ABD, otomotiv devleri GM, Ford ve Chrysler’le ilgili kurtarma planını tartışırken, Kanada önümüzdeki 5 yılda 582 bin kişinin işsiz kalabileceği endişesiyle bu konuda 2.8 milyar dolarlık destek paketini hazır hale getirdi.
ABD’li otomotiv devleri General Motors (GM), Ford ve Chrysler’in iflas bayrağını çekmesi durumunda, Kanada’da 582 bin kişinin işini kaybedecek olması, hükümeti harekete geçirdi. Geçtiğimiz günlerde, Detroit merkezli otomotiv devleri için ’ABD elini cebine atarsa, ben de yardımı esirgemem’ açıklamasını yapan Kanada, 2.8 milyar dolarlık kredi desteğini onaylayıp hazır hale getirdi.
Daha fazla bekleyemedi
Dünya, Beyaz Saray’ın GM, Chrysler ve Ford’a 700 milyar dolarlık TARP (Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı) kapsamında sağlayacağı kredi desteğini açıklamasını beklerken, Kanada hükümeti hareket geçti. Ontario Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, hazırladığı bir raporla, üretimlerinin yüzde 20’sini Kanada’da gerçekleştiren otomotiv devlerinin batması durumunda 580 bin kişinin işini kaybedeceğini açıklaması üzerine federal hükümet daha fazla bekleyemedi. Geçen cuma günü, ’ABD elini cebine atarsa, ben de yardımı esirgemem’ diyen Kanada, söz verdiği gibi 2.8 milyar dolarlık paketi hazırladı.
En az 147 bin kişi
Toronto Star Gazetesi’nden alınan Ontario Ekonomik Kalkınma Bakanlığı raporunda, ABD’li otomotiv şirketlerinin çöküşünün ekonomiye sürekli şok dalgaları yayabileceği konusunda uyarılarda bulunulurken, 5 yıl içinde 582 bin işini kaybedebileceği kaydedildi. Raporda, ABD merkezli otomobil üreticilerinin Kanada’daki üretimlerini yarıya indirmesi durumunda en az 157 bin 400 kişinin işini kaybedebileceği, bunlardan 141 bininin ise Ontario’dan olacağı belirtildi. 2014 yılına gelindiğinde ise Kanada genelinde 296 bin iş kaybı yaşanabileceği kaydedildi.
Ekonomiye kalıcı zarar
Söz konusu fabrikaların Kanada’daki üretimlerini tamamen durdurmaları halindeyse 323 bin kişinin ülkede işini kaybedebileceği, 2014 yılında ise bu rakamın 582 bin iş kaybına çıkabileceği öngörüldü. Rapor, Ottawa ve Washington’daki yöneticilerin otomobil üreticilerine yardım etmemesi durumunda oldukça kasvetli bir tablo ortaya koydu. Dolardaki değer kaybı, düşük faiz oranları ve düşük üretim maliyetlerinin ekonominin yenilenmesi için yardımcı olacağı üzerinde durulan raporda, ancak üç büyük ABD’li otomobil şirketinin çöküşünün Kanada ekonomisine iş ve üretim açısından kalıcı zararlar verebileceği vurgulandı.
Nasıl devreye girmişti
Geçen hafta, ABD’li otomotiv şirketleri için hazırlanan 14 milyar dolarlık kurtarma paketi Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmiş, ancak üst kanadı Senato’da Cumhuriyetçilerin engellemesi sonucu onay alamamıştı. Bunun üzerine de Kanada’nın federal hükümeti ve Ontario eyaleti de otomotiv şirketlerine 2.8 milyar dolarlık destek sinyali vermişti. Kanada Sanayi Bakanı Tony Clement, "Hem federal hükümet, hem de Ontario hükümeti elini çabuk tutarak yardım etmeye hazır. Bunun için Amerikalıların kurtarma paketini gerçekten desteklediğini görmek istiyoruz" açıklamasını yapmıştı.
Toyota ABD’deki 1.3 milyar dolarlık yatırımı dondurdu
DÜNYANIN bir numaralı otomotiv üreticisi Toyota, ABD’deki 1.3 milyar dolarlık yatırımını dondurduğunu açıkladı. Japon Toyota, ABD’nin Mississippi eyaletinde Blue Springs’de yapımı süren fabrikasında üretim tarihini erteledi. Toyota’nın ABD’deki bölümünün sözcüsü Mike Goss yaptığı açıklamada, şirketin fabrikaya şimdiye kadar 300 milyon dolar yatırmasına rağmen, otomotiv sektöründeki gerileme nedeniyle fabrikada üretim tarihini süresiz olarak ertelediğini söyledi. Goss, fabrikanın yüzde 90’ının tamamlandığını ve Toyota’nın fabrikayı tamamlayacağını belirtti.
Fiat’ın üretimi durdurması 200 bin kişiyi etkileyecek
FIAT’ın 12 Ocak tarihine kadar ülkedeki tüm fabrikalarında üretimi geçici olarak durdurma kararı almasının 200 bir kişiyi etkileyeceği belirtildi. Fiat’ın pazartesi günü İtalya’daki tesislerinde üretimi durdurma kararı almasıyla 48 bin çalışan düşük ücretli izne çıkarıldı. Fiat’ta çalışan 200 bin kişinin bu karardan etkileneceği kaydedildi.
Avrupa’da oto satışı yüzde 25 düştü
AVRUPA otomobil pazarındaki gerileme kasım ayındaki yüzde 25.8 düşüşle hızlandı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin verilerine göre satışlardaki daralma Ağustos’ta yüzde 14.5, Eylül’de yüzde 8.2 ve Ekim ayında yüzde 14.5 düzeyinde gerçekleşmişti. Malta ve Kıbrıs Rum kesimi dışındaki 25 Avrupa Birliği üyesiyle İsviçre, Norveç ve İzlanda’yı kapsayan verilerine göre, 2007 yılının Ocak-Kasım döneminde 14 milyon 835 bin adet olan otomobil satışları, bu yılın ilk 11 ayında yüzde 7.1 azalarak 13 milyon 788 bin adete geriledi. Avrupa’da Kasım ayında Finlandiya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere sadece 3 ülkede satışlar artarken, bazı ülkelerde otomobil pazarı yüzde 50’den fazla daraldı. Geçen ay satışlardaki kayıp İzlanda’da yüzde 95, Letonya’da yüzde 61.5, İrlanda’da yüzde 56, Romanya yüzde 53, İspanya’da yüzde 50 ve Danimarka’da yüzde 45’i buldu.
GM’nin Meksika’da 3 fabrikası durdu
ABD’li otomotiv şirketi General Motors (GM), otomotiv satışlarının düşmesi nedeniyle Meksika’daki 3 fabrikasında üretimi geçici olarak durduracak. Şirket yaptığı açıklamada, Guanajuato eyaletindeki fabrikanın 22 Aralık ile 7 Ocak, San Luis Potosi ve Coahuila eyaletlerindeki fabrikaların ise 22 Aralık ile 2 Ocak arasında üretimini durduracağını bildirdi. İşçilerin de geçici olarak işten çıkarılabileceği belirtilen açıklamada, üretimin ne kadar kısılacağına ilişkin bilgi verilmedi.
Seat 5 bin 300 kişiyi işten çıkarıyor
İSPANYOL otomotiv şirketi Seat, araç satışlarının düşmesi nedeniyle 5 bin 300 kişiyi geçici olarak işten çıkarıyor. Alman Volkswagen Grubu bünyesindeki Seat’ın sözcüsü Maria Antonia Fontiverio, şirketin 2 Şubat ve 30 Haziran arasında üretimini azaltacağını, gelecek yılın ilk yarısında Martorell fabrikasında üretimini düzenleyeceğini söyledi.
Fransa otomotive destek için yeni plan hazırlıyor
FRANSA, ülkedeki istihdamın yüzde 10’unu sağlayan otomotiv sektörüne destek olmak için yeni bir plan hazırlayacak. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Elysee Sarayı’nda otomotiv şirketlerinin yöneticileriyle biraraya geldikten sonra yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünü küresel krize kurban vermeyeceklerini söyledi. Sarkozy, pazardaki daralma nedeniyle zor duruma düşen Renault ve PSA Grubu ile bu üreticilerin tedarikçilerine destek sağlayacak yeni bir programın ay sonuna kadar hazırlanması için Sanayi Bakanı Luc Chatel’i görevlendirdi. Fransa geçtiğimiz haftalarda açıkladığı, 26 milyar Euro’luk ekonomi canlandırma paketinde otomotiv sektörünü de dahil etmişti.
Son Dakika › Ekonomi › Kanada Otomotive 2.8 Milyar Doları Hazırladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?