Dünya modasına yön veren İtalya, Prada, Valentino, Ferre ve Ferragamo gibi dev markaların halka açılacağı 2008 yılında hareketli günler geçirecek.
Uzmanlar, moda yaratan şirketlerin borsaya açıldığı, kár ve verimlilğe odaklandığı yeni bir çağın başladığını düşünüyor. Lüks grubu Prada geçen ay halka açılacağını duyurmuştu. Zarardaki Helmut Lang, Jil Sander markalarını satan ve başarılı Prada, Miu Miu markalarına odaklanan Prada grubu, 2006 yılında yeni stratejisi sayesinde 1.4 milyar Euro cironun keyfini çıkardı. 2007 yılının ilk 6 aylık döneminde ise vergi öncesi kárında yüzde 40 artış yakaladı.
BÜYÜMEYİ FİNANSE EDECEK: ’İtalyan Malı’ duygusal servetinin ana kullanıcılarından biri olan Salvatore Ferragamo da bu yıl halka arz işlemi gerçekleştirecek. Milano’daki Bain & Co şirketinde moda danışmanı olarak çalışan Claudia DArpizio "Borsaya açılmak moda şirketlerinin gelecekteki büyümelerini garanti altına alıyor ve rekabette geri kalmamalırını sağlıyor. Borsaya açılmalar, yeni jenerasyonal bir değişimi yansıtıyor dedi. İtalya’daki değişimler aslında yıllar önce Fransız şirketlerinin tamamladığı bir süreç. Moda alanındaki şirketler daha çok aile şirketi ve halka açılmaları onların daha yönetilebilir olmalarını sağlıyor. Ayrıca daha güvenilir, esnek ve şeffaf olabildikleri için Fransa’da yaşandığı gibi İtalya’da da moda devlerinin borsaya açılması bekleniyor.
KÁR MI TASARIM MI: Moda şirketlerinin halka açılması bir taraftan yönetim kolaylığı getirirken diğer taraftan 3 ayda bir açıklanacak bilançolara odaklı bir şirketin tasarımda kan kaybedebileceği endişesi doğuyor. Moda endüstrisinde halka açılmanın yanında, özel yatırım fonlarına satışlar da son yıllarda artış gösterdi. DArpizio bu konuda moda şirketlerinin bir gruba dahil olmalarının bağımsızlıklarını zedelemeyeceğini söylüyor.
YAŞLI YA DA DUL MİRASÇI: 58 yaşındaki Miuccia Prada, 1913 yılında kurulan Prada markasının sahibi. Miuccia Prada tasarım yaparken, kocası Patrizio Bertelli şirketi yönetiyor. Ferragamo’yu ise 1960 yılında ölen kurucunun dul eşi, diğer mirasçılarla birlikte yönetiyor. Fransa’da Fendi ve Emilio Pucci yıllar önce, LVMH grubuyla anlaşarak aynı yollardan geçmişti. Gucci ve Bottega Veneta ise Pinault Printemps Redoute (PPR) grubuna katılmıştı.
ARMANI TEK ÖRNEK: Geçen haziran Gianfranco Ferre’nin ölümünün ve emekliliğe ayrılan Valentino Garavani’nin ardından Ferre ve Valentino’da da büyük değişiklikler bekleniyor. Hiçbir varisi olmayan 73 yaşındaki Giorgio Armani ise Armani imparatorluğundaki hissedar, CEO ve baş tasarımcı rolü ile işi tek başına kıvırabilen tek cambaz olarak görülüyor.
Son Dakika › Ekonomi › Moda Sıcak Parayı Sevdi; Prada Valentino, Ferre Halka Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?