Konya'da 15 bin nüfuslu Hüyük ilçesinde yetişen yaklaşık 30 bin ton organik çileğin büyük bir bölümü Rusya, Suudi Arabistan ve Avrupa'ya ihraç ediliyor. Organik çilek üretiminin son 10 yılda artığını belirten Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, Çileğimiz dar alanlarda üretilirken, şimdi 7 bin dekarlara kadar çıktık. Hiçbir ilaç kullanmadan tamamen doğal üretiyoruz. Başta Avrupa olmak üzere Rusya ve Suudi Arabistan'a ihraç ediyoruz. 15 bin nüfuslu ilçemizde yaklaşık 5 bin kişi çilek üretiminden geçimini sağlıyor. dedi.
200 bin dekar tarım arazisine sahip olan Hüyük ilçesinde, son yıllarda en çok rağbet gören ürün çilek oldu. Gittikçe üretim sahasını genişleten çilek, bugün 7 bin dekarlık alanda bölgenin en önemli geçim kaynağı durumunda. Beyşehir Gölü'ne kıyısı olan ilçede, yılda ortalama 30 bin ton civarında çilek rekoltesi elde ediliyor.
Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, gölden gelen esintinin çileğe ayrı bir aroma kattığını belirtti. Öğle saatlerinden akşam gün batımına kadar gölden esinti olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu
Bu esinti bizim meyvemizin yanağına değdiğinde bunun aromasını arttırıyor. Bide biz bunu organik halde yetiştirdiğimizde bizim bölgemizin çileğini insanımız ısırdığında damakta güzel bir aroma, güzel bir lezzet bırakıyor. Bölgede organiklikden şaşmadan bunun dışına çıkmadan çilek üretimi yapıyoruz. Bunda bölgemiz arazisinin bakir olması ve daha önce kimyasal maddelerden etkilenmemiş olmasının da büyük bir etkisi var.
ÇİLEK İŞLEME MERKEZİ İSTİYORUZ
Bölgeye çilek işleme merkezi kurulmasını istediklerini de ifade eden Şahin, Mayıs'ta Akdeniz bölgesinin çileği biter, temmuz sonunda Danimarka, Finlandiya o tarafında biter. Biz şu mevsimde dünyada çilek yetiştiren tek bölgeyiz. Bizim çileğimizin değerinin bulmasını istiyoruz. Çiftçi ve işçinin emeğini karşılayacak şekilde pazara ulaşması ve bu bölgede bunun gıda sektöründe kullanılacak şekilde işleme merkezinin olmasını istiyoruz. Şoklamasının, paketle misinin, entegre edilmesini istiyoruz burada. Tarladan toplayıp, sofraya gidince kadar bunun burada yapılmasını istiyoruz. diye konuştu.
7 BİN DEKARLARA ULAŞTIK
Dar alanda yapılan çilek üretiminin bugün 7 bin dekarlara kadar çıktığını belirten Şahin, Çilek, son yıllarda hızla yayılan bir ürün. Zamanında dar alanlarda iken bugün 7 bin dekara ulaştık. Çilekte para sirkülasyonu günü birlik olduğundan çiftçimiz günlük birlik tarlasından topladığı ürününü hemen satıp paraya çevirebiliyor. dedi.
İLÇEDEN GÖÇ EDENLERE GERİ DÖNÜN ÇAĞRISI
Hürriyet Şahin, daha önce ilçeden göç edenlere de geri dön çağrısında bulunarak, şöyle konuştu
Hüyük nüfusuna kayıtlı 53 bin insanımız var. Ancak ilçede yaşayan insan sayısı 15 bindir. 38 bin kişi ilçemizden göç etmiş. O dönemlerde burada istihdam alanı bulamamış. Şimdi diyoruz ki, ata topraklarına gelin. Biz kurumlar olarak suyu ulaştırmaya çalışıyoruz, sizde toprağınızı işleyin. Böylelikle bölgesel bereketimiz artsın ve ülkesel katma değer üreten bir bireyler haline gelelim.
Üretilen çileğin büyük bir bölümünün ihraç edildiğini ifade eden Şahin, Çileğimiz ağırlıklı olarak Avrupa'ya gidiyor. Rusya ile olan ilişkiler düzeldikten sonra Rusya ve özellikle bu dönemde Suudi Arabistan'a çok gidiyor. Turistlik otellerde bizim çileğimizi tercih ediyor. Ortalama 30 bin ton rekoltemiz oluyor. Mevsime göre değişebiliyor. dedi.
Çilek üretimi yapan Ali Özet de Hüyük çileğinin kalitesindeki sırrı, organik ve doğal olmasıdır. Toprağımızda çilek üretimi için verimlidir. Su problemini de çözdüğümüz taktir de daha da çok üreteceğiz. dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Konya 15 Bin Nüfuslu İlçeden, Çilek İhracatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?