Karadeniz ve Balık Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Karadeniz ve Balık Çalıştayı

Karadeniz ve Balık Çalıştayı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Erdinç Güneş, "Karadeniz'de son beş yılda ortalama 550 bin ton balık üretimi yapıldı.

13.10.2016 13:49

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Erdinç Güneş, " Karadeniz'de son beş yılda ortalama 550 bin ton balık üretimi yapıldı. Bunun da yüzde 70'i ülkemiz tarafından gerçekleştirildi." dedi.

Güneş, Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde düzenlenen "Karadeniz ve Balık Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Karadeniz'deki balık stoklarının komşu ülkelerle paylaşılır durumda olduğunu söyledi.

Balık stoklarının paylaşılır durumda bulunması nedeniyle komşu ülkelerle işbirliği yapmak zorunda olduklarına işaret eden Güneş, bu anlamda Ukrayna ve Gürcistan ile bir balıkçılık anlaşması imzalanması için ciddi aşama kaydedildiğini dile getirdi.

Güneş, Türkiye'nin Karadeniz'de üretim, balıkçı teknesi filosu, kültür ve yasal mevzuatlar bakımından diğer ülkeler arasında önemli konuma sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Karadeniz'de son yıl beş içerisinde ortalama 550 bin ton balık üretimi yapıldı. Bunun da yüzde 70'i ülkemiz tarafından gerçekleştirildi. Ülkemiz açısından baktığımızda, sınırlarımız içinde son beş yılda yapılan üretimin yüzde 80'i de Karadeniz'den sağlanmıştır. O anlamda Karadeniz, ülkemiz açısından da önemli bir konuma sahiptir. Dolayısıyla rakamlar üzerinden bakıldığı zaman ülkemizin balıkçı filosunun üçte biri yine Karadeniz'de yer almakta. Yani Karadeniz, ülkemiz balıkçılığının kalbi durumundadır."

"Korumacı önlemler alıyoruz"

Sürdürebilir avcılığın sağlanması ve sağlıklı şekilde devam etmesini sağlamak amacıyla diğer ülkelerin yaptığı gibi korumacı önlemler aldıklarını ifade eden Güneş, şunları söyledi:

"Bakanlık olarak bu önlemleri alırken bilim insanlarının yaptığı çalışmalar bizim için rehber niteliğindedir. Gerek politikaların belirlenmesinde gerekse yanlışların dönülmesinde bu araştırmalar bizim açımızdan vazgeçilmezdir. Örneğin son zamanlarda hamsiyle ilgili yapılan stok belirleme çalışması çok kıymetlidir. Mesela palamutla ilgili elimizde bilimsel olarak yapılmış bir çalışma yok. 'Palamut çok olduğu zaman hamsi az olur' söylemleri var. Gerçekten böyle bir av-avcı ilişki olduğu gerçeği var mıdır? Bunun araştırılması gerekiyor."

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ise balıkçılık sektörünün ülkeye sürekli girdi sağlayabilecek önemli bir kaynak olduğunu vurguladı.

Çalıştayın balıkçılığın geleceği açısından alınacak kararlara katkı sağlamasını arzu ettiklerini dile getiren Dalgın, "Kaynaklarımızı sürdürülebilir kılmak için neler yapılabilir, balıkçılarımızın sorunları nelerdir, bu konudaki akademik yaklaşımlar nelerdir? Bunları düzeyli bir platformda tartışabilmek ve ortak çözüm arayışları bulabilmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ümit ediyorum verimli bir toplantı olacak ve güzel neticeler elde edilebilecektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Karadeniz ve Balık Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement