Kömürde Akıllı Strateji Dönemi Başlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kömürde Akıllı Strateji Dönemi Başlıyor

Enerji Bakanı Albayrak, "Aralıkta start alacak, üç ayaklı "Akılı Kömür Stratejisi" ile verimli üretim sağlanacak, güvenlik ve çevre sorunları ortadan kalkacak" dedi.

01.12.2017 09:44  Güncelleme: 09:43

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 'Akıllı Kömür Stratejisi'ni dün başlattı. Albayrak, 2'nci Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, "Akıllı kömür stratejimizi üç önemli yaklaşım üzerine inşa ettik. Bu yaklaşımın temelini insan odaklılık oluşturuyor. Attığımız her adımda, hayata geçirdiğimiz her stratejide, her uygulamada önceliğimiz 'insan' olacak. İnsana saygı duymayan, insanı öncelemeyen, insana değer vermeyen hiçbir uygulama, hiçbir durum, bizim yol haritamızda yer almayacak" dedi.

"7 BİN DENETİM YAPILACAK"

Albayrak, "Denetimlerimizi 2018'de daha da sıklaştıracağız. Gelecek yıl inşallah en az 7 bin denetim gerçekleştireceğiz. Güvenlik önlemlerini almayan ve risk yönetimini yapamayan madenlerde kapatma cezaları sonrasında belki de ruhsat iptaline kadar gideceğiz" şeklinde konuştu. Albayrak, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında yerli kömürün büyük önem arz ettiğini, yerli kömürün istihdam ve katma değerle değerlendirilmesi gereken önemli bir kaynak olduğunu söyledi. Albayrak, "Kömürün tüm süreçlerinde 'akıl' ve 'akılcı' stratejiler ile hareket etmeyi temel düstur edindik. Artık Türk kömür madenciliğinde 'akıllı kömür' dönemini başlatıyoruz. Akıllı kömür stratejimizi üç önemli yaklaşım üzerine inşa ettik. Bu yaklaşımın temelini insan odaklılık oluşturuyor" diye konuştu.

BİLİM ODAKLI YAKLAŞIM

İkinci yaklaşımlarının 'bilim odaklılık' olduğunu anlatan Albayrak, kömür madenciliğinin tüm süreçlerinde gelişen teknolojilerin kullanılacağını vurguladı. Bakan Albayrak, üçüncü yaklaşımlarını 'şeffaf ve açık yönetim' olarak aktardı. Milli Enerji ve Maden Politikası ile ortaya koydukları dışa bağımlılıktan kurtulmanın bu stratejiyle ulaşmak istediklerine işaret eden Albayrak, "Dışa bağımlılıktan kurtulacağız, ancak bunu ne pahasına olursa olsun yapma gibi bir niyet ortaya koymuyoruz. Bu hedefe 'güvenli madenciliği' tesis ederek ulaşmak istiyoruz. Dışa bağımlılıktan kurtulma ile at başı, hatta ondan daha önde olan hedef, 'güvenli kömür madenciliği' tesis etmek. Artık yürek burkan kazalarla gündeme gelinmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"VALİLİKLERE HER AY YAZI GİDECEK"

Albayrak, madenlerdeki denetim politikasını da değiştirdiklerini anımsatarak, şöyle konuştu: "Madenlerde risk yönetimini hayata geçirdik ve artık her maden kendi risk grubuna göre denetlenecek. Bu çerçevede, 3 gruba ayırdığımız madenleri risk grubuna göre yılda 1 kez denetimden, yılda bir, iki ve dört kez denetime alıyoruz. Ayrıca, ilk kez baskın denetimleri de gerçekleştirmeye başladık. Bu yıl 6 bin 61 maden sahası denetlendi. Bunlardan bin 780'i denetimlerden geçemeyerek faaliyetleri durduruldu. 258 kömür madenine ise faaliyet durdurma cezası verildi. Yıl sonuna kadar inşallah yeni denetim modeli ile 6 bin 500'ü bulan madende denetim yapmış olacağız." Denetimleri 2018'de daha da sıklaştıracaklarını söyleyen Albayrak, "Gelecek yıl inşallah en az 7 bin denetim gerçekleştireceğiz. Habersiz ve anlık denetimlerle gereken ne ise tavizsiz uygulanacak. Bir kere daha şu hususun altını çizmek istiyorum. İş ve işçi güvenliğinde kesinlikle sıfır tolerans uygulayacağız. Madenlerde kapatma cezaları sonrasında belki de ruhsat iptaline kadar gideceğiz" şeklinde konuştu.

HEDEF 200 MİLYON TON

Yeraltı kömür madenciliği yapılan ABD veya Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde yer altında çalışan başına randımanın ortalama 11 ton/yevmiye olduğu bilgisini paylaşan Albayrak, bu rakamın Türkiye'de 1.5 ton/yevmiye olduğunu söyledi. Albayrak, bu farkın hem birim maliyet, teknolojik işçi güvenliği hem de sermayenin verimli bir şekilde ülke ekonomisine kazandırılması açısından önemli bir nokta olduğunu belirterek, "Demek ki bazı alanlarda biz hâlâ boşa kürek çekiyoruz" diye konuştu. 80 milyon tonluk hedefin 100 milyona çıkaracaklarını belirten Albayrak, "Hatta 200 milyon tona çıkmamız lazım. Yüksek teknoloji kullanmadan kol gücüyle olmaz bu rakamlar. Akıllı yerli kömür stratejisi bir yıllık stratejik planı aralık ayında başlatıyoruz" dedi.

"YENİ NESİL MADEN SEKTÖRÜNE ÇEKİLMELİ"

Çalıştay kapsamında moderatörlüğünü SABAH Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz'un yaptığı oturumda konuşan Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen, "Gelişmiş ülkelere göre iki kat daha fazla üretim yapmalıyız" dedi ve yeni neslin sektöre çekilmesi gerektiğini belirtti. Koç Holding Enerji Grup Başkanı Yağız Eyüboğlu ise "Doğal kaynaklarımız yok maalesef. Bunu aşmak için üretim modellerinde verimliliğin artırılması gerekiyor" dedi. IC Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen de yeni teknolojilerin ve sektörün itibarı için finansman konusunda adımlar atılması gerektiğini söyledi.

MADENCİLİKTE 'SANAL GERÇEKLİK' DÖNEMİ

Albayrak, madenlerde eğitime daha fazla önem verileceğini ve bunun için son teknoloji sanal gerçeklik uygulamalarının hayata geçirilmeye başlanılacağını duyurdu. Bakan Albayrak, "Daha sonra Made in Turkey damgası ile bu sanal gerçekliği yurtdışına da satmayı planlıyoruz" dedi. Bakan Albayrak, yenilenebilir enerjide yapıldığı gibi madencilikte de "A'dan Z'ye bir madencilik lisesi" konseptinin oluşturulduğunu ve madenciliğin yoğun olduğu şehirlerde bu liselerin açılmaya başlanacağını söyledi. Madencilik sektöründeki şirketlerin sürdürülebilir bir iletişim stratejisi oluşturmaları ve kurumsal iletişim departmanları için bütçe ayırmaları gerektiğini vurgulayan Albayrak, sektörün itibarının bu konudaki adımlarla iyileştirilebileceğini ifade etti.

Kömürde Akıllı Strateji Dönemi Başlıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kömürde Akıllı Strateji Dönemi Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement