Diyarbakır'ın Çermik İlçesini sulu tarıma açacak olan ve ilçe sakinlerinin yapımı için büyük mücadele verdiği Kale Barajı nihayet gerçekleşiyor. 400 kişinin çalışacağı baraj inşaatı öncesi şantiye binaları ve araç parkı oluşturuldu, tünel giriş ağzında çalışma başladı.
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde 120 hektar (120 bin dönüm) alanı sulayıp, yılda en az 3 ürünün alınmasını sağlayacak olan Kale Barajı, Aşağı ve Yukarı Şeyhler arasında, yoldan yaklaşık 4 kilometre içerde, Ergani'nin Kesentaş mahallesinin tam arkasında inşa edilecek.
Tünel 404 metre olacak
Kale Barajı Harita Şefi Fikret Kaya, inşaat alanında yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu, yapılan ve yapılacak olan çalışmaları yerinde görmemizi sağladı.
Harita Şefi Kaya, Kale Barajı inşaatının başladığını, DSİ ve Müteahhit Firma görevlilerinin kalacakları fiziki yapılaşma ile araç parkının tamamlandığını, elektrik işlerinin de tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Baraj gövdesinin yapımı sırasında 5 metre çapında 404 metre uzunluğunda derivasyon tünel girişi ile ilgili çalışmanın sürdüğünü anlatan Harita Şefi, tünelin, suyun yönünü değiştirmesi için tünelin yapılacağını, tünelle birlikte ilk gövde dolgusuna da başlanacağını bildirdi.
400 işçi çalışacak
Tünel girişine elektrik hattının çekilmesinin de tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Kale Barajı Harita Şefi Fikret Kaya şöyle konuştu;
"Çalışmalar tüm hızıyla sürdürülüyor. Şu anda çalışan var. Tam kapasite ile çalışılmaya başlandığında çalışan sayısı 400'ü bulacak. Tabii resmi ve Müteahhit çalışanları hariç. Genellikle barajın çevresindeki köylerden de çalışanlar alınacak. Şu anda Yukarı Şeyhler mahallesinden insanlar çalışıyor. İnşaatın başlaması şimdiden ilçeye hareketlilik getirdi. İleriki günlerde ekonomik hareketlilik daha da artacak."
İlçemizde tarım alanlarının ancak yüzde 10'unun sulanabildiği bildirilirken, Aşağı Şeyhler köyü ile Yukarı Şeyhler arasında yapılacak olan Kale Barajının bitmesi durumunda bu oran yüzde 70'lere çıkacak.
Kaymakamlıkça hazırlanan raporda, ilçe nüfusunun yüzde 88'inin tarım ve hayvancılıkla uğraştığı belirtilerek, toplam tarım alanının 223 bin 41 dönüm olduğu, bunun 202 bin 464'ünün kuru, 20 bin 395 dönümünün ise sulu tarım alanından oluştuğu bildirildi.
İlçedeki tarım alanlarının sulu tarıma açılmasını sağlayacak Aşağı Şeyhler ve Yukarı Şeyhler köyü arasında yapılacak olan Kale Barajının devreye girmesi ise 120 bin 627 dönüm (12 bin 627 hektar) alanın sulu tarıma açılacağı bildirilen raporda, Kale Barajının ihale işlemlerinin tamamlandığı belirtildi.
1440 gün de tamamlanacak
Raporda Kale Barajının gövde yüksekliğinin 77 metre olacağı, 60 bin 345 dönüm alanın (6.345 ha.) cazibe ile 60 bin 282 dönüm (6.282 ha) alanın pompaj sulama ile yapılacağı böylece ilçe genelinde sulu tarım yapılacak alanın yüzde 10'lardan 70'lere yükseleceği, bunun da ilçe ve ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayacağı yer alıyor. Çermik Kale Barajı İnşaatı Sözleşmesi; 18.11.2014 tarihinde, Ankara'da DSİ Genel Müdürlüğü Namık Kiper toplantı salonunda, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Ergün Üzücek ve firma yetkililerinin katılımıyla imzalanmıştı.
Sözleşmede, ihale bedeli 36,8 milyon (36 trilyon 800 milyar)TL olan Kale Barajının 1440 günde tamamlanması öngörülüyordu. Yapılacak olan barajın; ön yüzü beton kaplı kaya dolgu, talvegden yüksekliği 76 metre, temelden yüksekliği 79 metre, kret uzunluğu ise 327 metre olacaktı.
Getirisi yüksek olacak
Barajı tamamlandığında ilçeye 100 milyon lira getiri sağlayacak. Konuyla ilgili daha önce fizibilite rapor hazırlanmıştı. Raporda, yeni tarımsal üretim alanlarında sulama yapılmasının en önemli gerekçesinin birim alandan elde edilecek gelirin çok katlı olarak artması vurgulanmıştı. Raporda, sulu şartlarda birim dekardan elde edilen gelirin 926 lira iken, kuru şartlarda bu oranın sadece 122 lira olduğu yer almış, sulu şartlarda münavebeye giren ürün adedinin çok fazla iken, kuru şartlarda bu sayının çok sınırlı olduğu belirtilmişti. Raporun sonuç bölümünde şu görüşlere de yer verilmişti;
"1- Sulu tarımda 126 bin dekarda elde edilen gelir; 126x926= 116 milyon 676 bin lira olacak.
2- Kuru tarımda 126 bin dekardan elde edilen gelir; 126x926= 15 milyon 372 lira.
3- Bu durumda sulu tarıma geçilmesi ile 116 bin 676/15 bin 372= 7 bin 590 oranında katma değer sağlanacaktır.
4- Sulu tarımda 126 bin dekar için istihdam edilecek olan insan sayısı 12 bin 600 kişi olacaktır.
5- Kuru tarımda 126 bin dekar için istihdam edilen insan sayısı 2 bin 520 kişidir.
6- Bu durumda sulu tarıma geçilmesi ile 12.600/2.520=5 kat ek insan istihdamı sağlanacaktır.
7- İlçe geneli ve çevre il ve ilçelerde tarımsal ürün ihtivası ve sirkülâsyonu pozitif ivme kazanarak fiyatlar tüketici lehine iyileşecektir.
8- Fiyatlar üretici lehine iyileştiği halde üretilen ürün miktarı nicelik olarak artacağından üretici sürümden çok daha fazla kazanacaktır.
9- Üretilen ürün miktarının artması ile aktif istihdam olarak sayılmayan nakliyeci, komisyoncu, toptan ve perakende tüm satıcılar bu ürün sirkülâsyonunun tali sektörlerini oluşturacak ve ekonomik döngü içerisinde yer alacaktır."
Son Dakika › Ekonomi › Kale Barajı'nda İnşaat Fiilen Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?