LC Waikiki 3 Bin Kişiyi İşe Alacak - Son Dakika
Ekonomi

LC Waikiki 3 Bin Kişiyi İşe Alacak

LC Waikiki 3 Bin Kişiyi İşe Alacak

LC Waikiki, 2013 yılında 220 milyon TL yatırım yaparak, 3 bin kişiye yeni istihdam sağlayacak.

05.02.2013 14:50  Güncelleme: 14:13

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 2013 yılında 220 milyon TL yatırım yaparak, 3 bin kişiye yeni istihdam sağlayacaklarını ve yılı 4 LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 2013 yılında 220 milyon TL yatırım yaparak, 3 bin kişiye yeni istihdam sağlayacaklarını ve yılı 4.5 milyar TL ciro ile kapatmayı hedeflediklerini açıkladı.

Küçük, LC Waikiki'nin 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 yılı hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla açıklarken, ortaklık yapılarının Küçük, Dizdar, Kısacık ve Amoual olmak üzere dört aileden oluştuğunu söyledi. LC Waikiki'nin 1985 yılında iki ortak tarafından Fransa'da kurulduğunu ve adını ABD'deki Waikiki plajından aldığını söyleyen Küçük, 1988'li yıllarda da LC Waikiki ile tanıştıklarını, kendilerinin o zamanlarda fason, ihracata dayalı Taha Tekstili kuran bir firma olduklarını belirtti. Bu dönemde fason üretim yaparak serüvenlerinin başladığını ve 1990'lı yıllarda LC Waikiki'nin Türkiye isim hakkını talep ettiklerini, o yıllarda da taklit furyasının söz konusu olduğunu, kendilerinin ikinci kalite ve seri sorunun pazarlara verdiklerini, ancak tüketici gerçeğini bulamadığı için taklide yöneldiğini, Fransa'nın da bundan rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

-"FRANSA'DAN ZORLUK ÇIKARMADAN İSİM HAKKINI VERDİ"-

Fransa'nın hiç zorluk çıkarmadan Türkiye isim hakkını kendilerine verdiğini belirten Küçük, böylelikle 1990'lı yıllarda üretimden bağımsız marka yatırımı yapmaya başladıklarını bildirdi. Bunun kendileri için ciddi bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Küçük, "Çünkü biz, üretimde belli bir noktadan sonra Türkiye'de büyüyemeyeceğimizi öngörüyorduk ve mutlaka bir markaya yatırım yapmamız gerektiğini biliyorduk. Böylelikle hiç bilmediğimiz üretimden çok iyi para kazandığımız yıllarda, bilmediğimiz bir alana yatırım yapmaya başladık. 1994 yılına geldiğimizde biz sektörün lideri olduk. 1996 yılında perakende şirketi Tema Mağazacılık'ı kurduk. Tema Tekstil ise toptan şirketimizdi" dedi.

-"TÜM DÜNYADA İSİM HAKKINI 1997'DE ALDIK"-

Küçük, Fransa'da markanın 1994-1997 yıllarında kan kaybettiğini ve 1997 yılına gelindiğinde LC Waikiki'nin tüm dünyadaki isim haklarını satın aldıklarını açıkladı. Daha sonra, 1998 yılına gelindiğinde, dinlemeye gittikleri ABD Perakendeciler Derneği Başkan Yardımcısı'na "Bize danışmanlık yapar mısın?" teklifi götürdüklerini anlatan Küçük, şöyle devam etti:

"Bizim de zor yıllarımız, işlerin kötü gittiği yıllar. Bu kişi ilham kaynağı oldu ve grupları ayırma kararı verdik. İki yılda kendimize hedef koyduk. Bu iki yıl zarfında üretim grubu kendine müşteri bulacaktı, LC Waikiki de kendine tedarikçi bulacaktı. 2001'e gelindiğinde bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu gördük. O yıllarda bizim üreticiler Marks&Spencer, Tommy, Top Shop gibi firmalara üretim yapar hale gelmişlerdi. Onlar dövizin yükselmesi ile iyi para kazanırken, LC Waikiki sadece iç piyasaya mal sattığından, sıkıntılı süreçten geçiyordu. Onların desteği ile biz gemiyi batırmadan kıyıya geçtik."

-"100 BAYİMİZ GİTTİ"-

Küçük, yine 2001 yılında 700 bayi ve 85 milyon dolar cirolarının olduğunu, tüm organizasyon yapılarının da bayilik üzerine kurulu olduğunu söyledi. Bayi yapılanması ile koydukları hedefe ulaşamayacaklarını düşündüklerini, önlerinde Avrupa ve ABD gibi örneklerin bulunduğunu, kendi mağazalarını açan firmaların büyüdüğünü gördüklerini dile getiren Küçük, şöyle devam etti:

"Bu kriz bir nevi bizim imdadımıza yetişti. Evet,madden ve manen çok şey kaybettik. Ancak dönüm noktası olarak "Zaten bundan daha kötü olmaz' dedik, dibi gördük ve "Öyle bir karar verelim ki, en azından verdiğimiz karar bizi vizyona götürecek bir karar olsun' istedik. Böylece 700 bayimize bir mektup gönderdik ve şartları ağırlaştırarak, "Eğer bu şartlarda çalışmazsanız, kusura bakmayın biz sizinle devam edemeyeceğiz' dedik ve 100 bayimiz bizi bıraktı. O yıllarda 85 milyon dolar olan ciromuz 15 milyon dolara kadar indi. Bütün yapıyı yeniden kurduk ve perakende sistemine göre organize ettik. 2004 yılına geldiklerinde 85 milyon dolar ciroyu tekrar yakaladık."

-"EN VERİMLİ MAĞAZALARI KRİZ YILLARINDA AÇTIK"-

Küçük, kriz yıllarında birçok iş yerinin kapandığını, kendilerini ise o yıllarda neredeyse her hafta bir mağaza açtığını belirterek, "Açtığımız mağazalar hem iyi yerlerdi, hem uygun fiyata bulabiliyorduk. Hep söylerim. En karlı mağazalarımız, o yıllarda açığımız mağazalar. Yani 2001, 2002, 2003 yıllarındaki mağazalarımız en karlı mağazalarımız" diye konuştu. Küçük, şirketin 2004 yılına geldiğinde normal satışı yakaladığını ve 2011'e kadar ortalama yüzde 40 büyüdüğünü açıkladı.

-18 BİN 650 KİŞİ ÇALIŞIYOR-

Türkiye'de LC Waikiki'nin 2012 yılına gelindiğinde, 71 ilde 377 mağazası, 3.5 milyar TL cirosu, yurt dışında 15 ülkede 45 mağazasının bulunduğunu açıklayan Küçük, 2004'den beri de pazar lideri olduklarını, kurumsal vergi sıralamasında 26'ncı sırada bulunduklarını, 2012 büyümesinin toplam yüzde 22 olduğunu ve toplamda 18 bin 650 kişi çalışana sahip olduklarını bildirdi. Satış alanlarının brüt 501 bin metrekare olduğunu söyleyen Küçük, "Bu metrekare yaklaşık 45 sahası büyüklüğünde diyebiliriz" dedi.

-MUŞ VE KİLİSE BU YIL MAĞAZA AÇACAK-

Küçük, bu yıl Kilis ve Muş'ta da mağaza açacaklarını ve 73 ilde mağazalarının bulunacağını açıkladı. Son 8 yıldır pazar lideri olduklarını söyleyen Küçük, "Organize perakende sektörünü yüzde 15'ini alıyoruz. Organize perakende sektörünün büyüklüğü 33 milyar dolar. Bunun yüzde 45'i modern mağazacılık, bunun da yüzde 15'ini şu anda LC Waikiki alıyor diyebilirim. Bizden sonraki 7-8 markanın büyüklüğü ancak bizi yakalayabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

-"HAFTA İÇİ BİR ANKARA NÜFUSU MAĞAZALARIMIZA GİRİYOR"-

Mağazalarına haftada 10 milyon ziyaretçi aldıklarını, bu rakamın hafta için 6 milyon, hafta sonu 4 milyon olduğuna işaret eden Küçük, "Yani hafta içi bir Ankara nüfusu mağazalarımıza giriyor. Hafta sonu da bir İzmir nüfusu mağazalarımızı ziyaret ediyor diyebiliriz" dedi. Türkiye'de 10 tüketiciden 9'unun markalarını bildiğini dile getiren Küçük, bunlardan 8'inin mağazalarını ziyaret ettiğini, 6'sının da alışveriş yaptığını kaydetti.

-"185 MİLYON SATIŞ ADEDİNE ULAŞTIK, 2013'DE YURT DIŞINDA YÜZDE 145 BÜYÜYECEĞİZ"-

Küçük, 2012 yılında satış bazında 185 milyon adede ulaştıklarını, 1996 yılında 1 adet olan mağaza sayılarını da yurt içinde 377'ye, yurt dışında ise 45'e yükseldiğini bildirdi. Küçük, 2013 yılı hedeflerini şöyle açıkladı:

"2013 yılına geldiğimizde yurt içinde 28 mağaza açmayı hedefliyoruz. Bu da 45-50 bin metrekare yeni satış alanı demek ve 2.2 milyar dolar (4.5 milyar TL) bir ciro öngörüyoruz. Büyüme hedefimiz yüzde 20-25. Yurt dışında 38 yeni mağaza ile toplam 83 mağazaya ulaşacağız ve 315 milyon dolar yurt dışından bu yıl ciro hedefimiz var. Bu da yurt dışında yüzde 145'lik bir büyüme öngörüyoruz. 2013 yılında İran, Ukrayna, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Tunus, Cezayir, Libya ve Lübnan'da yeni mağazalar açacağız."

-"2013'DE CİRO HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR"-

Küçük, 2013 yılında 66 yeni mağaza açmayı, toplam 488 mağazaya ulaşmayı, 3 bin kişiye yeni istihdam sağlamayı ve 220 milyon TL'de yatırım yapmayı öngördüklerini açıkladı. 2023 yılında gelindiğinde, Avrupa'nın hazır giyimde ilk üç başarılı markasından biri olmak istediklerini ifade eden Küçük, 2023'de hedeflerinin 10 milyar dolar ciro olduğunu, bunun 4 milyar dolarının yurt içinden, 6 milyar dolarının yurt dışından gelmesini hedeflediklerini bildirdi. Küçük, sektöre getirilen ek verginin sıkıntı yarattığını, indirim yaptıklarında satışların pik yaptığını, ancak sürekli yüzde 30 indirim yapmalarının mümkün olmadığını bildirdi. Soruları da yanıtlayan Küçük, 2012 yılına sektör olarak temkinli girdiklerini, sektörün büyümesini yüzde 13-15 arasında öngördüklerini ve kendilerinin, sektörün 7-8 puan üzerinde büyüdüklerini söyledi.

-"YURT DIŞINDA BİREBİR MAĞAZALARDAN ORTALAMA YÜZDE 50 BÜYÜME GELİYOR"-

Küçük, bir soru üzerine, yurt dışında mağaza açmanın o kadar kolay olmadığını, istedikleri yerde, ölçekte veya caddede hedeflenen mağaza açmayı zaman zaman gerçekleştiremediklerini söyledi. Sadece mağaza açarak büyümediklerini, birebir mağazalarda asıl büyümeyi yakaladıklarını dile getiren Küçük, "Özellikle yurt dışında birebir mağazalardaki büyümelerimiz ortalama yüzde 50, hatta yüzde 80-90 olan mağazalarımız var. Türkiye'de yine yüzde 10-15 arası birebir mağazalardan büyümeyi öngörüyoruz" diye konuştu. Küçük, bu yıl yurt dışında 50 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

-"MASAMIZDA MARKA SATMAK DA ALMAK DA YOK, HALKA AÇILMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ"-

Küçük, "Mağaza veya zincir satın alma planlarınız var mı?" sorusu üzerine, "Masamızda satma da yok almak da yok. Ancak bu, ileriki yıllarda olmayacak anlamına gelmez. Gündemimizde şu anda marka satmak da, marka almak da yoktur" karşılığını verdi. Küçük, halka açılma planlarının da olmadığını, 2017 yılına kadar toplam 750 milyon dolar civarında bir yatırımın söz konusu olabileceğini kaydetti.

-"TÜKETİCİ DAHA PAHALI GİYİNİYOR"-

Küçük, ek vergilere ilişkin bir soru üzerine, "Ek vergi gelene kadar yurt dışındaki rakipler bizim için ciddi rakiplerdi. Bu ek vergi, gelenlerin fiyatlarını artırdı,hem de gelecekleri düşündürmeye başladı. Çünkü yurt dışından gelen markaların hemen hemen yüzde 80-90 üretimi Çin, Vietnam, Hindistan, Bangladeş ürünleri ve bunlardan ciddi vergiler var. Bizim segmentteki orta ve orta altına hitap eden markalar için bu yabancı markaların gelmesini ve mevcut markaların da fiyatlarını ciddi oranda yükseltti. Bu bize bir avantaj sağladı. Ek vergi gelmeden yüzde 55 ithal, yüzde 45 yerliydi. Bu tersine döndü. Yüzde 35-38 arası ithal, geri kalanı yerli üretim oldu. Böylece bizim fiyat üstünlüğümüz söz konusu oldu. Bu fiyatlar daha aşağı inebilirdi ancak, pamuk fiyatları, ek vergi ve Türkiye'de belli fiyatların artmasından dolayı tüketici şu anda daha pahalıya giyiniyor diye düşünebiliriz" karşılığını verdi.

-İRAN'A BAYİLİK VERECEK-

İran'ın önemli bir pazar olduğunu söyleyen Küçük, "Şu anda biz İranlı bir yatırımcı ile görüşüyoruz. Anlaşmak üzereyiz, herhalde orada bir bayilik vereceğiz diye düşünüyoruz" dedi. İadelere ilişkin bir başka soru üzerine Küçük, "Sorgusuz sualsiz iade yapabilirsiniz" yanıtını verdi.

-"METREKARE BAŞINA ORTALAMA 4BİN DOLAR VEYA 7 BİN TL SATIŞ YAPILIYOR"-

LC Waikiki Yurtiçi Mağazalardan Sorumlu Genel Müdür Gordon Bullock, müşteri şikayetleri alıp almadıklarını ilişkin bir soru üzerine, "Müşterilerin yüzde 15'i övme amaçlı ararken, çoğu arzu ettiği rengi, beden ölçüsünü bulamadığından şikayet ediyor. Dükkanda bir saat gezebiliyor ancak, kasa kuyruğunda beş dakika beklemek sıkıntı oluşturabiliyor müşteri açısından. O nedenle kasadaki hizmeti biz düzeltmeye çalışıyoruz ki müşteri bundan şikayetçi olmasın" dedi. Sepet fiyat oranının sorulması üzerine, Bullock, "Ortalama sepet büyüklüğü aslında geçen yıllara göre değişiyor. Ancak 2.6 ünite bir sepetin, toplam değeri 40 TL'ye tekabül ediyor. Metrekare başına satışta ortalama bir dükkanda yaklaşık 4 bin dolar veya 7 bin TL satış yapıyor. En verimli dükkanlarımız metrekare başına 25 bin veya 14 bin dolar getiriyorlar. Dünya çapında lider dükkanlar bunu yapıyor. Geçene beş yılda ortalama dükkan büyüklüğümüz 650 metrekareden, bin 125 metrekareye çıkmış durumda. Metrekare başına satışlarımız sürekli artış gösterdi" açıklamasında bulundu. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi LC Waikiki 3 Bin Kişiyi İşe Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement