Karagöz Döşemelik Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Karagöz Döşemelik Oldu

Karagöz Döşemelik Oldu

Türkiye'nin tarihi eserleri artık tekstil ürünlerinde yaşayacak.

17.12.2013 14:30

Türkiye'nin tarihi eserleri artık tekstil ürünlerinde yaşayacak. Genç tasarımcılar, tarihi eserlerden ilham alarak otantik döşemelik kumaşlar ve perdeler yaptı.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 16 tasarımcı, 9 - 17 Aralık tarihleri arasında İstanbul, Bursa ve Gaziantep olmak üzere 3 şehirde incelemeler yaptı. Tasarımcılar, daha sonra Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde Türkün Holding'de bir araya gelerek, 3 şehrin tarihi eserlerinden ilham alarak yeni tasarımlar ortaya çıkardı.

Tasarım Vakfı'nın Bursa'da gerçekleştirdiği atölye çalışmasına destek veren Vanelli Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, Türkiye'nin en büyük eksiğinin marka ve markalaşma süreci olduğunu söyledi. Tasarım Vakıfı'nın ülkemizin çeşitli bölgelerinde topluma mal olmuş, yıllar içinde kaybolmaya yüz tutmuş sanatları ortaya çıkardığını ifade eden Türkün, "Tasarım Vakfı'nın, eski ustaların tekniklerini günümüz teknikleri ile birleştirerek dünyaya farklı boyutta sunmak gibi bir misyonu var. Biz de şirket olarak destek verdik. Gençlerimiz tekstil tekniklerini farklı boyutta kendi bakış açılarıyla görerek birtakım tasarımlar yaptı. Biz de bunları dokuduk ve farklı çalışmalar ortaya çıkardık. Şimdi onları toplum ile paylaşacağız. Bu daha çok yayılarak, ülkemizin özünü teşkil eden sanat kültürünü farklı bir boyutta tekstil vasıtasıyla tanıtmak istiyoruz. Artık Türk tasarımlarının da markalaşması gerekiyor. Gençlerimiz gezdikleri bölgelerde ortaya çıkan tarihi eserleri tasarımlarına aktardı. Kısa zamanda çok başarılı işler ortaya çıktığına inanıyorum" dedi.

Genç tasarımcıların yaptığı çalışmaların başarılı ve güzel olduğunu belirten Tasarım Vakfı Başkanı Mimar Faruk Malhan, ancak çalışmaların biraz havada olduğunu söyledi. Ürünün nasıl gelire dönüşeceği ve ne kadar katma değer üreteceğinin kendileri açısından önemli olduğunun altını çizen Malhan, üretimde inovasyon ve özgün tasarımın önemli olduğunu vurguladı. "Eğer 2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı hedefliyorsak, bütün işlerin daha katma değerli yapılması gerekiyor" diyen Malhan, "Bu da buluşçuluğun, inovasyonun tekstile girmesini sağlıyor. Tasarıma yönelik endüstriler ilgi görmeye başladı. Türkiye'nin yaşanan gelişmelere bağlı olarak önü açıldı. Tasarımın da artık bütün sektörlere girmesi gerekiyor" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Karagöz Döşemelik Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement