LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Türkiye'den 40 ülkeye toplam 25 milyon dal kesme çiçek ihracatı gerçekleştirildi.
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Lütfi Göbüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla çiçek üreticilerinin son 3 haftadır yoğun şekilde çalıştığını ve bugün itibarıyla tüm sevkıyatın tamamlandığını bildirdi.
14 Şubat dolayısıyla Türkiye'den, ağırlıklı kırmızı karanfil olmak üzere toplam 25 milyon dal kesme çiçek ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Göbüş, "İngiltere, Hollanda başta olmak üzere Avrupa'nın tamamına çiçek gönderildi. Toplamda da 40 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. 8 milyon dolarlık bir ihracat söz konusu." diye konuştu.
Miktar bazında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5 daha az kesme çiçek ihracatı yapıldığını ifade eden Göbüş, "Bunun nedeni tamamen iklim şartları. Kış aylarının soğuk geçmesi yüzünden ürün geç gelişti ve hasat da geç yapıldı. Bu nedenle üretimimiz geçen yıla göre biraz az oldu. Ama kestiğimiz her dalı gönderdik, ekonomik krizden etkilenmeyen nadir sektörlerden biriyiz." dedi.
Önümüzdeki aylarda üretimin daha da artacağını anlatan Göbüş, şöyle konuştu:
"Geç hasat nedeniyle meydana gelen üretim azlığını önümüzdeki aylarda telafi ederiz. Sevgililer Günü başlangıç. Önümüzdeki dönemde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü var. Daha sonra 26 Mart'ta İngiltere'de Anneler Günü kutlanıyor, ondan sonra Paskalya var. Daha sonra bizim de Avrupa ile birlikte kutladığımız Anneler Günü var. Bu dönemler çiçek taleplerinin yoğun olduğu dönemler. O yüzden geçen yılki rakamları rahatlıkla yakalar, hatta bir miktar da geçebiliriz."
Rusya pazarının henüz açılmadığını da ifade eden Göbüş, "Rusya'nın kesme çiçek yasağı devam ediyor, ama ürüne pazar bulmakta bir sıkıntımız yok, Avrupa pazarlarında rahatlıkla değerlendiriyoruz." açıklamasında bulundu.
İthal gül yerine karanfil önerisi
Türkiye'nin iklim şartlarında gül üretiminin oldukça maliyetli olduğunu, bu nedenle Kenya, Kolombiya gibi ülkelerle rekabet edemediklerini anlatan Göbüş, gül üretimi için belirli bir sıcaklığın oluşması gerektiğini, yazın çok sıcak, kışın da soğuk günlerin yaşandığı Antalya'da gül üretilemediğini söyledi.
Şu anda dünyada gülü en ucuz üreten ülkelerin Kenya, Kolombiya, Ekvador olduğunu belirten Göbüş, "Kolombiya ve Ekvador'un gülleri daha büyük ve daha popüler. Kenya'nın da oldukça ucuz. Bu nedenle Avrupa ülkelerine ve Türkiye'ye Kenya'dan yüksek miktarda ithal gül geliyor. İthal gül yerine Türkiye'deki sevgililerin birbirine karanfil vermesini arzu ederiz. Gül yerine karanfil alın. Karanfil tamamen yerli, ülkemizde üretilen bir ürün, bu da işçiden üreticiye herkese katkı sağlar." diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Kesme Çiçek İhracatında '14 Şubat' Bereketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?