IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, gıdada KDV indirimi için "Bunlar bizi pek memnun eden önlemler değil" derken, elektrik fiyatları için de "Orta vadede bir ayarlamanın yapılması gerekecek" mesajı verdi.
YATIRIM Danışma Konseyi için İstanbul’da bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, seçime gidilirken hükümetin bütçe hedeflerini sürdürmeye bağlı göründüğünü söylemekle birlikte, turizm ve gıdada KDV indirimlerinden pek memnun olmadıklarını açıkladı. Bu arada elektrik özelleştirmesinin yapılması için gerçekçi tarifeye geçilmesi gerektiğini belirten Lipsky, "Orta vadede bir ayarlamanın yapılması gerekecek" dedi.
MALİ DİSİPLİN ÖNEMLİ: Lipsk, seçim yılında temel politikaların ve mali disiplinin korunacağının yatırımcılara gösterilmesinin büyük önem taşıdığını vurgularken, turizm ve gıdada KDV indirimleri konusunda şunları söyledi: "Bunlar bizi pek memnun eden önlemler değiller. Ama geniş perspektifi de kaybetmek istemiyoruz. Yetkililer bunların çok özel ve istisnai önlemler olduklarını, bütçe dengesi ve diğer vergi politikaları konusunda bir yönelim değişikliği anlamına gelmediğini açıkladılar."
GERÇEKÇİ TARİFE LAZIM: Dün de CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan John Lipsky, elektrik fiyatlarıyla ilgili kısa vadede mali hedeflere ulaşma konusunda engelleyici durum olmadığını belirterek, "Elektrik piyasasında etkinliğin artırılması için özelleştirme gerekli. Bunun için de gerçekçi bir tarife ayarlaması gerekiyor. Önemli yapısal hedeflere ulaşabilmek için orta vadede bir ayarlamanın yapılması gerekecek" diye konuştu.
KİM İKTİDAR ÖNEMLİ DEĞİL: John Lipsky, hükümetin seçim yılında hedeflere ulaşma kararlılığının önemli olduğunu belirterek, ekonominin son birkaç yılda gösterdiği başarının ekonomik başarının devamı için kimin iktidara geleceğinin fark etmeyeceğini söyledi. Lipsky, anlaşmasının sona ermesinin ardından Türkiye-IMF ilişkilerinin nasıl devam edeceği konusunda ise kararı Türk yetkililerin vereceğini vurguladı.
RİSKLER DIŞARIDAN GELİR: Hükümetin mevcut politika çizgisini sürdürmesi durumunda risklerin dışardan kaynaklanacağını da dile getiren Lipsky, şunları söyledi: "Mali disiplin, yapısal reformlar, enflasyon hedeflemesi ve serbest kur sürmeli. Türkiye için tarihi bir fırsat anı. Cari açık her zaman bir sorun teşkil etmiyor. Türkiye’nin iyi makroekonomik çerçeveye devam etmesi önemli. Enflasyonu düşürme kararlılığı ve serbest kur şimdiye kadar faydalı oldu. Türkiye ekonomisi hakkında iyimser olmak için her türlü geçerli sebep var."
Performansınız iyi diye TL değerli
IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, TL’nin değeli olmasının ekonominin olumlu performansından kaynaklandığını savundu. Lipsky, döviz piyasasına müdahale olması durumunda bunun piyasaların güvenini olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Lipsky, ABD’de ikinci çeyrekte büyümenin güçlü olacağı yönünde işaretler olduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › 'Kdv İndirimi İyi Olmadı, Elektriğe Zammı Düşünün' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?