Lc Waikiki’nin ortakları arasında Leyla Zana’nın bulunduğunu iddia eden e-postalar ve fısıltı gazetesi binlerce kişiye ulaşınca satışlar yüzde 10-15 geriledi.
Markanın web sitesinin aylık ziyaretçi sayısı da 5 günde 60 binden 280 bin kişiye çıktı. Tema Mağazacılık Genel Müdür Yardımcısı Murat Mısırlı, ticari kaygıları olmadığını ama çirkin bir iftiraya maruz kaldıkları için çok üzüldüklerini söyledi.
21 Ekim’de 12 askerin şehit edilmesinden 3 gün sonra ortaya çıkan ve LC Waikiki markasının ortakları arasında Leyla Zana’nın bulunduğunu iddia eden e-postalar ve fısıltı gazetesi, 10 günde binlerce kişiye ulaştı. Markanın web sitesini ayda 60 bin kişi ziyaret ederken son 5 günde bu rakam 280 bin kişiye çıktı. LC Waikiki mağazalarının sahibi Tema Mağazacılık Genel Müdür Yardımcısı Murat Mısırlı, satışlarda yüzde 10-15 gerileme yaşadıklarını belirterek, "Ticari kaygımız yok. Bunu bir şekilde atlatırız. Bizi üzen ve inciten atılan iftiranın kendisi. Gururumuz kırıldı. Böyle çirkin bir iftiraya maruz kalmak çok kötü" dedi. Türkiye’nin yüzde 25’ine ulaşan marka, yasal süreç başlattı, kısa zamanda sonuç alarak suçluların cezalandırılmasını istiyor.
ŞÜPHELİLER KİM: Mısırlı, e-postayı ilk yazanlarla ilgili olarak şunları söyledi: "Kimlerin başlattığını kestirebilmek mümkün değil. Rakibiniz ya da eski kızgın bir çalışanınız olabilir. LC Waikiki başarılı, her anlamda perakendede en büyük marka. Başarımızı hazmedemeyen insanlar da olabilir. İlk kez iftiraya uğramıyoruz. Diğerlerinden başımız dik çıktık, ama bu en ağır olanı."
SATIŞLAR GERİLEDİ: Toplumsal moralin düşük olduğu zamanlarda perakende sektörüne hemen yansıyan durgunluğa da dikkat çeken Mısırlı, "Toplum olarak moralimizin bozulduğu bu dönemde bütün alışveriş merkezleri, markalar ziyaretçi kaybı yaşadı. Biz de etkilendik. Satışlarımız yüzde 10-15 geriledi" dedi. 2007’nin ilk 6 ayında yüzde 47 büyüme yaşadıklarının altını çizen Mısırlı, hep büyüme yaşayan bir şirket olarak gerilemeyi yadırgadıklarını söyledi. Mısırlı, yatırımların devam edeceğini ve yıllık bazda gerileme olmayacağını belirtti.
ÖNGÖREMEDİK: İftira e-postaların ilk olarak 25 Ekim’de ortaya çıktığını ve 26 Ekim’de savcılığa başvurarak, yasal süreci başlattıklarını belirten Mısırlı, şunları söyledi: "Bir terör saldırısının arkasından ortaya çıkan fırsatçılar toplumsal hassasiyetin doruk noktasında olduğu bir dönemde, bu kadar hassas bir konuda bizi hedef aldılar. Bu e-postaların bu kadar çok yayılıp, kamuoyu oluşturacağını tahmin etmemiştik. 10 gazeteye küçük ilan vererek, iftiralardan duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik. İddiaları kendimize yakıştıramadığımız için mütevazı bir açıklamayla yetinmiştik."
Üç ortaklı şirkette Zana’nın hissesi yok
1985 yılında Fransa’da doğan ve 10 yıl önce Tema Holding şirketlerinden Tema Mağazacılık tarafından tüm hakları satın alınarak Türk markası yapılan LC Waikiki’nin yüzde 97’si Malatyalı Küçük ve Kısacık aileleri ile Safranbolulu Dizdar ailesine ait. Yüzde 7 hissesi ise markanın Fransız yaratıcısı Georgeos Amouyal’da. Murat Mısırlı ortaklık yapısını web sitelerinden duyurduklarını, iddia edildiği gibi Leyla Zana’nın ortaklığının söz konusu olmadığını söyledi.
Tüketici mağazalara gidip bilgi aldı
LC Waikiki’nin bu süreçte sadece web sitesine ziyaretçi akını yaşanmadı. E-posta ve kulaktan kulağa yayılan iddialar bazı tüketicilerin mağazalara gidip bilgi almasına da sebep oldu. Murat Mısırlı, mağazalarda tatsız bir olay yaşamadıklarını belirterek, "Bizi arayıp ya da mağazalara gidip bu iddialara inanmadığını söyleyen tüketiciler de oldu. Biz halkın markasıyız, halkın bize sahip çıkmasını bekliyoruz. Bu beklentimiz karşılık buluyor da" dedi.
Daha önce de karalama kampanyaları yapıldı
LC Waikiki, daha önce Fransa’da onaylanan sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili ve bunun inkarını suç sayan yasa görüşmelerinde de e-posta zincirlerinde boykot edilmesi gereken Fransız marka olarak yer almıştı. Tema Holding’in gazetelere ilan vererek markanın Türk olduğunu duyurması boykotu kırmıştı. LC Waikiki yıllar önce de irticai faaliyetlere destek veren markalar arasında gösterilmiş yine zincir e-postalar ile markaya karşı kampanyalar yürütülmüştü.
Bu dava örnek olmalı
INTERNET’te işlenen suçlarla ilgili yasaların henüz çok yeni ve suçluların yakalanmasının zor olduğunu anlatan Murat Mısırlı "Internet kafeler titizlikle ele alınmalı. Ahlák dışı ve çirkin saldırılar internet üzerinden bu kadar kolay yürütülememeli. Internette bir boşluk var ve sorumsuzluk çok büyük zararlara sebep oluyor. Bizim davamız örnek teşkil etmeli ve caydırıcı olmalı" şeklinde konuştu.
Danone, Türkiye’deki en büyük karalama kampanyası olmuştu
"DANONE ürünleri çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini olumsuz yönde etkileyen maddeler içeriyor" gibi asılsız iddiaların yer aldığı e-postalar, 6.3 milyon insana ulaşarak Türkiye’de bugüne kadar internetten yapılmış en büyük karalama kampanyası olmuştu. 100 milyon YTL’lik çocuklara yönelik süt ve süt ürünleri pazarı yüzde 26 küçülürken, e-postayı yayan şüphelilerin IP numaraları tespit edilmişti. London School of Economics’den bir profesör de konuyu ders olarak okutmak için şirkete teklif götürmüştü.
Son Dakika › Ekonomi › LCW: Ticari Kaygımız Yok , İftira Bizi Çok İncitti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?