Ardı ardına yapılan otel yatırımları sonrası aranan eleman sayısı da bir hayli arttı. Özellikle şehir otellerinde son dönemlerde en çok aranan eleman ise 'komiler' oldu. 18-22 yaş arası gençlerin tercih edildiği bu alanda eleman bulunamadığı için transferler dahi başladı. Ortalama 1000-1250 arasında ücretle çalışan 'komiler' yeni açılan bir otele 50-100 lira arasında bir zamla gitmeyi tercih ediyor. Bu da birçok otelin komisiz kalmasına neden oluyor.
MAAŞLAR SIKINTILI
Komiliğin mesleğin başlangıç noktası olarak görüldüğünü ifade eden Kartal Ramada Otel Genel Müdürü Mehmet Emin Kocaaliler, 'komiliğin' mesleğin başındaki gençler tarafından beğenilmediğini söyledi. Nişantaşı, Etiler ve Bebek gibi semtlerde yer alan otellerde komi bulmakta sıkıntı yaşanmadığının altını çizen Kocaaliler, "Çünkü verilen bahşişler maaşlarının 3 katını buluyor. 1000 lira maaş alıyorlar. 3 katı bahşişten kazanıyorlar. Ancak diğer bölgelerde komi bulmak zor. En büyük sıkıntı verilen maaşlar. Ancak mesleğe yeni başlayan ve tecrübesiz biri için çok da fazla maaş vermek mümkün değil. Otelcilikte yükselmesi için de bir kişinin en alttan başlaması gerekiyor" dedi. Turizmde istihdam sorunu olduğunu söyleyen Green Park Pendik Hotel Genel Müdürü Ali Can Aksu, "Özellikle komi ve kat görevlisi bulmakta sorun yaşıyoruz. Ülkede işsizlik var deniyor ama bu konularda eleman bulamıyoruz. Green Park Hotel olarak istihdam sorununa çözüm bulmak için eğitim veriyoruz. 6 aylık bir süreçte verim almasak da gelen kişinin eğitim almasını sağlıyoruz. Biraz işi öğrenince daha fazla para veren yere gidiyorlar." dedi. Özellikle çok fazla düğün yapılan otellerde komilerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Aksu, "Komilerin bu işin belkemikleridir. İyi bir komi rahatlıkla turizm sektöründe rahatlıkla yükselebilir." dedi.
GÜNEYE İNDİLER
İş başvurusunda bulunan gençlerin komi olmayı değil direk yönetici olmak istediğini söyleyen Doubletree by Hilton İstanbul- Moda Genel Müdürü Ahmet Aslan, mesleğe kendisinin de komi olarak başladığını ifade etti. Sadece komilerin değil oteli ayakta tutan birçok personeli bulmakta güçlük çektiklerinin altını çizen Aslan, "Çok fazla otel açılıyor. 100 lira fazlasına başka otele gidiyorlar." dedi. Yeni çalışmaya başlayanların bir çoğunun sadece CV'sinde bir yer daha olsun diye geldiğini belirten Aslan, "İş başvurusu için karşıma geliyor. Çok güzel bir otel bitirmiş ve iyi eğitim almış. İngilizce biliyor musun diyorum. Bir başlayalım bakarız diye cevap veriyor. Direk restoranda çalışabileceğini düşünüyor." diye konuştu. Güney sahillerinde otellerin açılması ile birlikte birçok elemanın o bölgelere kaydığını söyleyen Aslan, "Oralarda daha çok para kazanıyorlar. Ancak sezon kısa sürüyor. Ya da barlarda restoranlarda çalışıyorlar. Çok daha fazla bahşiş alıyorlar. Ama bu da sürekli olmuyor." ifadelerini kullandı.
BİR GÜNDE TRANSFER OLUYORLAR
Özellikle şehir otellerinde komi bulmakta sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Wyhndam Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel Genel Müdürü Mustafa Alpaslan da, "Birçok otel yöneticisi şu anda bu sıkıntıyı yaşıyor. İş başvurusunda bulunan gençler komi denilince beğenmiyor. Az para kazandıkları için de başka otelden 50 liralık daha fazla teklif gelince hemen oraya transfer oluyor. Bazı zamanlarda 1 gün çalışan bir elemanımız ertesi gün gelmiyor. Başka bir otelde çalışmaya başlıyor. Biz de bu durumlarda onların sigortaları ile uğraşıyoruz." dedi.
ODA SERVİSİNDEN MASA DÜZENİNE
Kendisinin de mesleğe komi olarak başladığını ifade eden Hilton İstanbul-Moda Genel Müdürü Ahmet Aslan, meslekte yükselebilmek için işin her noktasının bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Komilerin otellerde büyük bir yükü çektiğini ifade eden Aslan, "Masa sandalye taşımaktan masa düzenine, garsonlara yardımcı olmaktan oda servisine kadar birçok alanda çalışıyorlar. Restoranlarda barlarda servis yapıyorlar. Neredeyse garsonla aynı işi yapıyorlar ama tecrübeleri olmadığı için komi olarak adlandırılıyorlar." diye konuştu.
662.665
5 ayda başvuran işsiz sayısı
408.046
5 ayda daha iyi iş için başvuran sayısı
382.803
5 ayda işe yerleştirilen kişi sayısı
2.958.455
Toplam kayıtlı işsiz
110.036
Mayısta başvuran işsiz sayısı
55.227
Mayısta daha iyi iş için başvuran sayısı
3.465
Mayısta turizm-otelcilik için aranan elemanı sayısı
2.900
Mayısta işe yerleştirilen turizm-otelcilik elemanı sayısı
491
Mayısta aranan komi sayısı
210
Mayısta işe yerleştirilen komi sayısı
4.428
Mayısta aranan garson sayısı
1.343
Mayısta işe yerleştirilen garson sayısı (Kaynak: İŞKUR -Hürriyet)
Son Dakika › Ekonomi › Komi Aranıyor Ama Bulunamıyor, Futbolcu Gibi Transfer Ediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (23)