Konya Tohum Fuarı düzenlenen törenle açıldı.
Aksaray yolu üzerindeki uluslar arası fuar alanında gerçekleşen 'Konya Tohum 2012' 2. Tohumculuk, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı'nda sektör firmaları üreticilerle buluştu.
Açılış törenine Konya Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Gülay Samancı, İlhan Yerlikaya, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli ve davetliler katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, Türkiye'de tohum üretiminin en fazla yapıldığı ilin Konya olduğunu hatırlattı. Alparslan, Bakanlık tarafından verilen desteklemelerin yanı sıra Konya Ovasının sahip olduğu gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklılığının Konya'nın tohumculukta önemli bir avantaj sağlamasına neden olduğunu belirtti.
KONYA TOHUM AMBARI DA OLACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TUGEM) Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, Konya'nın tahıl'ın ardından tohum ambarı da olacağını söyledi. Uluslar arası mevzuata uygun yasal düzenlemeler yapılarak tohumculukla ilgili önemli gelişmeler yaşanmasının sağlandığını dile getiren Şentürk, "123 kuruluşa tohumculuk sertifikası verildi. Tohum üretimini özel sektör yapacak, devlet sadece denetleyen ve kontrol eden olacak. Konya aldığı destek miktarı, sertifikalı tohum üretimi ve kullanımında 1. numara. Hem en fazla desteği alıyor, hem en fazla üretimi yapıyor. Konya ile ilgili özel çalışmalarımız var. Buraları tarım havzaları içerisinde önemli tohumluk üretim havzası haline getireceğiz. Tahıl ambarını tohum ambarı da yapabilmek için özel bölgeler ilan etmek gerekecek ki, Konya bunların başında geliyor" dedi.
KTB Başkanı Uğur Kaleli, Türk tarımı ve hayvancılığına 100 yıldır hizmet veren kurumlarının sektör için çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatarak, "Borsamız Türkiye'de elektronik satış salonu ile bir ilki gerçekleştirmiş, modern borsacılığın ve lisanslı depoculuğun alt yapısını oluşturmuştur. Stratejik planımız kapsamında lisanlı depoculuk çalışmalarımız başlamış, ilk etapta 100 bin tonluk silomuz 2013 yılında hizmete girecektir. Konya'da tohumluk sertifikasyonuyla ilgili ihtiyaç duyulan merkez olarak KTB laboratuvarı tek yetkili olarak faaliyete başlamıştır" diye konuştu.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, 50 milyar dolar büyüklüğe sahip dünya tohum sektöründe 2023 hedefleri doğrultusunda daha fazla yer almaları gerektiğini kaydetti. Öztürk, "Her bölgemizin kendi ekonomik değerlerini en verimli şekilde ülke ekonomisine kazandırması büyük önem taşımaktadır. Şehrimizin ülke çapında önemli bir üretime sahip olması, uygun iklim ve toprak avantajı ile birlikte tarımsal araştırma enstitümüzün çalışmaları ile Türkiye'nin tohum merkezi olan Konya'da yerli ve yabancı yatırımcıları tohum üretmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında Türkiye'nin gıda sektöründe en büyük ihracatçı olma hedefine kaliteli ürün yetiştirilmesiyle ulaşılabileceğini, bunun da sertifikalı tohumla mümkün olacağını vurguladı.
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı da, Konuklar Devlet Üretme Çiftliği'nin KTB organizasyonunda oluşacak bir sivil toplum başkanlığa devredilmesini, burada oluşturulacak Tarım ve Teknoloji Üniversitesi ile tarım sektörüne yönelik çalışmalar yapılabileceğini söyledi.
Konya Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, Türkiye'de sertifikalı tohumun 3'te 1'ini üreten Konya'da sektörle ilgili fuarın açılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Konuşmalarının ardından protokol üyeleri kurdele keserek Konya Tohum 2012 Fuarını ziyarete açtı. Fuardaki stantları gezen heyet, sertifikalı tohumlar ve bu tohumlar kullanılarak yetiştirilen ürünler hakkında bilgi aldı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen fuar 1 Eylül'e kadar açık kalacak. - KONYA
Son Dakika › Ekonomi › Konya Tohum Fuarı Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?