Türkiye'nin en büyük özelleştirme ihalelerinden olan köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinde son noktayı Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) koydu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Otoyollar, köprüler meselesini tekrar masaya yatıracağız. Daha yüksek beklentimiz var" şeklindeki açıklamasıyla dikkatleri üzerine çeken ihale, ÖYK tarafından iptal edildi.
Tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştirilen özelleştirme ihalesine Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu, Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu ve Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu katılmıştı.
17 Aralık 2012'de düzenlenen ihalede, en yüksek teklifi 5 milyar 720 milyon dolarla Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu vermişti.
İhalenin ardından açıklama yapan Koç Holding Turizm Gıda ve Perakende Grup Başkanı Tamer Haşimoğlu, "İhalede önemli bir fiyat ortaya çıktı, bu açıdan da Özelleştirme İdaresi Başkanlığımızı kutlamak gerekir. Son derece şeffaf ve açık bir süreç oldu" değerlendirmesinde bulunmuştu.
İhale, Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yolları ile birlikte,
"Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu", "Pozantı-Tarsus- Mersin Otoyolu",
"Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu", "Toprakkale- İskenderun Otoyolu",
"Gaziantep- Şanlıurfa Otoyolu", "İzmir- Çeşme Otoyolu", "İzmir- Aydın Otoyolu", "İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu", "Boğaziçi Köprüsü", "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu", bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını (OTOYOL) kapsıyordu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün ÖYK'ca yapılan değerlendirme ve alınan karar ile köprü ve otoyolların işletme haklarının verilmesi yöntemi ile yapılan özelleştirme ihalesinin iptal edildiğini bildirdi.
Otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesinin, gerek niteliği itibarıyla gerekse Türkiye'nin geçirmekte olduğu ekonomik yapılanma ve değişim süreci nedenleriyle büyük önem arz ettiğine dikkati çekiliyor. Söz konusu otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesiyle, elde edilecek özelleştirme bedelinin yanısıra teknoloji transferi, verimlilik artışı, kaza oranlarında azalış, zaman ve yakıt tasarrufu, çevre kirliliğinin azaltılması gibi faydalar bekleniyor.
-Köprülerin maliyeti-
Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2001 yılından 2012 yılı sonuna kadar köprü ve otoyollardan geçen 3 milyar 348 milyon 682 bin 193 araçtan 4 milyar 423 milyon 406 bin 992 dolar gelir elde edildi.
1970'te yapımına başlanan ve Cumhuriyet'in 50. yılı olan 1973'te açılan Boğaziçi Köprüsü'nün inşaatı 21,7 milyon dolara mal oldu. 1986-1988 arasında inşa edilen FSM Köprüsü'nün maliyeti de 400 milyon dolardı.
Muhabir: Bülent Karaaslan/Arife Yıldız Ünal
Yayıncı: Erdem Gültekin - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Köprü ve Otoyollarda Son Noktayı Öyk Koydu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?