Latin Amerika ile Serbest Ticaret - Son Dakika
Ekonomi

Latin Amerika ile Serbest Ticaret

Latin Amerika ile Serbest Ticaret

Türkiye ile Şili Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması 1 Mart'ta Yürürlüğe Girecek

22.02.2011 11:10

Türkiye ile Şili arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması 1 Mart'ta yürürlüğe girecek Türkiye ile Şili arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması 1 Mart'ta yürürlüğe girecek. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yıl içinde 1 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan 1 Mart'ta yürürlüğe girecek Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması'na yönelik basın açıklaması yaptı. Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yıl içinde 1 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi. Açıklamada anlaşmaya ilişkin bilgilere de yer verildi. Açıklamaya göre Bakan Çağlayan ile Şili Dışişleri Bakanı Mariano Fernandez tarafından 14 Temmuz 2009 tarihinde Santiago'da imzalanan anlaşma Latin Amerika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkileri Geliştirme Stratejisi kapsamında ilk Serbest Ticaret Anlaşması olma özelliği taşıyor. Anlaşma, taraflar arasında mal ticaretinde tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılması, hayvan ve bitki sağlığı önlemleri, fikri, sınai ve ticari mülkiyet hakları, menşe kuralları, iç vergilendirme, yapısal uyum, anti-damping, korunma önlemleri, ödemeler dengesi gibi birçok başlığa ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Latin Amerika'nın dünya ekonomisindeki artan önemi göz önüne alındığında, Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması'nın Türkiye'nin ihracatının sektörel ve bölgesel temelde çeşitlendirilmesini sağlayarak rekabet gücünün artırılması ve yabancı yatırımların teşvikinde de önemli katkılarda bulunması bekleniyor. Öte yandan, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılması konusunda önemli bir adım da 8 Kasım 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde Şili'ye Ticaret Müşavirliği açılması oldu.

-ANLAŞMAYLA BİRLİKTE TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARILACAK-

Türkiye'nin Şili ile olan ticaret hacmi 2007 yılında 576 milyon dolar olarak gerçekleşirken, küresel krizin etkisiyle 2008 yılında 474 milyon dolar, 2009 yılında ise 238 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılında ise Şili ile Türkiye'nin dış ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 65'lik artışla 393 milyon dolar olarak kaydedildi. STA ile birlikte Türkiye-Şili ticaret hacminin, ürün çeşitliliği de sağlanarak iki yıl içerisinde 1 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedeflendi.

-ANLAŞMA NELER GETİRİYOR?-

-Türkiye, Şili menşeli sanayi ürünleri için uygulanan gümrük vergilerini STA'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte kaldırmayı taahhüt ederken, Şili tarafı da ülkemizin Şili'ye ihracatında değer olarak önemli bir yer tutan sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini STA'nın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile kaldırmayı kabul etti. Anılan ürünler dışında kalan ve Şili'ye ihracatın yüzde 5 kadar küçük bir bölümüne tekabül eden ürünler için ise Şili tarafı, gümrük vergilerini 4 yıllık bir indirim takvimi kapsamında kademeli olarak kaldırmayı taahhüt etti.

-Tarım ürünlerinde ise Türkiye, belirli sayıda üründe tarife kotaları kapsamında veya dönemsel temelde tarife indirimi gerçekleştirmeyi taahhüt ederken, Şili tarafı daha geniş bir açılım sağlayarak, sınırlı sayıda ürün hariç Türkiye menşeli tarım ürünleri ithalatında uyguladığı gümrük vergilerini herhangi bir kota sınırı olmaksızın kaldıracak.

-Halen iki ülke arasında ticarete konu mallar arasında en yüksek paya sahip ürünler Türkiye'nin ihracatı açısından demir-çelik ürünleri, motorlu taşıtlar, makine ve cihazlar ve bazı kimyasallardan, ithalat açısından ise bakır ve bakırdan eşya, bazı kimyasallar, yenilen meyveler ve kabuklu yemişler, odun hamuru ve yağlı tohumlar-sebze tohumları ve hayvan yemlerinden müteşekkil olacak. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Latin Amerika ile Serbest Ticaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement