Kamyon Şoförlüğünden Zirveye - Son Dakika
Ekonomi

Kamyon Şoförlüğünden Zirveye

Kamyon Şoförlüğünden Zirveye

Samsun'un önde gelen işadamlarından Cemal Yeşilyurt, kamyon şoförlüğü ile başladığı iş hayatında Yeşilyurt markasını oluşturup demir, çelik ve enerjide Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasına girdi.

18.03.2012 11:29

Samsun'un önde gelen işadamlarından Cemal Yeşilyurt, kamyon şoförlüğü ile başladığı iş hayatında Yeşilyurt markasını oluşturup demir, çelik ve enerjide Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasına girdi. Yeşilyurt Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yeşilyurt, "Kamyon şoförü olarak girdiğim iş hayatında bugün kendi limanımız ve demir- çelik fabrikamız var. 30 ülkeye ihracat yapıyoruz" dedi.

Trabzon'un Of İlçesi'ne bağlı Yemişalan Köyü'nde 1938 yılında dünyaya gelen Cemal Yeşilyurt, daha küçük yaşta başladığı çalışma hayatına bugün de aynı heyecanla devam ediyor. İlk ve orta öğretimini Of'ta tamamlayan Cemal Yeşilyurt, lise birinci sınıftayken, ailesinin tüm itirazlarına rağmen okuldan ayrılarak babasının yanında iş hayatına atıldı. Askerliğini tamamladıktan sonra babasının kamyonunda çalışmaya başladığını söyleyen Cemal Yeşilyurt, şunları anlattı:

"Babamın bir şartı vardı. 30 ay vadede ayda 5 bin TL ödemek kaydıyla kamyonu bana verdi. Artık her zaman hayalini kurduğum kendine ait kamyonumun direksiyonu başındaydım. Türkiye'nin birçok ilini dolaştım. Ama o yıllarda ağır tonajlı kamyonların en çok iş bulduğu yer, ağır demir çelik sanayisinin merkezlerinden biri olan Karabük'tü. Yeşilyurt kardeşler olarak bir araya gelerek ticaretin oldukça yoğun olduğu Karabük'te demir çelik ticareti yapmaya karar verdik. Çalışkanlığımız, dürüstlüğümüz ve müşteri ilişkilerimizle Yeşilyurt kardeşler olarak işlerimiz oldukça iyi gitti. Aradan geçen kısa süre sonra kolektif şirketi kurduk. Bu bizim için dönüm noktası oldu. Hızla büyüyen şirketimiz ile birlikte Zonguldak çevresinde ciddi bir markanın ve otobüs satış bayiliğini de üstlendik."

1980 yılında Yeşilyurt Ailesi olarak artık sanayide de var olduklarını söyleyen Cemal Yeşilyurt, "Satın alınan yıllık 100 bin ton kapasiteli çubuk haddehanesinin başına da ben getirildim. Şirket sürekli büyümeye devam etti. İşi daha da büyütmek için yeni bir yatırım bölgesi arayışına girdik. Kara, demir, deniz ve hava yolu olan Samsun, bizi adeta cezbetti. İşte tam aradığım özelliklere sahip şehir dediğim Samsun'a 1987 yılında 420 bin üretim kapasiteli çubuk haddehanesi kurarak girdik. 10 yıl sonra da yine Samsun'a, demir çelik sektöründeki ikinci yatırımımızı 1 milyon ton kapasiteli, 650 kişiye istihdam sağlayan çelikhaneyi faaliyete geçirdik. Eksikliği bulunan alanları çok iyi tespit ettik ve 35 milyon dolarlık bir yatırımla Karadeniz'in ilk özel limanını da Samsun'da kurduk. Liman 2006 yılında hizmete başladı. Bugün o kurulan liman 20 milyon dolarlık ek yatırımla birlikte 120 bin metrekare de hizmet vermekte. Yıllık yükleme ve boşaltma kapasitesi ise 8 milyona ulaşmış vaziyette" diye konuştu.

Yeşilyurt Grup olarak, bugün 30 ülkeye ihracat yaptıkların ve İstanbul Ticaret Odası'nın her yıl açıkladığı Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasında 146'ncı sıraya kadar yükseldiklerini dile getiren Cemal Yeşilyurt, "Kendimize 100 milyon dolar ihracat hedefi koyduk. Bu yıl içinde yeni yapacağımız yatırımlardan biri de Samsun OSB içinde 140 megawatt gücünde kuracağımız doğalgaz dönüşüm santralidir. Amacımız, Türkiye'nin enerji ihtiyacına katkı sağlamak" dedi. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kamyon Şoförlüğünden Zirveye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement