Müzik eserleri sahiplerine ait iki meslek birliğinin 6 yıldır süren “sahte üye” kavgasına son noktayı Danıştay koydu.
Danıştay, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davada Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’nin (MSG) faaliyeti için gerekli üye yeter sayısına ulaşmadığı, üyelerinin eser sahibi olmadığı iddialarının araştırılması gerektiğine hükmetti ve istemi reddeden Kültür Bakanlığı işlemini iptal etti. Danıştay 10. Dairesi 3 Temmuz 2009’da kararı onadı.
Kelle hesabı yapmışlar
Yüksek Mahkeme bu kararına Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın yaptığı incelemede dava tarihi itibariyle sayısı 1223 olan MSG üyelerinden 829’unun “hiç eseri olmadığı” tespitini gerekçe gösterdi. MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa, “Kelle hesabıyla yoldan geçeni çevirip üye kaydetmişler. Bu karar, bakanlığın görevini yapmadığı, illegal bir meslek birliği yapısına gözyumduğu anlamına geliyor” dedi. MSG Genel Sekreteri Barış Şensoy ise, kararın muhatabının Bakanlık olduğunu hatırlatarak, “Bizim üye yapımızda sorun yok, denetime hazırız” dedi.
Neler olmuştu
2001 yılında telif hakları tek elden toplansın anlayışıyla iki meslek birliğinin birleşmesi gündeme geldi. Uluslararası Telif Hakları Konfederasyonu genel sekreteri Türkiye’ye geldi ve 16 maddelik yol haritası sundu. Maddelerden biri, bağımsız bilirkişi tarafından her iki birliğin üyelerinin yapısı ve sayısının incelenmesini öngörüyordu. İki birlik Naim Dilmener hakemliğinde uzlaştı. Dilmener sunduğu raporda “MSG’nin üyelerinin büyük bölümünün eser sahibi olmayan kişiler olduğunu tespit etti. Biz de Bakanlığa başvurarak MSG yapısının illegal olduğunu, 5846 sayılı yasanın uygulanıp birliğin dağıtılması gerektiğini savunduk. Mahkeme süreci haklılığımızı ortaya koydu” dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Mesam, Sonunda Kazandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?