Kanada Ankara Büyükelçisi John T. Holmes, Kanada ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini belirterek, İzmir'de önemli bir ticari ilişki potansiyeli olduğuna dikkat çekti.
Kanada Ankara Büyükelçisi John T. Holmes, İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret ederek, çalışma yemeğine katıldı. Kanada ile İzmir arasındaki iş imkanlarının konuşulduğu toplantıya, inşaat, gıda, tarım, tekstil, taş, mermer, ambalaj, deri sektörlerinden işadamlarının yanı sıra İzmir ve Ege Bölgesi'nin sivil toplum kuruluşu başkanları katıldı.
İşadamlarının, Kanada'dan vize alımının uzun sürmesi, ithalat vergilerinin yüksekliği ve Türkiye - Kanada arasında Serbest Ticaret Anlaşması'na duyulan ihtiyaç konularını dile getirdiği toplantıda, Kanada'nın İzmir'de fahri konsolosu olması gerektiğine dikkat çekildi.
Toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Kanada'nın dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğunu söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Kanada ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi 2 milyar dolar düzeyinde. Bu rakamın artırılması gerekiyor. Kanada-İzmir arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gereken her desteği sağlamaya hazırız" dedi.
KÜLTÜREL VE TİCARİ İLİŞKİ POTANSİYELİ
Kanada ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla iş adamlarının tavsiyelerini almak üzere İzmir'i ziyaret ettiklerini belirten Kanada Ankara Büyükelçisi Holmes, şöyle konuştu: "İzmir, hem turizm hem de iş için çok güzel bir şehir. Çok daha fazla kültürel ve ticari ilişki potansiyeli var. Kanadalı işadamları, orta ve uzun vadede Türkiye'de yatırım yapma konusunda istekli. Özellikle, Kanada -Türkiye direk uçuş sayısının artması memnuniyet vericidir."
Türkiye ve Kanada arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması bulunduğunu, ayrıca iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin devam ettiğini söyleyen Büyükelçi Holmes, "Ekonomi Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde de bu ihtiyacı dile getirdik" dedi. Vize konusuna da değinen Büyükelçi Holmes, vize işlemlerinin 15 iş günü civarında tamamlandığını ve Türkiye'den gelen başvuruların yüzde 92 oranında kabul edildiğini ifade etti.
Kanada ile İzmir arasında eğitim alanında da işbirliği yapılabileceğini anlatan Büyükelçi Holmes, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ile eğitim alanında işbirliği başladı. Bu konuda, Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kanada'daki mesleki okullar, dünya çapında öneme sahip. Amacımız, Türkiye'den Kanada'ya öğrenci göndermek."
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Tunçdan Baltacıoğlu ise, kolej ve meslek okulu seviyesinde öğrenci değişiminin iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. - İZMİR
Son Dakika › Ekonomi › Kanada'yla Ticari İlişkiler Artırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?