İzmir'deki Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Türkiye'de bir ilke imza atarak kapalı sistem su kullanımıyla binde 7 tuzluluk oranında alabalık yavruları üretmeye başladı. Öğrencilerin pratik de yapabileceği bu uygulama, su tasarrufu da sağlayacak.
Üniversite bünyesindeki Su Ürünleri Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi, Türkiye'de bir ilke imza atarak alabalık üretiminde su tasarrufu sağlayan kapalı sistem yöntemiyle üretime başladı. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, öğrencilerinin teorik bilgilerini bu uygulama sahasında pratiğe dönüştüreceklerini, böylece sektörün istediği nitelikte mezun vereceklerini açıkladı. Söz konusu merkezde alabalık, çipura ve levrek de yetiştireceklerini dile getiren Prof. Dr. Tekinay, bu yıl 45 öğrenciyle eğitime başlayacaklarını anlatarak, "Geçtiğimiz haziran ayında açılan Su Ürünleri Fuarı'nda birçok firmayla sözleşme imzaladık. Böylece fakültemizden mezun olacak öğrenciler, bu yerlerde hemen işe başlayacak" dedi.
Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, sektördeki büyümeye paralel istihdam ihtiyacının da artacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Tekinay, su ürünleri üretiminin merkezi konumunda olan İzmir'de akademik bir bakış açısının bulunmasının şart olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Tekinay, ilerleyen süreçte tüm balık çeşitlerini yetiştirerek sektöre sunmayı amaçladıklarını, üniversitelerin ürettiği bilgiyi değere dönüştürmesi gerektiğini kaydetti. Şu anda da 3 firma ile sözleşme imzalayarak danışmanlık yapmaya başladıklarını anlatan Prof. Dr. Tekinay, yeni uygulamayı ise şu şekilde anlattı:
"Birçok işletme şehir şebekesindeki suyu devamlı surette vererek su israfına sebep oluyor. Fakat bu suyun sıcaklığının fazla olması nedeniyle birçok balık yumurtadan çıkmadan ölüyor. Bunun işletmelere maliyeti de çok fazla. Biz ise kapalı devre sistemde hem aynı suyu devirdaim ediyoruz hem de tuzlu su ortamında ilk defa alabalık yumurtalarını çatlatıp, yavru üretimi yapıyoruz. Alabalıkların genellikle tatlı ve soğuk su yetiştiriciliği var. Biz balıkları binde 7 tuzluluk oranında yetiştiriyoruz. Suyu 10 dereceye kadar soğutarak alabalığın doğal ortamını burada simule etmeye çalışıyoruz. Bu süreçte şehir suyu biyolojik ve diğer filtrelerden geçiriliyor. İhtiyaç duyulan oksijeni de borularda taşıyoruz. Bu sistemi kurmak isteyen 3 firmaya da danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sistemin kurulum maliyeti ise yaklaşık 4- 5 milyon lira civarında. Ama balıkların ölmesini büyük oranda önlediği için kısa sürede kendini amorti edebiliyor." - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › Kapalı Sistemle Alabalık Yavrusu Üretimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?