Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars'ta 79 bin 873 kovanda bin 277 ton bal üretimi yapıldığını belirtti.
Düzgün, arıcılığın tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmelerinin içerisinde ikinci üretim dalı olarak yapıldığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüzeyin Düzgün, "Arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda bir farkındalık oluşturulması önemlidir. Ayrıca Birleşmiş Milletler 2030 gündeminde tanımlanan "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"nin başarılmasına katkı sağlayan biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunmasına dikkat çekilmesi hedeflenmektedir. Arıcılık diğer tarımsal faaliyetlere göre daha az sermaye ile yapılabilen ve kısa sürede kazanç sağlayan bir faaliyettir. Arıcılık tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmeleri içinde ikinci üretim dalı olarak yapılabilir" dedi.
Dr. Düzgün, "Bilindiği üzere, arılar bitkisel üretimde bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için ihtiyaç duydukları tozlaşmayı sağlayarak ürün miktarı ve kalitesinde çok büyük artışlara neden olurlar. Kars'ın florası bir başka, Kars yöresi, gösterdiği konum, jeolojik, morfolojik ve klimatolojik farklılıklar nedeniyle, ayrıca özel bitki varlığı florası nedeniyle kaliteli bal üretimi için son derece uygun bir yerdir. Kars sert bir iklime sahip olması nedeniyle ilkbahar ve yaz mevsimi geç gelmektedir. Bu sebepten dolayı diğer birçok yörede çiçeklerin bol olduğu devre geçtiğinde Kars en yeşil ve çiçekli dönemini yaşamaktadır. Dolayısıyla gezginci arıcılık için aranan bir yerdir" diye konuştu.
Kars Balı'nın şöhretini yüksek rakımlı tepelerdeki soğuk iklim kır çiçeklerinden aldığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, "Bu çiçekler ağaçtan arınmış ve tarımın olmadığı mera ve yaylalarda yetişmektedir. Bu bölgeler çiçek balı yapımına çok uygundur. Ayrıca tarımda gübre kullanımın az ya da olmaması ve sanayileşme kirliliğinin olmaması nedeniyle Bal'da kimyasal madde bulunmayacağı anlamına gelir ki bu bal için çok önemlidir. Bu tarz ballar kristalize olma özelliğine sahiptir. Bu özellik saf çiçek balının bir özelliği olup balın genel yapısını kesinlikle bozmaz" şeklinde konuştu.
Öte yandan Kars bal üretiminde 2017 yılı TUİK verilerine göre 79 bin 873 adet Arılı Kovana sahip ve ürettiği bin 277 ton bal ile Türkiye Bal üretimi yüzde 1,1 pay ile 22. sırada. 2017 yılı Tarımsal Desteklemeler kapsamında "Aktif Arılı Kovan" destekleme ödemeleri Kars'ta 461 işletmede 64 bin 151 adet kovana 641.510,00 TL. destekleme ödendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca uygulamaya konulan "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 2016 ve 2017 yıllarında 44 genç girişimciye Arılı Kovan desteklemesi kapsamında 1.320.000 TL. hibe verildi. Ayrıca "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında 12 üreticiye hazırladıkları proje kapsamında Arıcılıkla ilgili makine ekipman alımına 54 bin 860 TL hibe verildi. - KARS
Son Dakika › Ekonomi › Kars'ta 79 Bin 873 Kovanda, Bin 277 Ton Bal Üretiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?