Küresel pay piyasaları, petrol fiyatlarındaki sert düşüşle tedirgin olurken, bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
Küresel piyasalarda ham petrol fiyatlarının son 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi tedirginliğe neden oldu. 2016 yılının Kasım ayında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üye ülkeleri ve Rusya'nın ham petrol üretim seviyelerini bu yılın ilk yarısı için kısma kararı almasının ardından yükselişe geçerek ocak ayında 58,35 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, mart ve nisan aylarını kayıpla tamamlamasının ardından mayıs ayında düşüşünü hızlandırdı.
Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 4,16 değer kaybederek günü 48,4 dolardan tamamlaması sonrasında bugün Asya piyasalarında 46,6 dolar ile 29 Kasım 2016 tarihinden bu yana en düşük seviyesine indi.
Analistler, üretimi kısma anlaşmasının bu yılın ikinci yarısında da uygulanacağına ilişkin belirsizliğin devam ettiğini belirtirken, OPEC'in 25 Mayıs'ta Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenleyeceği toplantının petrol fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti. ABD'nin artan ham petrol üretiminin küresel arz fazlasını yükselttiğine işaret eden uzmanlar, stok verilerinin genel seyrinin yükseliş eğiliminde olmasının fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu vurguluyor.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün borsalarda petrol devi şirketlerinin hisselerinde düşüşlere, bunun da pay piyasalarının geneline yayılabileceği endişelerinin yatırımcıların risk iştahını azalttığını ifade eden analistler, buna karşın gelişmiş ülke borsalarında yükseliş eğiliminin korunduğunu söyledi.
ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvurusu verisinin tahminlerden daha düşük gelmesinin ardından S&P 500 endeksi yüzde 0,06 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,05 yükseldi, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,03 geriledi.
Dün ABD Temsilciler Meclisi, Obamacare'in iptalini öngören yeni sağlık sigortası tasarısını kabul etmesi ve ABD Senatosunun, 1,1 trilyon dolarlık bütçe tasarısını kabul etmesiyle, yatırımcıların en önemli gündem maddesi bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi oldu.
Geçen ay 98 binle beklentinin çok altında kalan tarım dışı istihdam artışının nisanda 185 bine yükselmesi bekleniyor. Ortalama ücret artışına yönelik beklenti ise yüzde 0,3.
Analistler, bugün ayrıca Fed Başkanı Janet Yellen, Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Boston Fed Eric Rosengren'in açıklamalarının takip edileceğini ifade etti.
Avrupa tarafında pay piyasaları dün günü yükselişle tamamlarken, avro/dolar paritesi, hafta sonu Fransa'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı 2. tur seçimi öncesinde pozitif seyrini devam ettirerek 9 Kasım 2016 tarihinden bu yana zirvesi konumunda olan 1,0990'a çıktı.
Bugün Japonya'da resmi tatilin devam etmesi nedeniyle piyasalarda işlem yapılmazken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,9 değer kaybetti. Hong Kong'da Hang Seng endeksindeki kayıplar ise yüzde 1'i aştı.
Yurt içinde, dün küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında düşüşe geçmesinin negatif etkisiyle döviz kurları yükseldi, BIST 100 endeksi geriledi. Endeks, dün düşüşün üst üste 3'üncü işlem gününe taşıyarak önceki kapanışa göre yüzde 0,88 azalışla 93.038 puandan kapandı. Dün yüzde 0,53 artan dolar/TL ise bugün yüzde 0,43 artışla 3,5690 seviyelerinde dengelendi.
Analistler, bugün piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Türkiye değerlendirmesi öncesinde ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin takip edileceğini, BIST 100 endeksinin 92.400 seviyesinin destek, 95.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getirdi.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
12.00 Avro Bölgesi, mart ayı perakende satışlar
15.30 ABD, nisan ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik
Son Dakika › Ekonomi › Küresel Piyasalar ABD İstihdam Verilerine Odaklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?