaya, vizyon yaratmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Fedakarlıklarla çalışan ildeki ihracatçıları kutlayan Kılçık, "Üreten ülkeler hızla büyür, gelişir ve gelirlerini artırırlar ve dış ticaret açıkları zamanla kapanır ve artıya geçerler. Bu ihracat artışımızı gerçekleştirmemizde büyük katkısı olan tüm çalışan arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim. Ülkemizdeki ve Gaziantep'teki tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Bayramı'nı kutlarız. İnşallah ülkemiz ve milletimiz için bu günler hayırlı olur" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Müsiad'tan 2013 Ocak-Nisan Dönemi İhracat Rakamları Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement