Konya Ticaret Odası'nın (KTO) düzenlediği Yükselen Pazar: Kuzey Afrika Panelinde Konyalı ihracatçılara Cezayir ve Tunus pazarı hakkında bilgi verildi.
Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve MEVKA işbirliğiyle, Konya Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen panele Konya Valisi Muammer Erol, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, DEİK Türkiye-Tunus İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuntoğlu ve çok sayıda ihracatçı firma temsilcisi katıldı. Panelin açılışında konuşan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru, Türkiye'nin küresel bir güç olma yolunda hedefleri bulunduğunu, dünyanın on büyük ekonomisi arasına girme hedefine girişimcilerle ulaşabileceklerini söyledi. Gelişmiş ülkeler kriz içerisindeyken krizden etkilenmeyen gelişen ekonomilerin fırsatlar sunduğunu belirten Fahrettin Doğru bunlardan birisinin de Afrika pazarı olduğunu ifade ederek, "Son dönemde birçok Afrika ülkesi hızlı büyüme oranlarını yakalayabilmiştir. Afrika ile 2005 yılından sonra başlayan ilişkilerimiz hızlı ilerlemektedir. Fakat henüz yeterli seviyede değildir. Kısa vadede hedefimiz 50 milyar dolar ticaret hacmini yakalamak. Afrika açılımı ile hükümetimiz de Türk firmalarının Afrika ile ticaretini artırmalarını desteklemektedir. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın iş adamı heyetleriyle Afrika'ya yaptıkları ziyaretler bunun bir göstergesidir. Son beş yılda Afrika'ya 20'den fazla elçilik açtık, 17 ülkeyle iş konseyimiz bulunmakta. Ülke olarak Afrika pazarında büyük bir pay almakta kararlıyız" dedi.
Son on üç yılda ihracat artışında büyük bir başarıya ulaşan Konya'nın dış ticarette giderek artan ağırlığıyla Afrika'ya olan ticarette lokomotif görevi üstleneceğine inandıklarını belirten Doğru, "Konyalı ihracatçıların özellikle Kuzey Afrika pazarını iyi değerlendirmelerini istiyoruz. Bu sebeple oda olarak ihracatçılarımıza yol haritası oluşturacak organizasyonlara ağırlık vermekteyiz. KTO olarak son üç yılda Kuzey Afrika'da düzenlediğimiz iki organizasyonda iki kez Fas'ta bir kez de Cezayir'de Konyalı firmaları ithalatçı firmalarla buluşturduk. Başarılı sonuçlar aldığımız bu programların ardından Kuzey Afrika pazarında Konya'nın ağırlığı hissedilmeye başlamıştır. Bugün düzenlediğimiz panel Afrika pazarı ile ilgili bilgi eksikliği olan firmalarımıza önemli katkılar sağlayacaktır. Bu açıdan panelin son derece faydalı olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman da ihracatın, ülkemiz ve bölgemiz için en önemli konulardan biri olduğunu, bu anlayış çerçevesinde ihracatın ürün, sektör ve pazar çeşitlenmesinin teşvik edilmesini hedeflediklerini belirterek birçok projeye destek sağladıklarını söyledi.
DEİK Türkiye Tunus İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuntoğlu da, Kuzey Afrika bölgesinde dış ticaret yapan Konyalı firmalarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. DEİK'in Mayıs ayında Tunus Büyükelçisi ve konsolosunu Konya'da ağırlamayı planladıklarını belirterek bununla ilgili de yakın bir zamanda bilgi vereceklerin söyledi.
Konuşmaların ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canıtez'in yaptığı Yükselen Pazar: Kuzey Afrika konulu panele konuşmacı olarak Ekonomi Bakanlığı Uzmanlarından Erhan Karakoç ve Şadi Koray Demircan ile Mill Teknoloji Makine Genel Müdürü Mehmet Dikkaya katıldı. Konuşmacılar Kuzey Afrika pazarına ilişkin geniş bilgiler verdi. Panelin sonunda konuşmacılar Kuzey Afrika pazarı ile ilgili gelen soruları cevapladı. - KONYA
Son Dakika › Ekonomi › Kto'da Yükselen Pazar Kuzey Afrika Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?