CEM ŞAN - Bursa'nın en meşhur ürünlerinden kestanenin rekoltesinin son yıllarda "dal kanseri" nedeniyle iyice azalması üzerine iki yıl önce başlatılan eylem planı kapsamında sorunlu ağaçlar kesiliyor, yerlerine fidanlar dikiliyor. Böylece mevcut senelik üretim ve gelirin, 2016 yılında 3 katına çıkarılması hedefleniyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2013 yılı verilerine bakıldığında Türkiye, yıllık ortalama 60 bin ton rekolte ile dünya kestane üretiminde Çin'in ardından ikinci sırada yer alsa da son yıllarda yayılan "dal kanseri" yüzünden ülkede ciddi sorunlar yaşanıyor.
Ağaçların kurumasına yol açan bu hastalık dolayısıyla üretim miktarı yıldan yıla azaldı ve 1990'lı yıllardan bu yana 90 binden 60 bin tona geriledi. Bu gidişatı tersine çevirmek isteyen Orman Genel Müdürlüğünce 2012-2016 yıllarına yönelik hazırlanan eylem planı, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından uygulanmaya başlandı.
"Bursa'nın kestanesi, okka çeker 5 tanesi" sözüyle ünlenen ilde, Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 759 bin hektar orman alanının yaklaşık 13 bin hektarında kestane ağaçları yer alıyor. Kestane ormanlarının 850 hektarı ise bozuk orman vasfında bulunuyor. Söz konusu bölgelerde 3 bin hektar alanda yıllık ortalama 3 bin ton ürün toplanıyor.
Uludağ'ın çevresindeki 22 köyde 6 bin civarında kişi tarafından toplanan kestanelerle ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Eylem planı ise kestane ormanlarının ıslah edilmesi üzerine kurularak, geçen yıl dal kanseri görülen ağaçlar kesilip yerlerine yaklaşık 100 bin fidan dikildi. Bu çalışmalar 2016'da tamamlandığında üretimin 3 bin tondan 9 bin tona, gelirin 9 milyon liradan 27 milyon liraya çıkarılması, 33 köyden 12 bin civarında kişinin kestane ağaçlarından yararlanması planlanıyor.
- "Bursa, eskiden kestanenin çok olduğu yıllara kavuşacak"
Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, kestanenin, Türkiye ve Bursa için önemli olduğunu söyledi.
Kestane ve kestane şekerinin, Bursa ile özdeşleştiğini belirten Coşkun, üreticilerin ihtiyacını karşılayabilmek ve sektöre katkıda bulunmak amacıyla eylem planı hazırladıklarını anlattı.
Ağaçların yayılış gösterdiği işletme müdürlüklerinde yıllar itibarıyla yapılacakları 5 yıla planladıklarını vurgulayan Coşkun, şöyle konuştu:
"Bursa, kestane şehri. Geçmişte kestane verimimiz çok daha üst rakamlarda iken bu, yıllar içinde azaldı. Bunun azalmasının bir sebebi var; kestane dal kanseri. 1960'lı yıllardan itibaren kestane ağaçlarında dal kanseri ortaya çıktı. Zaman içinde doğadaki denge ve çalışmalarımızla kansere karşı bir virüs ortaya çıktı. Kanserli bölgelerde iyileşme sağlandı. Şimdi hem bu kanserli ağaçları kesiyoruz hem de bunlardan yeni sürgünler elde ediyoruz. Buralarda aşılama yapıyoruz. Bu aşılamalarla yöreye uygun, fabrikalarda işlenmesi kolay, kestane şekeri üreticilerinin istediği türden ürünler alınıyor. Umarım bu çalışmalarımız neticesinde Bursa, eskiden kestanenin çok olduğu yıllara kavuşacak."
Son Dakika › Ekonomi › Kanseri yenen 'Bursa kestanesi'nde rekor üretim hedefi - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?