Taksit yasağının firmaları farklı yöntemler kullanmaya zorladığını belirten KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, "Temel ihtiyaç maddeleri gıda, yemek ve bununla birlikte akaryakıt ile kişisel kullanım eşyası satılan kuyumculuk ve GSM sektörlerine taksit sınırlaması getirmesi haksızlıktır" dedi.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, BDDK'nın taksitlere sınırlama getirmesinin firmalar üzerinde oluşturduğu etkilere ilişkin açıklamalarda bulundu. Özgenç, "Kamuoyunda tartışmalara neden olan BDDK'nın cari açığı sınırlamak için çıkardığı yönetmeliğin temel ihtiyaç maddeleri gıda, yemek ve bununla birlikte akaryakıt ile kişisel kullanım eşyası satılan kuyumculuk ve GSM sektörlerine taksit sınırlaması getirmesi haksızlıktır" ifadelerini kullandı.
HÜKÜMETE VE BDDK'YA SESLENİYORUM
Kredi kartıyla yapılan satışlarda cep telefonlarına getirilen taksit yasağını aşmanın formüllerinin hızla arttığını dile getiren Nurettin Özgenç, "Bugün bu talebimi yineliyorum. Hem BDDK'ya hem de Hükümete seslenerek bir de ekleme yapıyorum. Kuyum ve sizin tabirinizle telekomünikasyon dediğiniz halk arasında cep telefonu satışı olarak algılanan GSM sektöründe kredi kartı taksitine yasak getirerek tasarruf edilmesini düşünmek ne kadar gerçekçi bir yaklaşımdır" diye konuştu.
SON YAPILAN DÜZENLEME YANLIŞTIR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin'in yapılan düzenlemenin taslak aşamasında olduğu sırada "Genel taksit sayısı, mevcut ortalama taksit sayısı olan 9 ayla sınırlandırılacak. İlaveten, farklı sektör kategorilerinde farklı taksit sayıları öngörülmektedir. Taslakta, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı 6 ay ile sınırlandırılırken, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlenmiştir. Gıda ve akaryakıt alımlarında taksitlendirmeye herhangi bir şekilde olanak verilmemiştir" şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Nurettin Özgenç, "Önce böylesine müspet bir görüş varken ne oldu da değişti? Zira doğru olan taslak aşamasında olandır son yapılan düzenleme yanlıştır" şeklinde konuştu.
"TAKSİT YASAĞINI DELMENİN FORMÜLLERİ ARANACAKTIR"
Piyasa yöntemleriyle cep telefonunda taksit yasağını delmenin formüllerinin aranacağını ifade eden Özgenç, "Bu haksız uygulama sebebiyle maalesef bazı işyerleri hülle yoluyla satışa yönelmek durumunda kalmıştır. BDDK, kredi kartı ve nakit çekimlerinde taksit sayısını 9 ayla sınırlandırırken kuyum ve telekomünikasyon alımlarında taksit yasağı getirmesi üzerine bazı işyerlerinde 'hülle yoluyla' satışlar yapılmaktadır. Bu düzenleme gerçekten mesleki eşitliğe ve hakkaniyete aykırı bir düzenlemedir.
TELEVİZYON ALIYOR GİBİ GÖSTERİP TAKSİTLE TELEFON ALINIYOR
Bu uygulamanın insanları hile yapmaya zorladığını söyleyen Nurettin Özgenç, "Bazı esnaflar ticaretini sürdürebilmek ve müşterilerini teknolojik marketlere kaptırmamak için komşu esnafa bir miktar komisyon ödeyerek onun POS'unu kullanmak zorunda kalıyor. Bazı teknoloji mağazalarında ise ürünlerde hülle yapılarak televizyon satışı gösterilerek cep telefonlarını taksitle almak mümkün. Daha şimdiden bazıları kılıfına uydurup hediye çekini veya televizyonu 9 taksitle satıyor çıkışta kasada cep telefonuyla değiştiriyor, ayrıca kılıfı da yanında hediye veriyor" dedi.
Hile yapılarak televizyon veya mobilya alınmış gibi gösterilip cep telefonu alınmasında kamu zararının söz konusu olmadığını belirten Nurettin Özgenç, şunları kaydetti: "Devlet herhangi bir vergi kaybına uğramıyor ama esnaf mecburen hülle yapmak zorunda bırakılıyor. Biliniz ki, büyük sermayenin ve gücü olanın gemisini yürüttüğü bu sistemde küçük esnafın hakkı göz göre göre gasp ediliyor. Bu yolun ne hane halkları borçluluğunun daha sağlıklı gelişmesine ne de Türkiye ekonomisinin yüksek ve istikrarlı büyüme dinamiği yakalamasına bir katkısı olacaktır. Çünkü vatandaş devlet eliyle tüketime alıştırıldı şimdi ise sadece iki sektöre yasaklama getirilerek kısıtlamaya gidiliyor. Gerçekten adil iseniz ve hedefiniz gerçekten Türkiye ekonomisini kalkındırmak ise lütfen durdurun artık bu uygulamayı." - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Kobider Başkanı Nurettin Özgenç: 'Taksit Sınırlaması Haksızlıktır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?