Memur sendikaları, kamu çalışanlarının merakla beklediği toplu görüşmeler için yarın hükümetle masaya oturacak. Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, saat 14.00'te başlayacak.
Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendikanın katıldığı toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen, Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen ve Toç-Bir-Sen ile KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen memurları temsil edecek.
En fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen'in heyet başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, Memur-Sen temsilcileri de hazır bulunacak.
Hükümete, toplu sözleşme çağrısı yapan KESK'in, toplu görüşmelere katılması beklenmiyor. KESK üyelerinin, yarın öğlen saatlerinde Milli Müdafaa Caddesi'nden Başbakanlığa yapacağı yürüyüşün ardından Genel Başkan Sami Evren'in toplu sözleşme teklifini Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'na sunması ve daha sonra Başbakanlık'tan ayrılması planlanıyor.
Toplu görüşmeleri, hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Kamu İşveren Kurulu; Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşacak.
Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.
Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kuruluna sunulacak.
Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderilecek.
TALEPLER
Türkiye Kamu-Sen, görüşmeler öncesinde taleplerine ilişkin rakam telaffuz etmekten kaçınıyor. Konfederasyon yetkilileri, taleplerini açıklamadan önce Kamu İşveren Kurulu'nun memurlara ayırdığı kaynağı görmek istediklerini belirtiyor.
Memur-Sen, bekar, en düşük derecede bulunan memur maaşının 1301 YTL'ye, evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan memur maaşının 1461 YTL'ye yükseltilmesini talep ediyor. Konfederasyon, ayrıca taban aylığının 30 YTL artırılmasını, toplu görüşme priminin de aylık 25 YTL'ye çıkarılmasını istiyor.
KESK, toplu sözleşme teklifinde en düşük kamu çalışanı maaşının 1250 YTL'ye yükseltilmesini ve kamu çalışanlarına reel kayıpların telafisi için 350 YTL seyyanen ek zam yapılmasını talep ediyor.
Son Dakika › Ekonomi › Memurların Gözü Bu Görüşmede - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?