Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB), '2016 Yılında Para ve Kur Politikası' konulu basın toplantısı başladı.
Ankara'da yapılan toplantıca MB Başkanı Erdem Başçı, 2016 yılı para ve kur politikasına ilişkin bir sunum gerçekleştiriyor.
Başçı, "Ekim enflasyon raporunda verdiğimiz tahmin doğrultusunda 2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6.5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor" dedi.
BAŞÇININ KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI
2016-2017 yılları için olduğu gibi, 2018 enflasyon hedefide orta vadeli program hazırlık sürecinde hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlenmiştir.
TCMB'nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığı, önceki yıllarda olduğu gibi her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korundu.
Cari işlemler dengesindeki iyileşme devam edecektir.
Alınmakta olan tedbirler dış şoklara karşı dayanıklılığını arttırmaktadır
ENFLASYON TAHMİNİ
2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir
CARİ İŞLEMLER İYİLEŞİYOR
Cari işlemler ile ilgili çok güzel bir iyileşme var, bu konuda endişelerimiz azaldı
Cari denge yaz aylarında artıya geçebilecek, ancak kış aylarında eksi devam edecektir.
ENFLASYONUN YÜKSEK OLMASININ SEBEBİ
Enflasyonda yakın dönemde hedefin üzerinde kalmamızın nedeninin cari dengedeki yüksek açık olduğunu belirten Başçı, cari açık ile ilgili çok güzel iyileşmeler olduğunu, cari açığın enflasyon önündeki engel olmaktan çıktığını belirtti.
YURT DIŞI BORÇLARIN VADESİ
Başçı, resmi rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranının, bankaların yurtdışı şubelerine olan borçları hariç yüzde 100'ün üzerinde olduğunu bildirdi. Bankacılık sektörünün yurtdışı borçlarının ağırlıklı ortalama vadesinin uzadığını belirten Başçı, ortalama vadenin 2013 yılındaki 44 ayın üzerine çıkarak 50 ayın üzerine geldiğini, daha da uzama eğilimi olduğunu söyledi.
ASGARİ ÜCRETİN 1300 OLMASININ ENFLASYONA ETKİSİ
BOTAŞ'ın döviz talebinin yarı yarıya düştüğünü belirten Başçı, sakin günlerde talebi kamu bankaları tarafından karşıladıklarını; Mart ayından itibaren BOTAŞ'ın döviz talebinin daha da azalacağını söyledi.
Başçı, 2016 ilk çeyrekten itibaren ılımlı bir döviz rezervi artışı görülebileceğine dikkat çekti. Başçı, asgari ücret artışının toplam talebi artırıcı etkisi olacağını söyledi.
Enflasyona talep tarafından yönetilebilir etkinin kalacağını bildiren Başçı, yüzde 6,5 olan 2016 enflasyon tahmini için 1,5 puanlık ilavenin buradan kaynaklandığını belirtti.
Başçı, Rusya nedeniyle bu ayki enflasyonda sebze ve meyve fiyatları üzerinden düşürücü etki olacağının da altını çizdi.
KREDİLERİN BÜYÜME HIZI
Enflasyon hedefinin hükümet ile beraber belirlenmesi gerektiği görüşünde olduklarını belirten Başçı, AB müktesebatında bu hedefin Merkez Bankası tarafından belirlendiğine dikkat çekti.
Bankacılık sektörüne de değinen Başçı, bankacılık sektöründe sermayenin getirisinin yüzde 10'un biraz üzerinde olduğunu ve bu seviyede stabilize olunduğunu söyledi. Kredilerin büyüme hızının ise kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 15'in altında yılı kapayacağını belirtti.
FED ETKİSİ
FED'İN getirdiği belirsizlik giderek azalıyor
Hane halkı borcundaki gelişmeyi yakından izliyoruz
Avrupa Merkez Bankasından gelebilecek belirsizliklere karşı önlemlerimiz hazır
Mali Disiplin şu anda Türkiye'nin en temel çıpası, hükümetimiz de bunun farkında
Son Dakika › Ekonomi › Merkez Bankası Başkanı: Asgari Ücret Artışı Enflasyonu 1,5 Puan Yükseltir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (19)