Kocaeli'de Bilişim Vadisi Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Kocaeli'de Bilişim Vadisi Çalıştayı

Kocaeli\'de Bilişim Vadisi Çalıştayı

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Muallimköy Teknoloji Bölgesi tarafından düzenlenen Bilişim Vadisi Çalıştayı, Çayırova'da düzenlendi.

23.11.2013 14:24

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Muallimköy Teknoloji Bölgesi tarafından düzenlenen Bilişim Vadisi Çalıştayı, Çayırova'da düzenlendi. Çalıştayda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bilişim Vadisi'nin hedeflerinden bahsetti, uygulanan teşvikleri anlattı.

Çalıştaya Bakan Nihat Ergün'ün yanı sıra; Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, Muallimköy ve Çayırova'da sürdürülen Teknopark çalışmalarını yürüten Bakanlık yetkilileri ve çeşitli teknoloji firmalarının temsilcileri katıldı. Çalıştayda söz alan Ergün, "Bilişim Vadisi'nden de ABD'deki gibi önemli yazılım firmalarının çıkacağından eminim" dedi.

GENÇ GİRİŞİMCİNİN ÖNÜ AÇILACAK

Bakan Nihat Ergün, Bilişim Vadisi Çalıştayı'ndaki konuşmasında, genç girişimcilerin önünü açacaklarını dile getirerek, "Biz önce her yönüyle firmalarımıza mekan hazırlayacağız, uygun destek ve teşviklerle de küresel yazılım firmalarını bu bölgeye çekeceğiz. Aynı zamanda kendi firmalarımızın, özellikle genç girişimcilerimizin burada yer almalarına, zaman içinde küresel aktörlere dönüşmelerine uygun bir zemin hazırlayacağız. Burada faaliyet gösterecek olan firmalara gerekirse çok ucuz kiralarla, belki de ücretsiz yer tahsisi yapacağız" diye konuştu.

AR-GE ÇALIŞMASI YAPAN FİRMALARDAN 2023 YILINA KADAR VERGİ ALINMAYACAK

Bilişim Vadisi'ndeki firmaların, 2023 yılına kadar yapacakları Ar-Ge çalışmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacağı müjdesini veren Bakan Ergün, "Bu bölgede çalışan bütün personel için, Ar-Ge personeli ve bu Ar-Ge personelinin yüzde 10'u kadar destek personeli için yüzde 100 gelir vergisi indirimi uygulanacaktır. Burada çalışan personelin sigorta primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanacaktır. Firmaların tamamı damga vergisinden muaf olacaktır. Yine firmaların tamamı 12 yıl boyunca yüzde 100 KDV muafiyetine tabi olacaktır. Firmalardan kullanacakları su ve kanalizasyon sistemlerinden atık su vergisi alınmayacaktır. Ayrıca buradaki firmalar, özellikle yazılım firmaları, içeriye ve dışarıya yapmış oldukları satışlardan, münhasıran yazılımla ilgili satışlardan ve yapacakları ihracattan da vergi ödemeyeceklerdir. Bütün bunlar hiç şüphesiz son derece önemli, son derece değerli destekler olacaktır. Bu desteklerden çok sayıda yerli ve yabancı firmanın yararlanacağını, dünyada bir cazibe merkezine dönüşecek bir bilişim bölgesi oluşacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

YERLİ YAZILIM İÇİN CİDDİ BİR ADIM

Türkiye'nin son yıllarda çok önemli ekonomik ve sosyal gelişme gösterdiğini ancak bu ilerlemeyle yetinecek bir ülke olmadığını, çok daha büyük bir potansiyelinin bulunduğunu dile getiren Ergün, "Bu potansiyeli oluşturan en büyük unsur, genç ve büyük nüfusa sahip olmamızdır. Girişimciliğin artması, tüketim kalıplarının değişmesi, kamunun yeni hizmet anlayışı gibi unsurlar, yazılım sektörü için ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Hem kendi ihtiyaçların yerli yazılımlarla karşılanması hem de yazılım ihracatını arttırmak gerekiyor. Mevcut teknoparklarda çalışan veya teknogirişim sermayesinden yararlanan gençlerimize baktığımızda, ağırlıklı olarak yazılım sektöründe çalıştıklarını görüyoruz. Bizim insanımızın kendine has sosyal ve kültürel özelliğiyle kendine mahsus bakış açısıyla hayatı ve insanı kavrama biçimiyle yazılım sektörüne yeni bir soluk getireceğini düşünüyorum. Yeter ki biz, gençlerimiz için, insanımız için gerekli altyapıları hazırlayalım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında küresel çapta tanınan 10 marka oluşturmak gibi büyük bir hedefin olduğuna dikkat çeken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İşte bu 10 markanın birkaç tanesinin Bilişim Vadisi'nden çıkacağına inanıyorum. Sivil toplumla ve reel sektörle birlikte, her açıdan mükemmel bir Bilişim Vadisi inşa edeceğimizi düşünüyorum. Buranın çok sayıda yazılım firmasına ev sahipliği yapacağını ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine büyük katkı sağlayacağını temenni ediyorum" dedi.

Bakan Nihat Ergün'ün konuşmasının ardından çalıştay, basın mensuplarına kapalı olarak devam etti. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kocaeli'de Bilişim Vadisi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement