Merkez'le Aynı Dili Konuşmaya Başladık - Son Dakika
Ekonomi

Merkez'le Aynı Dili Konuşmaya Başladık

Merkez\'le Aynı Dili Konuşmaya Başladık

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Merkez Bankası'nın esnek para politikalarına alıştıklarını ve daha rahat okumaya başladıklarını belirtti.

02.07.2012 07:44

Merkez Bankası para politikalarına alışmanın bankacılık sektörü açısından biraz zaman aldığını belirten Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, 'Ancak bugün MB'yi daha iyi okuyoruz ve aynı lisanı konuşmaya başladık. Akşam'ın haberine göre, Merkez Bankası'nın kullandığı enstrümanların esnek olması Türkiye ekonomisini, piyasaları ve sektörü diğer ülkelerden ayrıştırdı' dedi. Şekerbank'ın 2012 büyüme hedeflerini de paylaşan Meriç Uluşahin, bu yıl banka olarak aktiflerde yüzde 9, kredilerde, yüzde 15, mevduatta ise yüzde 13-14 civarında büyümeyi öngördüklerini aktardı.

Bu yıl ne kadarlık büyüme hedefi koydunuz?

Herkes bütçesini yüzde 13-14 büyüme hedefiyle kendini ayarladı. İlk çeyrek bakarsak biz de bilançomuza buna yakın hedefler koyduk. Bu yıl, toplam kredilerde yüzde 15 artış öngörürken, mevduat hacmimizi de yüzde 13-14 büyütmeyi hedefliyoruz. Toplam aktiflerimizin yüzde 9 büyümesiyle 16 milyar TL'ye yaklaşmasını hedefliyoruz.

Esnek politikaları daha iyi okuyoruz

Son bir yılda neler farklılaştı?

BİRAZ daha rekabetin cinsi farklılaşıyor. Her alanda rekabet yerine herkes kendine en iyi olduğu alanı bulup orada kendini farklılaştırarak rekabet etmeye çalışıyor. Verimilik bizde ön plana çıktı. Ekonomi politikalarına baktığımızda da biz bu yıl Merkez Bankası'nı daha iyi okuyoruz. Aslında geçen senenin ikinci yarısından itibaren biraz daha bu esnek politikalara daha alıştık ve daha rahat okumaya başladık.

Diğer ülkelerden ayrışmamızı sağladı

MB'yi daha iyi okumanızın avantajları ne oldu?

MERKEZ, alışagelmiş algıları kıran politikalar uygulamaya başladı. Buna alışmak bizim için de biraz zaman aldı. Özel gün veya faiz koridorunda bazen aşağı yukarı esneklikleri kendi senaryolarımıza da daha rahat oturtur hale geldik. Şu anda dünyada bir durgunluk olması halinde Merkez Bankası'nın elinde hala faizle oynayabilecek aşağı yönlü bir likidite verebilecek bir pozisyonu var. Kullandığı enstrümanların esnek olması kendisine de hareket alanı sağlıyor ve de bizi de diğer ülkelerden biraz daha ayrıştırıyor.

Kısa vadede faiz indirimi olmaz

Kısa vadede faiz indirimi bekliyor musunuz?

KISA zamanda MB politika faizlerinde indirim beklemiyoruz. Merkez Bankası'nın en büyük ayrışmasının nedeni kendi dinamiklerine göre politika belirliyor. Yani FED gevşetti diye ben de gevşeteyim demiyor. Bizim kendi büyümemiz, iç dinamiklerimiz ve kendi likiditemize göre belirliyor. Dünyaya tabii ki bakıyor ama cari açığı, kredi büyümesini de dikkate alıyor. Biz hala büyüyen bir ekonomiyiz. İlk çeyrekte biraz yavaşladık ama sanki ikinci çeyrekteki öncü göstergeler tekrar kıpırdanma oluyor gibi sinyaller var. MB büyümenin yüzde 3'lerin altına düşmesine de izin vermeyecektir. O zaman para politikalarında gevşeme ve faizlerde aşağı iniş bekleyebiliriz.

KOBİ'ler kredilerden yüzde 25 pay alıyor

Anadolu Bankacılığı misyonu çerçevesinde KOBİ'lere ne kadar kaynak aktardınız?

İlk çeyrek bilançomuza göre toplam aktiflerimizin yüzde 61'ini krediler oluşturuyor. KOBi tanımı içinde yer alan ancak bankamız için ayrıca önem taşıyan esnaf ve küçük işletme, zirai müşterimizin kredi portföyümüzden aldığı pay yüzde 25.

Yıllık cirosu 5 miyon liraya kadar olan işletmeleri kapsayan bu segmentteki nakdi kredilerde 2011'de yüzde 42 büyüyerek 2 milyar liralık kredi büyüklüğüne ulaştık. Mart 2012 verilerine göre esnaf, tarım, küçük işletme kredilerindeki yıllık büyüme oranımız yüzde 47 olarak gerçekleşti.

Tahvil ihracına Anadolu'dan talep çok!

Yurtiçinde tahvil ihraçlarına ilgi nasıl?

İÇERİDE en son 330 milyon liralık bir ihraç yapmıştık. Yaklaşık yüzde 90'ını şubelerimizden sattık. Hem geçen yılki 750 milyon TL'lik tahvil ihracında, hem de bu yıl sektörden ayrıştığımız en büyük taraf ihraçlarımızın yüzde 80-90'ı hep bireysel tarafta oldu. Her iki ihraçta da talebin yüzde 50'si Anadolu'dan geldi. Tahvil satışında öne çıkan şubelerimiz Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz.

12 yeni şube açacak, yurtdışını düşünmüyor

Yurtdışı büyüme planınız var mı?

YÜZDE 62'si Anadolu'da bulunan 272 şubemiz ile esnaf ve küçük işletmeleri en iyi anlayan ve onlara özel çözümler sunan bir bankayız.Yurtdışı önceliklerimiz arasında değil. Yurtiçinde kendi öncelik verdiğimiz alanlarda büyümek istiyoruz. Kısa ve orta dönemde Türkiye'nin hem ekonomik olarak yükseleceğini, hem de bu pazarların gelecek vaat ettiğine inanıyoruz. Ancak bir fırsat çıkarsa her zaman değerlendiririz. Bu yıl 12 yeni şube açmayı planlıyoruz. Gerekli başvruları yapacağız. Önceliklerimiz Anadolu'da büyümek olacak. Yeni şube açılışlarıyla birlikte bu yıl 120 yeni personel alacağız.

MB, 2.10'un üzerine izin vermez

Yıl sonu dolar, faiz ne olur?

MERKEZ Bankası sepete bakıyor. 2.10-2.15 aralığı Merkez Bankası için kritik seviyeler. Bu seviyelerin üzerinde müdahale geliyor. Yatırım yapılacak ülkelerden para girişi görebiliriz. MB, 2.10'un üzerine oturmasına izin vermeyecektir. Türkiye'ye para girişini göreceğimiz bir dönem olacaktır. Kurda çok yukarı hareket olmazsa üçüncü çeyreğe doğru faizlerde gevşeme sürer...

2000 yılında bankacılar çok hırpalandı

Bankacı olmasaydınız ne yapardınız?

Mimar olmak isterdim. veya psikoloji okumak... Ama bankacılıkta neredeyse 25 yılı doldurdum.

25 yılda en rahat ve en sıkıntı dönemleriniz hangisiydi?

En sıkıntılı dönem 2000-2001 yıllarıydı. Sektörde sıkıntı olmasının ötesinde bankacılar insan kaynağı olarak çok hırpalandı. Çok sayıda insan işsiz kaldı. Kader birliği yaptığınız insanlar işsiz kaldı. Zor bir dönemdi. En rahat dönemler ise 1992 ve 1998 yılları arasıydı. Bankacılığın patladığı dönemdi. Yeni enstrümanlar, yeni ürünler... Her şey yeniydi. O zamanlar kotasyon girmek, market maker olmak, piyasa yapıcısı olmak çok keyifliydi.

200 bin çiftçi müşterisi var

Tarım bankacılığında neler yapıyorsunuz?

Kuruluş misyonu tarımın finansmanı olan bankamızda ise tarım sektörüne verilen kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 6,8. Bankamızın 200 bin civarındaki çiftçi müşterisinin 80 bini Hasat Kart sahibi.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Merkez'le Aynı Dili Konuşmaya Başladık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement