TBMM KİT Komisyonu Halk Bankası'nın 2011 ve 2012 yılı hesaplarını denetlemek üzere yaptığı toplantıya eski Genel Müdür Süleyman Aslan döneminde tek bir firmaya verilen 575 milyon dolar (1 milyar 76 milyon TL) tutarındaki kredi damgasını vurdu.
Eski Genel Müdür KİT Komisyonu'na çağrılmış olmasına karşın 'sağlık sorunlarını' gerekçe göstererek gelmedi.
"FİRMA İSMİ NEDEN SAKLI TUTULUYOR"
CHP ve MHP Milletvekilleri Sayıştay'ın denetim raporunu 'gizli' ibareli olarak Komisyona göndermesine ve 'bankacılık sırrı' gerekçesiyle firma isimlerinin açıklanmamasına tepki gösterdiler. CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Meclisin denetim görevini yerine getirmesini engellediği iddiasıyla Sayıştay Denetçileri ve Komisyon Başkanı hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
'Bankacılık sırrı' gerekçesine itiraz eden CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, firmanın ismini açıklaması Ak Parti milletvekillerinin tepkisine neden oldu.
SAYIŞTAY RAPORUNDA 4787 NOLU MÜŞTERİ
Sayıştay Başkanlığınca hazırlanan Halk Bankası 2011 Yılı raporunda söz konusunu kredi "İstanbul Anadolu Kurumsal Şubesi'nin 4787 müşteri nolu Grup Firmaları" ifadesiyle yer aldı. Ateşe dayanıklı seramik ürünleri üretimiyle iştigal eden firmaya 28/9/2011 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile 250 milyon dolar kredi kullandırıldığı tespit edildi. Ancak firmanın 461 milyon dolarlık riski olmasına karşın Yönetim Kurulu'nun 27/12/2011 tarihli yeni bir kararla firmaya bu kez de 480 milyon dolar kredi limiti tahsis ettiği ortaya çıktı.
HAZİNE ARAZİSİNİ İPOTEK GÖSTERMİŞ
Raporda, bu tahsis için alınan ipoteklerde başka bankaların birinci derecede ipotekleri olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca firmanın ipotek olarak gösterdiği Kütahya'daki fabrika arazisinin Hazine arazisi olması nedeniyle 'ipotek' alınamadığı, tahsis edilen kredinin kullandırım koşullarında revizeler yapıldığı bilgisi yer aldı.
İPOTEK DEĞERİ YÜZMİLYONLAR DEĞİL SADECE 8 MİLYONMUŞ
Sayıştay raporunda firmanın aldığı krediler için yüz milyonlarca lira değerinde gayrimenkulü ipotek olarak gösterdiği ancak bunlar üzerinde başka banka ve finans kuruluşlarının 'ipotekleri' olduğu tespiti yapıldı. Ardından da Halk Bankası'nın 575 milyon dolarlık kredi için firmadan aldığı net ipotek değerinin sadece 8 milyon lira olduğu tespit edildi.
BANKA UZMANLARI UYARMIŞ: PATRONLARIN KART, SSK BORCU, FİRMANIN KUR RİSKİ
Halk Bankası'nın kredi başvurusu değerlendirme uzmanlarının, firmaya kredi verilmemesi gerektiği yönünde rapor yazdıkları da Sayıştay denetimiyle ortaya çıktı.
Raporda firmanın faiz ve kur riski taşıdığı, yatırımlarını kısa vadeli kaynaklarla finanse etmesi nedeniyle 92 milyon liralık sermaye açığı oluştuğu, Temmuz 2011 itibariyle 1.8 milyar lira memzuç riski olduğu; Eylül 2011 itibariyle de firmanın toplam kredi riskinin 1.2 milyar dolara ulaştığı; 54 milyon TL zarar eden Grubun net işletme sermayesi açığının ise 479 milyon TL'ye ulaştığı tespitleri yer aldı.
41 İCRA DOSYASI, 3 KARŞILIKSIZ ÇEK, 1 PROTESTOLU SENET
Ayrıca firma hakkında yapılan sorgulamalarda; 12 adet, Grup firmaları adına ise 29 adet icra kaydı, Grup firmaları adına 3 adet karşılıksız çek ve 1 adet protestolu senet kaydına rastlandığı, 14.05.2010 tarihinde 40 milyon ABD Doları tutarında taksitli kredi kullandığı, ancak ilk anapara taksidinin Firma'nın talebi ile yapılandırıldığı, başta Grup firmalarının mali kayıtlarında vadesi geçmiş, ertelenen veya taksitlendirilen SSK borçlarına rastlandığı, firma ortaklarının bireysel krediler ve kredi kartlarından dolayı 1-2 aylık taksit gecikmelerine ve kanuni takipten kapanan bireysel kredi kayıtlarına rastlandığı belirtildi.
TOPLAM RİSKİ 2.5 MİLYAR TL
Sayıştay raporunda "Eylül 2013 tarihi itibariyle Halk Bankası'na olan nakit ve gayri nakit riskleri 909 milyon TL'ye, Halk Bankası'na olan risklerle beraber bankalara olan toplam nakit ve gayri nakit risklerinin ise 2,5 milyar TL'ye ulaşmış olan Grubun kredi ve faiz ödemelerinde yaşadığı zorluklar artarak devam etmektedir. Grubun Halk Bankası iştiraki olan Halk Finansal Kiralama A.Ş.'ye de 35,5 milyon ABD Doları borcu bulunmaktadır" bilgisi yer aldı.
EPDK EL KOYMUŞ
Raporda grubun en önemli yatırımlarından olan elektrik dağıtım şirketi yönetimine 01 Şubat 2013'te Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından el konulduğuna dikkat çekildi. Ancak dağıtım şirketi gelirlerinin, bir başka bankaya olan 379 milyon dolarlık borcun ödenmesinde kullanılacağı; dolayısıyla Halk Bankası'nın buradan bir gelir elde edemeyeceği vurgulandı.
"KART BORCU OLAN PATRONA 575 MİLYON DOLARI NASIL VERDİNİZ"
CHP Milletvekilleri Kamer Genç, Aykut Erdoğdu, Alaattin Yüksel, Mevlüt Dudu "SSK borcunu ödeyemeyen, kredi kartı borcu, onlarca icra dosyası, karşılıksız çeki senedi, başka bankalara ödenmeyen yüz milyonlarca borcu olan bir firmaya 575 milyon dolar krediyi nasıl verdiniz" diye sordular.
Yine CHP Milletvekili Haydar Akar, "Süleyman Aslan burada olmalıydı. Bu kredinin verilişi, o ayakkabı kutusundan çıkan 4.5 milyonu açıklıyor. Süleyman Aslan 15 Temmuz 2011'de genel müdür oluyor ve 28 Eylül 2011'de bu firmaya, hem de uzmanların olumsuz raporuna rağmen kredi veriliyor. Biz 'alo Süleyman'lar bir daha olmasın diye bu sırların kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR
Akar, 2011, 2012, 2013 banka denetim raporlarında bu krediye yer veren Sayıştay denetçileri hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Akar, "Sayıştay 2011 yılındaki denetiminin ardından bu suç duyurusunda bulunmuş olsaydı bu kredi batmayacaktı" diye konuştu.
"1 MİLYAR TL TAKİPTEKİ ALACAK OLDU"
Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı. Genel Müdür söz konusu kredinin Eylül ayında 1 milyar 76 milyon lira olarak 'takipteki alacak' listesine kaydedildiğini açıkladı. Dolayısıyla firmayla yapılan 7 yıllık yapılandırma anlaşmasının da sona ermiş olduğunu duyurdu.
HOCA MİSALİ, GÜMÜŞ ÇIKARSA BANKA BORCUNU TAHSİL EDECEK!
Genel Müdürün bu sözleri üzerine muhalefet milletvekilleri, "Kredi battı desenize" yorumunu yapınca Taşkesenlioğlu, "Hayır battı demiyorum. Elimizde ipotek olarak aldığımız firmanın Kütahya'daki gümüş madeni ve tesisi var. Buranın 2034 yılına kadar gümüş rezervinin 5 bin 404 ton olduğu tahmin ediliyor. Piyasa değeri ise 5.2 milyar dolar" dedi.
Taşkesenlioğlu'nun gümüş madeni çıkarsa bankanın borcunu tahsil edebileceklerine ilişkin sözleri komisyonda, " Nasreddin Hoca'nın borç ödeme planına benziyor" yorumlarına neden oldu.
Kaynak: Hürriyet
Son Dakika › Ekonomi › Meclis'te Süleyman Aslan Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (8)