Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, "KBSB ülkemizde hidroelektrik santrallerin kurulumu için gerekli olan makine teçhizatının büyük bir bölümünü üretme kapasitesine sahiptir. Ancak makinelerin ithalatından dolayı önümüzdeki 10 yılda 50 milyar TL'nin üzerinde para yurtdışına gideceği öngörülüyor" dedi.
Dünya'da ve Türkiye'de enerji üretimine ilişkin çeşitli konuların tartışıldığı ' Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı, EIF 2013' kapsamında KBSB tarafından enerjiyi dışa bağımlılıktan kurtarmak, o enerjiyi üretecek makinelerin 'yerlileştirilmesi' paneli Congresium'da yapıldı. Panele Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürü Halil Alış, KBSB Yönetim Kurulu Başkanı H.Ahmet İlhan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Sektörleri Daire Başkanı Ali Özen, Mimsan Grup İcra Kurulu Üyesi Yalçın Özdağ, TÜBİTAK MAM Enerji Müdür Yardımcısı Burhan Gültekin ve Çelikler inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik katıldı. Panelde konuşan KBSB Yönetim Kurulu Başkanı H.Ahmet İlhan, "KBSB ülkemizde hidroelektrik santrallerin kurulumu için gerekli olan makine teçhizatının büyük bir bölümünü üretme kapasitesine sahiptir. Ancak makinelerin ithalatından dolayı önümüzdeki 10 yılda 50 milyar TL'nin üzerinde paranın yurtdışına gideceği öngörülüyor" diye konuştu. İlhan panelde kazan imalatçılarının mevcut durumu, vizyonu, misyonu ve stratejileri hakkında bilgi verdi.
Kazan imalatçılarının son 20 yıldır sürekli kan kaybettiğine dikkat çeken İlhan şunları söyledi:
"Firma sayımız 20 yıl öncekinin gerisindedir. Bu durumun kapasite artışı ve kalite ayıklanması tarafı da olmakla beraber ithal ürünlerin piyasada etkin olmasının da rolü büyük olmuştur. Çünkü ülkemizin kazan ithalatı son 20 yıldır 10 kat artmıştır. Dünyadaki rakiplerimiz son 20 yıl içerisinde oldukça güçlenmiştir. Ülkemizdeki belli başlı firmaların çoğunluk hisseleri büyük oranda uluslararası şirketlerin kontrolüne geçmiştir. Yerli markalar, özellikle kamu alımlarında dışlanmakta ve yeterince itibar görmemektedir. Kombi çılgınlığının sırtına binerek güçlenen ve Türkiye'de teşkilatlanan Avrupalı firmalar bürokrasinin içinde de etkinliklerini arttırmıştır ve Kamu alımlarında etkili olmaktadırlar. "
İLHAN: "YERLİ KAP ÜRETİCİLERİ YETERLİ PAY ALMADI
Türkiye'nin enerji yatırımlarında yerli basınçlı kap üreticileri yeterli pay almadığını belirten İlhan, "Önümüzdeki 10 yılda ülkemizde 50 - 75 milyar dolarlık bir termik santral yatırımı planlanmaktadır" dedi. Kazan imalatçıları olarak hem ısınma sektöründe hem endüstri ve enerji sektöründe ülkemiz firmalarının hak ettikleri güce ve etkinliğe erişmesi için bir dizi faaliyet gerekmekte olduğunu kaydetti.
İlhan, "Örgütlü olmadan hak savunulamıyor. Hamalların dahi derneği var. Dolayısıyla daha güçlü ve daha etkin bir KBSB'ye ihtiyaç duymaktayız. Dünyadaki rakiplerimiz ciddi birlikler kurmuşlar, güç birliği, kümelenme, branşlaşma modelleri oluşturmuşlardır. Rakipler karşısında meslektaşlarımızın kırkambar ürün portföyü ile ayakta kalması artık imkansızdır. KBSB olarak üyelerimize yönlendirme eğitim ve önderlik yaparak, onların rekabet yeteneklerini arttırma görevimiz ortadadır" ifadelerini kullandı.
MESLEKTAŞIMIZ YA İŞİNİ TASFİYE ETMEKTE YA DA İŞ DEĞİŞTİRMEKTE
Karşılarında; kalorifer, buhar kazanları bir tarafa; termik santral kazanlarını dahi seri imalatla üreten aktörler oluştuğunu vurgulayan İlhan, "Görüyoruz ki her yıl pek çok meslektaşımız ya işini tasfiye etmekte ya da iş değiştirmektedir. Halbuki; ülkemizin ihtiyaç ve kapasitesini dikkate alarak yapılacak yönlendirme ile kümelenme ve branşlaşma yöntemleri kullanılarak meslektaşlarımızın iş potansiyelleri daha bakir sahalara yönlendirilerek hem yıkıcı rekabetten kurtulmak hem de tüm meslektaşlarımıza iş imkanı oluşturmak mümkündür. KBSB olarak bu konuda yapılabilecek çalışmalar ülkemizin sanayileşme hızını da arttıracaktır" diye konuştu.
İLHAN: "CARİ AÇIĞI DÜŞÜRMEK KBSB'NİN DEĞİL DEVLETİN GÖREVİ"
Cari açığı düşürmenin KBSB'nin değil devletin görevi olduğunu dile getiren İlhan şöyle devam etti:
"Ancak devletin bu gündemi ile bizim gündemimiz örtüşmektedir. Biz sektörümüzdeki yerli firmaları güçlendirmek adına bir takım projeleri sunmamıza daha uygun konjonktür oluşmuştur. Hükümeti ve bürokrasiyi bizim tezlerimize ikna için ortam daha uygundur. Bu ödevleri hakkıyla yerine getirebilmek için yeni bir vizyon ve strateji ile derneğimizi yeniden yapılandırmamız ve dernek çatısı altında bir dayanışma yapmamız gerekmektedir." - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği(Kbsb), Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?