Köyde kurdukları fabrikadan dünyaya pancar pekmezi ihraç edecekler
Pancar pekmezi kış hastalıklarına karşı adeta doğal bir ilaç
Sakarya'da üretimine başlanılan pancar pekmezi hastalıklara meydan okuyacak
Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç:
"Öksürük şurubu yerine pancar pekmezini kullandım"
SAKARYA - Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde köylerine unutulmaya yüz tutmuş pancar pekmezi üretim fabrikasını kuran girişimci çift, tamamen doğal olarak ürettikleri pancar pekmezini Dünya'ya ihraç etmeyi hedefliyor.
Söğütlü Levent Mahallesi'nde yaklaşık 10 yıldır geleneksel yöntemlerle üretilen ve unutulmaya yüz tutmuş pancar pekmezini daha modern, temiz ve hijyenik bir ortamda üretme fikrinden yola çıkan Mehmet ve Zeynep Çodar çifti, fabrika kurmak için harekete geçti. Girşimci çift yaptıkları yatırımla oğullarının isimlerini verdikleri 'Enes Pancar Pekmezi' markası adı altında pancar pekmezi üretim fabrikası kurdu. Çodar çifti, daha öncesinde kışa hazırlık için tavalarda ürettikleri pancar pekmezini, kurdukları fabrikadan Dünya'ya ihraç etmeye hazır olduklarını söylediler. Pancar pekmezinin, gribal enfeksiyonlara, öksürüğe, kansızlığa ve sağlık yönünden çoğu şeye faydalı olduğunu belirten Mehmet Çodar, ürünü tamamen doğal ve hijyenik bir ortamda üreterek insanların güvenle yiyebilecekleri bir mamul oluşturduklarının altını çizdi.
"İçerisinde herhangi bir katkı maddesi de yok"
Pancar pekmezinin Türkiye ve Dünya geneline yayılacağına inandıklarını dile getiren Söğütlü Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli ise, "Burada bu yöreye has pancar pekmezini eski usulden yeni usule doğru üretmeye başlamışlar, gurur duyduk kendileriyle. Gayet organik yapıyorlar herhangi bir katkı maddesi yok. Zaten Söğütlü'nün temelinde, esasında buralarda pancar pekmezi tüketiliyor ancak eski usuller ile ve az az. Ticari boyutuyla hiç kimse yapmıyordu, herkes kendi iç tüketimi için yapıyor. Bir arkadaşımız buna cesaret etmiş biz kendisini tebrik ediyoruz çünkü Söğütlü'de biz şunu istiyoruz; evet bizim sanayimiz var ama aynı zamanda buranın geleneksel usuller ile yaptığı şeyler var onun ön plana çıkmasını istiyoruz. Mesela buraya bir vatandaşımızın bir armutu varmış almış buraya getirmiş ve burada armut pekmezi yapmışlar. Ben armut pekmezini ilk defa duyuyorum ve az öncede tadına baktım gayet güzel. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi de yok. Ürün çeşitliği arttıkça ben bu ürünlerin Türkiye geneline ve Dünya geneline yayılacağına inanıyorum. Önlerinde bir engel olduğunu düşünmüyorum ben" dedi.
"Günde 1 ton pekmez üretiliyor"
Daha öncelerde tavalarda ürettikleri pancar pekmezini kurdukları fabrika sonucu günde 1 ton üretim kapasitesine çıkardıklarını söyleyen genç girişimci kadın Zeynep Çodar, "Daha önce eski düzende yani tavalarda yapıyorduk. Geçen sene burayı kurmak için niyet ettik bir takım aksilikler oldu ve bu sene işi rayına oturtturduk. Kendi imkanlarımızla fabrikayı kurduk, tabi bilmediğimiz için makinelerde çok sıkıntı çektik ama şimdi Allah'a şükürler olsun ki bu hallere geldik. Günde 1 ton pekmez üretiyoruz. Artık ilerleyen zamanlara doğru pekmezlerde meyve çeşitliliğini artıracağız şimdi daha yeni kurduğumuz için pancar pekmezinden başladık. Satış yerlerimiz her yerde, şuanda marketlere de verebiliyoruz o sıkıntımız da yok Allah'a şükür her yere verebiliyoruz ürünlerimizi. Yaptığımız işle tabi ki gurur duydum ve çokta uğraştık, zor zamanlar geçirerek buralara geldik, kolay gelmedik" diye konuştu.
"Öksürük şurubu yerine pancar pekmezini kullandım"
Pancar pekmezinin katkısız olmasından dolayı diğer pekmezlerden ayrıldığını ve çocuklarını büyütürken öksürük şurubu yerine pancar pekmezi kullandığını belirten Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç de, "Ben doğma büyüme buralıyım. Çocukluğumuzda kara düzenle bu pekmez yapılırdı. Şimdi arkadaşımız güzel bir tesis kurmuş. Gerçekten pancar pekmezini diğer pekmezlerden ayıran en büyük özelliği katkısız olması. Ben çocuklarımı büyütürken öksürük şurubu yerine pancar pekmezini kullandım. Söğütlümüzü öne çıkarıcı, çiftçimizin bu şekilde ki ürününün değerlenmesi amacıyla arkadaşımızı cesaretlendirdik, geçtiğimiz yıllarda İstanbul'da EMİTT Fuarı'na götürdük pekmezi bütün Türkiye ve Dünya'ya tanıttık. Bu yılda 7-11 Aralık tarihleri arasında İzmir'de ki turizm fuarına gidiyoruz, valiliğimizin kiraladığı stantta bu pekmezleri oraya götürerek bütün Türkiye ve Dünya'ya tekrardan tanıtacağız" şeklinde konuştu.
"Güvenle insanların yiyebileceği bir mamul üretiyoruz"
Pancar pekmezinin çoğu hastalığa karşı faydalı olduğundan bahseden ve pekmezi tamamen doğal ve hijyenik bir ortamda ürettiklerini sözlerine ekleyen Mehmet Çodar, "Biz burada bunu 10 yıldır yapıyoruz amatör olarak tavalarda yapıyorduk. Bir yıldır bu işi daha modern, daha temiz ve hijyenik bir ortamda yapalım diye bu işe başvurduk. Şükürler olsun bunu başardık, bölgemizdeki meyveleri de değerlendirebiliyoruz bu şekilde insanların atmak zorunda kaldığı, çürümeye bırakılan meyvelerinde pekmezini yaptık burada örneğin armut pekmezini de yaptık. Bu pancar pekmezi kışın çok faydalı bir üründür, gribal enfeksiyonlara, öksürüğe, kansızlığa faydalı bir üründür. Kışın mutlaka tüketilmesi gereken, çocukların özellikle tüketmesi gereken bir üründür. Biz bunu tamamen doğal ve daha hijyenik bir ortamda üretimini yapıyoruz. Güvenle insanların yiyebileceği bir mamul üretmiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.
"Pekmezin üretim aşamaları"
Pekmezin üretim aşamaları hakkında da bilgiler veren Çodar, ürünün doğal olması nedeniyle talebin iyi ve yoğun olduğunu söyleyerek, "Pancar tarladan sökülür ve bize gelir. Burada havuzumuz var, havuzumuza pancarları atarak tertemiz oluncaya kadar yıkarız. Sonra pancarı kıyarız, kıydıktan sonra kazanlarımız var buharla kaynayan kazanlarımıza atarız. Orada pancar piştikten sonra prese geçer, preslendikten sonra vakum makinemize geçer orada hiçbir şekilde el değmeden aynı zamanda devamlı filtre olarak işi bittiğinde stok tanklarına geçer ve sonra ise paketlenir. Şuanda ürünümüz aşağı yukarı Türkiye'nin farklı yerlerine gidiyor. Doğal bir ürün olduğu için talep gerçekten gayet iyi ve yoğun. Burası bize 700 bin TL'ye mal oldu" dedi.
Öte yandan, pekmez üretimine başlanmış olan ve yapılan açılış töreninde kurdele kesimi ile resmi hizmete giren fabrikada pancar pekmezinin yanı sıra; armut, kızılcık gibi birçok pekmez ürününü de üretiliyor.
Son Dakika › Ekonomi › Köyde Kurdukları Fabrikadan Dünyaya Pancar Pekmezi İhraç Edecekler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?