Türkiye'den Kıbrıs'a su taşıyacak 1.6 milyar liralık projenin açılışı için Mersin'de tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mersin Dragos çayı üzerindeki Alaköprü barajından vanaları açtı. İki lider helikopterle gidecekleri Girne'de de suyu karşılayacaklar. 1.6 milyar liraya mal olan proje 4 yılda tamamlandı. Törende yaptığı konuşmada "Kaçak saray" iddialarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuzu kuzu geleceksiniz" dedi.
ERDOĞAN: BU MİLLET HERŞEYİ YAPAR
Açılış için Kıbrısa'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziapaşa Havaalanı'nda vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, ''Bu millet her şeyi yapar yeter ki iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olalım'' dedi.
Erdoğan, inşallah Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne denizin altından 107 kilometre uzunluğundaki su hattının açılışını yapacaklarını söyledi. 4 yıl önce attıkları temelin bugün kendilerine açılışının da nasip olduğunu kaydeden Erdoğan, "Biz karadan gemileri yürüten Fatih'in torunlarıyız. Yeri geldi biliyorsunuz İstanbul Boğazı'nda denizin altından Marmaray'ı inşa ettik, açılışını yaptık.
Şimdi Avrasya Tüneli yapılıyor, önümüzdeki yıl açılışı yapılacak. Ama bir diğer taraftan belediye başkanlığımızda İstanbul'un Adalarına denizin altından su taşımıştık. Şimdi de KKTC'ye suyu denizin altından 107 kilometre uzunluğunda taşıyoruz. Bu millet her şeyi yapar. Yeter ki iç ve dış düşmanlarına karşı uyanık olsun. Bir olsun, beraber olsun, iri olsun, diri olsun, kardeş olsun hep birlikte Türkiye olsun. Aşamayacağımız hiçbir şey yoktur. Onun için unutmayın 1 Kasım çok önemlidir ve 1 Kasım'da kardeşliğimize gölge düşürmek isteyenlere gereken cevabı millet olarak vereceksiniz. Sizleri Allah'a emanet ediyorum" diye konuştu.
KKTC'DE AYRI TÖREN
Projenin Türkiye ayağındaki törenin ardından KKTC'de de ayrı bir tören düzenlenecek. Ağustos ayında son boru montajı için Ada'ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 28 Ekim'de suyun başkent Lefkoşa'ya ulaşacağını ve ardından törenin yapılacağın duyurmuştu.
KKTC BAŞBAKANI: SU BAKIMINDAN FAKİRLEŞİYORUZ
Törende ilk konuşmayı KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu yaptı. Kalyoncu, konuşmasında ''Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz'' dedi.
Kalyoncu, şunları söyledi:
Asrın projesinin açılışında burada olmak bir mutluluktur. Su hayattır, biz su bakımından gittikçe fakirleşiyoruz. Suyumuz tuzlanmaktadır. Biz Anadolu halkına Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ederiz. Bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su gün gelecek barış suyu da olacak. Sağlık, barış ve refah sizinle olsun.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: DÜNYA ÇAPINDA BİR ESER
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda oluşturulan miting alanında ilk olarak sahneye Başbakan Davutoğlu çıktı. Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile birlikte halkı selamladı. Başbakan Davutoğlu, projeyi 'dünya çapında bir eser' olarak tanımladı ve şunları söyledi:
Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Misafirlerimiz anavatana hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Burada bugün göğsümüzü kabartan bir açılış için buradayız. Dünya çapında bir eseri dünyaya açıyoruz, şükrediyoruz milletimize armağan ediyoruz. Bugün Anadolu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir kez daha kucaklaşıyor. Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Dünya çağında bir projeyi Kıbrıs'a hediye ediyoruz, bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın. Bütün dünyaya sesleniyoruz Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde kenetlenmiştir. Anavatan'ın suyu şıkır şıkır akacaktır. Anavatan'dan yavru vatana Anadolu'nun suyunu götürüyoruz mübarek olsun. Çanakkale şehitlerine de bir selam gönderiyoruz buradan. Artık köprüyle birbirine bağlanıyor.
"HER ŞEYİYLE MİLLİ, HER ŞEYİYLE YERLİ"
Şehitlerimizi rahmetle anarken o gün Kıbrıs'ta şehit olan aziz şehitlerimiz de bu törene şahittir, çünkü şehitler ölmez Ama bazı gafiller bunları bilemezler. Son 13 yılda öncülüğümüz ve irademizle rekorlar kırdık. İşte her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli işte dünyaya meydan okuyan Türkiye Bu rekorları dünyaya nişan olarak yazmaya hazır mısınız? 1 Kasım'a hazır mısınız? Bu ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışanlara biriz demeye hazır mısınız? Kardeşliğe hazır mıyız?
"HEPSİ BİRDEN SALDIRDILAR"
Bütün bu projeler barış projeleridir. Bugün organize bir terör saldırısıyla karşı karşıyayız
Büyüme irademiz terörle durdurulmaya çalışılıyor. Hepsi birden saldırdılar. Bu vesile ile bir kez daha terörün aldığı vatandaşlarımıza, güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Kim hangi adi planı yaparsa yapsın Türkiye teröre ve teröristlerin emellerine cevap vermeyecektir. Dün Bursa'da söyledim, birileri bizi sindirmek isteyebilir ama söylüyoruz. Ülkemizin her yerinde dimdik ayaktayız. Ülkemizin birliğini aleme göstermeye hazır mısınız? Türk ve Kürt ilelebet kardeştir demeye hazır mısınız? Bu projelerden çıkan kardeşlik mesajı teröre en iyi cevaptır. Anadolu'nun bereketli suyunu yavru vatanımıza ulaştırmayı nasip eden Allah'a hamdolsun. Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Adayı deniz altından Türkiye'ye bağlayan bu proje ne denli önemli eserler ortaya koyabileceğimizi dünyaya gösterdik. Bu proje Kıbrıslı kardeşlerimizin su sorununu ortadan kaldıracak. Gönlümüz ne kadar beraberse suyumuz da o kadar beraber olacak.
"50 YILLIK İÇME SUYU İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ"
Alaköprü Barajı'ndan alınacak su ile 3600 zirai alana su verilecek. Anamur'a her türlü desteği sağlayacağız. Doğru Yörük Ahmet! Gurur duyuyorum. Bakın isimleri de ilginç… Alaköprü ve Geçitköprü… Bu proje ile 7525 kişiye iş imkanı getireceğiz. KKTC'de 50 yıllık içme suyunu karşılamış olacağız. 1.6 milyar TL'ye mal oldu. Bugün Türkiye ve Kıbrıs Adası için tarihi bir gün. Dünyanın en büyük harikalarından birini hayata geçiriyoruz. Suyu biz getiriyoruz, Kıbrıs'ta iki halkın barış için yaşayacağını düşünüyoruz. Hem barış, hem can suyu hayırlı olsun. En değerli kaynağımız olan suyun Kıbrıs'a getirilmesi büyük bir başarıdır. Türkiye Kıbrıs'taki mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil ve kalıcı çözümle neticelendirilmesini yürekten desteklemektedir Kritik dönemi başarıyla tamamlayacağız. Bu giden su bütün Kıbrıs'a barış suyu olsun, kalıcı olsun. Çalışıyoruz, çabalıyoruz, gece gündüz koşturuyoruz. Hangi ırktan, inançtan olursa olsun her mazlum için gece gündüz çalışıyoruz.
KKTC CUMHURBAŞKANI AKINCI: BİZİ YEŞİL ADAYA DÖNDÜRECEK
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında şunları söyledi:
Hepinize sevgi ve saygılarımız sunuyorum. Kuşkusuz sizler hassas bir dönem geçiriyorsunuz, 2 hafta sonra oylarınızı vereceksiniz. KKTC'de seçim olduğu zaman Türkiye bize dönüp baktığında bizim renklerimiz arasında bizim partilerimiz arasında fark gözetmiyor ve bundan dolayı büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Ben de Türkiyemize baktığımda hepiniz bir ve bütün olarak görüyor ve kucaklıyorum. 1 hafta önce Ankara'da 97 kardeşimizi yitirdiğimiz korkunç bir terör olayı yaşandığında sizlerde birlikte biz de ağladık. Eğer Türkiye yas tutuyorsa KKTC'de yastadır dedik. Bu güzel ülke barış ve huzura kavuşsun en büyük temennim budur. 1 hafta önce kederi paylaştık şimdi bir büyük sevinci paylaşıyoruz ve aranızda bulunuyoruz. Küresel ısınmanın yaşandığı günümüzde su petrolden daha önemli hale geldi. Bu su Kıbrıs'ın üretimini artıracak. Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya döndürecek. Böylesi bir gelişme kendi ayakları üzerinde durabilecek bir KKTC'nin yaratılması demektir. İlk defa böylesi bir proje gerçekleşiyor. Sürdürebilirliği çok önemlidir. Doğalgaz, su, elektrik bütün bunları tüm taraflara kazanç sağladığını ben şimdiden görebiliyorum.
"ERDOĞAN'IN İRADESİ OLMASA BU KONUDA HALA SONUÇ ALMIŞ OLMAZDIK"
Gerçek anlamda bir barış suyunu konuştuğumuz ben de teyit etmek isterim. Bu projeye büyük emek, büyük takip ve ilgisini esirgemeyen Sayın Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Onun iradesi olmasa bu konuda hala bir sonuç almış olmazdık, bunu söylemek benim vicdan borcumdur. Sayın ilgili bakanların birlikte yaptığı bu çalışmalar bize bu mutlu sonucu getirmiştir. Türk halkı bugün 2,5 milyon mülteciyi barındırıyor. Bu mültecilerle aşını paylaşıyor. Bize yaptığı katkıların yanında bir ek olarak bizimle suyunu da paylaşıyor. Bu konuda alın teri döken herkese teşekkür ediyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU MİLLET BİR OLURSA...
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin önemine değinerek şöyle konuştu:
Sizleri en kalbi duygularımla, sevgiyle selamlıyorum. KKTC su temin projesinin ülkemize ve KKTC'li kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum. Dün gece Türksat 4B uydumuzu başarıyla uzaya gönderdik. Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. Bugün de Akdeniz'in altında benzer bir başarıya şahitlik etmek için buradayız. Bu millet karadan gemileri yürüttü, bu millet boğazın altından Marmaray'ı inşa etti. Bu millet şimdi Anamur'da Kuzey Kıbrıs'a denizin altından su naklini gerçekleştiriyor. Bu millet bir olursa, diri olursa hep birlikte Türkiye olursa, aşamayacağı engel yoktur.
"GERÇEK MİLLİLİK BUDUR"
Kıbrıs'a su temin edecek Alaköprü Barajı'nın temelini hatırlayın, yine burada atmıştık.
Alaköprü Barajı'nın açılışı çok istisna bir açılıştır. Mart 2014'te tamamladık, öngörülen tarihte bitirdik. Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışmasıyla inşaa ettiğimiz boru hattını Ağustos ayında tamamladık. Alaköprü Barajı'ndan alınacak suyu 24 km'si Türkiye tarafında 80 km'si denizde ve 3 km'si Kuzey Kıbrıs tarafında olmak üzere 107 km ile Geçitköy'e aktarmış bulunuyoruz. KKTC'nin 50 yıllık içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamış oluyoruz. İşte gerçek millilik budur, gerçek milliyetçilik budur. Bunun bilinmesi lazım lafla olmuyor bu iş. Adalar'a benzer bir şekilde su götürmemiz üzerine bu proje bize gelmişti. Veysel Bey bütün gayretiyle denizin altından boru döşeyerek adalara su götürmüştür, sıkıntıyı gidermiş olduk. Başbakanlığımız döneminde başlattığımız çalışmaları bugün sonlandırdık. Gerçi ben KKTC'nin cumhurbaşkanı, başbakanı yanında söylemek bana düşmez ama bir güzel Kıbrıs türküsünde ne deniliyor; 'Portakal atışalım, beraber kapışalım, sen oradan gel ben buradan Kıbrıs'ta buluşalım.' Ülkemizde 13 yılda 2559 enerji, sulama, içme suyu amaçlı tesis inşa edildi.
"DAHA ÇOK KOŞMAMIZ LAZIM"
Şehirlerimizin içme suyunu temelli çözdük. Çünkü biz ne dedik; su, yol medeniyettir demiştik.
Suyu olmayan ülkenin medenilikten bahsetmesi mümkün mü? Belediye Başkanı olduğum zaman sular akmıyordu. Vatandaş temizlenecek su bulamıyordu, 1 sene içinde çözdük.
Kuraklık yaşadık ama kimseye zorluk yaşatmadan çözmeyi başardık. İstanbul'un uzun yıllar boyunca ihtiyaç duyacağı içme suyunu garanti altına almış oluyoruz. Ankara için de böyle bir proje var. Gerede'den Çamlıdere'ye su aktarıyoruz. 13 yılda hayata geçirdiğimi projelerle hidroelektrik üretimini yükselttik ve büyük bir başarıya imza attık. Yani enerjiyi eşitlendiriyoruz ve daha da iyi olacak. Muratlı, Ermenek, gibi dev barajları tamamlayıp hizmete aldık. GAP'ı 2019'a kadar tamamlamak için çalışıyoruz. GAP'ı dünyadaki en büyük gıda merkezlerinden biri haline getireceğiz. Terörle, kimlik siyaseti yapmak suretiyle soruyorum sizlere bu Yatırımlar yapılabilir mi? 1 Kasım bunun değerlendirileceği gündür, bunu hatırlatmak istiyorum. Görevimizin ne kadar ağır olduğunu bilmemiz lazım, daha çok koşmamız lazım.
"HER OLAYDA BAKAN İSTİFASI İSTEMEK NEDİR"
Türkiye tüm engellemelere rağmen her alanda olduğu gibi 2023 hedeflerine yürüyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan hizmet siyasetidir. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri, bunu böyle bileceğiz. Türkiye'yi hizmet siyasetinden uzaklaştırmaya çalışmak bir darbedir. Dikkat ediniz, Türkiye ne zaman güçlense önüne hemen bir takım engeller çıkartılmıştır. Kimi zaman darbelerle, kimi zaman terörle milletimiz başka gündemlere yönlendirilmiştir. Kardeşlikle aşacağımız kimi sorunlar kanatılarak derinleştirilmek istenmiştir. Bu oyunlar çok oynandı. Siyasette, ekonomide, dış politikada nice saldırılara, nice tezgahlara maruz kaldık. Milletimizin desteğiyle hepsini geride bıraktık. Çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bir yandan refahı yükseltirken sosyal restorasyonu ihmal etmedik. Terörü hayatımızdan çıkarmak için çalıştık. Her türlü riski göze alarak cesaretli hamleleri hayat geçirdik. Yeniden yükselişe geçen terör olaylarının amacının Türkiye hedefimizden vazgeçirmek olduğu biliyoruz. Terör örgütlerinin saldırılarının üstesinden gelecek güce sahibiz bunu biliniz. Güvenlik güçlerimiz terör örgütlerine tarihin en büyük darbelerini vuruyor ve vurmaya devam edecek. Bizi üzen siyasi partilerimizin onlardan beklediğimiz birliği gösteremiyor olmasıdır. Saldırı sonrası bile partilerimiz birliği ortaya koyamadılar. Şu bakan bu bakan istifa etsin diyorlar. Peki bu ülkede Sivas olayları olduğunda iktidarda kimler vardı? Neden o zaman bu istifaları yapmadınız ve yaptırmadınız? Her olayda bakan istifası istemek nedir? Devlete iftira atan siyasetçiler Türkiye'nin terörle mücadelesindeki en büyük handikaptır. Medya olarak, siyasi partiler olarak bir arada olsak o örgütler değil bomba, mantar tabancası bile patlamazlar.
"KAÇAK SARAY KADAR BAŞINIZA TAŞ DÜŞSÜN"
Türkiye'nin halkın oylarıyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak, yatıyorlar, kalkıyorlar ana muhalefeti kaçak saray, yavru muhalefeti kaçak saray. Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. Ne kaçak sarayı be. Bu ülkenin cumhurbaşkanlığı makamının bu tür şeylerle yıpratılması diye bir şey olabilir mi? Önce ne diyorlardı, biz oraya gitmeyiz, sonra çağrılırsak gideriz dediler. Ya eninde sonunda bunu yapacaksınız kuzu kuzu geleceksiniz.
Buradan tüm siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, vatandaşlarımıza samimi çağrıda bulunuyorun. Gelin teröre karşı birlik olalım, oyunları bozalım, çocuklarımızın karşısına dik çıkmak için bu birliği gerçekleştirmek zorundayız. Tarih, işte bu kritik dönemlerde herkesin söyledikleriyle, yaptıklarıyla kaydeder. Acılar ve ölümler.
'YIPRATMA KAMPANYASI YAPIYORLAR'
Bazı siyasiler, terör mağdurlarıyla ilgili geçmişte çıkarmış olduğumuz bir yasa var. Terör mağdurlarına yönelik 4 madde altında bir yardım var. Bunun şehitlerle bir alakası yok. Bununla bile bazı siyasiler hükümeti yıpratmak istiyorlar. Milletçe bunu bilmenizi istiyorum. Terörle mücadelede terör mağduru olanlar yok mu? Başbakanlığım zamanında bu düzenleme yapılmıştı. Yıpratma kampanyası yapıyorlar. Dürüst olalım, samimi olalım olmazsak samimiyetsizlik o insanları vurur. Bu yanlışları düzeltmek lazım. Terör örgütlerinin değil, milletin yanında olan herkesle mücadeleyi sürdürüceğiz. Türkiye bu günleri de geride bırakacaktır. Her zaman söylerdim hatırlayın; Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik diye.. Bu yolda ileliyoruz. Sevgilerimi ve saygılarımı yolluyorum. Su gibi aziz olun diyorum. Bu kardeşliğimiz daim olsun diyorum. Biz birbirimizi Allah için seviyoruz, öyle sevmeye de devam edelim.
DENİZİN 250 METRE ALTINDA
Projede deniz yüzeyinin 250 metre altında ve 80 kilometre uzunluğunda askıda polietilen boru hattı döşenerek bir iylk gerçekleştirildi.
4 YILDA TAMAMLANDI
Türkiye'den Kıbrıs'a boru hatlarıyla su getirilmesi projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin'in Dragos Çayı üzerine Alaköprü Barajı'nın temel atma töreniyle başladı. 1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su geçen ay Ada'ya ulaştı. Boruların içindeki tuzlu deniz suyunun boşaltma işlemi de geçen hafta tamamlandı. Türkiye'den gelen su arıtma tesisinden geçtikten sonra Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yaptığı KKTC tarafındaki Geçitköy barajına boşaltılmaya başladı.
TÜRK MÜHENDİSLERİNİN ESERİ
Türk mühendislerinin bilgi, deneyim ve gücünü ortaya koyan, Türkiye'den KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su iletecek projenin en önemli kısmı olan deniz geçişi için Türk mühendisleri, deniz içerisinde askıda boru geçişi planlayıp uyguladı. Türkiye, proje ile dünyaya satılabilecek tamamen yeni bir iletim modeli geliştirmiş oldu.
TARIM İÇİN CAN DAMARI OLACAK
Kalyon İnşaat KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, KKTC vatandaşlarına sadece temiz su kazandırmakla kalmayacak sulu tarım imkanı sayesinde önemli gelir artışı da sağlayacak bu projede yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirterek, projede uyguladıkları deniz geçişi isale hattının 80 kilometre uzunluğunda olduğunu aktardı.
Erenay, "Deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçirilen yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı dünyada bir ilk olma özelliğine sahip ve bununla büyük gurur duyuyoruz. Sadece dört yılda tamamlanan bu dev projeyle Toros Dağları'nın bereketli suların yılda 75 milyon metreküplük kısmı, 107 kilometre uzunluktaki isale hattından KKTC'ye iletilecek" ifadelerini kullandı.
PROJENİN ÖZELLİKLERİ
"Deniz yüzeyinin 250 metre altında ve 80 kilometre uzunluğunda askıda polietilen boru hattı döşeyerek Türk mühendisliği ile dünyada bir ilke imza atan Kalyon İnşaat tarafından deniz geçişi boru hattının döşenmesine Türkiye ve KKTC kıyı kesimlerinde 20 metre su derinliğine ulaşıncaya kadar gömülü olarak devam edildi. Sonrasında 20 ile 280 metre su derinliği arasında yer alan sabitlenmeleri beton ağırlık blokları ile sağlanmış boruların deniz tabanına oturan bölümünün önce deniz yüzeyinde birleştirilmesi ve daha sonra içine su alınarak tabana batırılması sağlandı.
ASKILI SİSTEM
280 metre su derinliğine ulaşıldığı ilk noktadan itibaren, 500'er metre uzunluğundaki yekpare borular birbirlerine mekanik olarak bağlanarak deniz tabanına ağırlık bloğu ile sabitlendi ve 66,5 kilometre uzunluktaki askılı sistem oluşturuldu. Bu sistemde 220 tonluk taban ağırlık bloklarına askı halatları ve yüzdürme şamandıraları bağlı ve bunlar gemi yardımıyla deniz içerisine yerleştirildi. 500'er metrelik polietilen boru dizeleri ise deniz yüzeyinde birbirlerine Y-parçalar ile bağlanıp daha önce yerleştirilen şamandıraların halkalarına kancalarla tespit edildi."
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'den KKTC'ye Su Götürecek Dev Projenin Açılışı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (38)