Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, 'Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi' projesi kapsamında örgütlü oldukları iş yerlerinde en az bir kadın sendika temsilcisi yetiştirmeyi planladıklarını söyledi. İnanç, "Kadın çalışanların desteğiyle sendikaların daha da güçleneceğine inanıyoruz. İyi iş çıkarmanın, başarılı olmanın cinsiyeti yoktur" dedi.
Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası'nın üyelerine yönelik düzenlediği 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Liderlik Eğitimi' Antalya'da başladı. Alanya'da Long Beach Otel'de 18-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek eğitim seminerine Öz İplik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri, şube, bölge, il-ilçe başkan-sekreterleri, sendika uzmanları ve kadın komitesi üyelerinden oluşan yaklaşık 100 kişi katıldı.
Eğitim Seminerinin açılışında konuşan Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, proje kapsamında gerçekleştirdikleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Liderlik Eğitimi'nin önemine vurgu yaparak "Toplumsal cinsiyet eşitliği sadece kadınlarla ilgili bir konu değil, sosyal yönden kadın ve erkeğe verilen roller, sorumluluklardır. Toplumsal cinsiyetin getirdiği roller de dinamiktir. İçeriği zamana ve yere göre değişir. Onun için bu eğitimi kadın ve erkek üyelerimizle gerçekleştiriyoruz" dedi.
"İyi iş çıkarmanın, başarılı olmanın cinsiyeti yoktur"
Kadın çalışanların desteğiyle sendikaların daha da güçleneceğine inandıklarını dile getiren İnanç; "Sendikaların büyümesi, sendikal yapının geleceği için kadın çalışanların desteğini istiyoruz. Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi projesi kapsamında örgütlü oldukları iş yerlerinde en az bir kadın sendika temsilcisi yetiştirmeyi planlıyoruz. İyi iş çıkarmanın, başarılı olmanın cinsiyeti yoktur. Ülkemizde çocuk gelinleri, töre cinayetlerini, kadına şiddeti, cinsel istismarı konuşmamak için, hastalıklı zihniyetlere karşı topyekun mücadele etmemiz lazım" şeklinde konuştu.
"Devlet garantili kıdem tazminatı fonu istiyoruz"
Kıdem tazminatı konusuna da değinen İnanç, işçi lehine bir düzenleme istediklerini belirterek, "Biz kıdem tazminatı konusunda kimseye vekalet vermedik. İşçilerin hakları konusunda mevcut kazanımları geriye götürmeyecek bir fon sistemini istiyoruz. Devlet garantili kıdem tazminatı fonu istiyoruz. 2017 yılının Ocak ayından itibaren uygulanacak olan Zorunlu Bireysel Emeklilik kesintisinde de bu sistemin en başından beri isteğe bağlı olmasını istedik. Bu konu işçinin gündeminden kaçırılmaya çalışıldı. Bir nokta da sigorta şirketlerine 'zorla' para aktarılması söz konusu oldu. Konuya itirazımız devam ediyor" dedi.
"Tasarım-markalaşma yönünde sektör büyümeli"
Tekstil ve hazır giyim sektöründe sorunun 'tasarım ve marka' olduğunu kaydeden İnanç, "Dünyada tekstilden vazgeçen ülke yok. Bu sektör gözden çıkarılamaz. Küresel markaların hepsi gelişmiş ülke şirketlerine ait. Tasarım-markalaşma yönünde sektör büyümeli. Sektörün örgütlenmesi şart. İşçileri ve işletmeleri toplu pazarlık düzenine geçmeye çağırıyoruz. Tekstil ve hazır giyim, tarıma, kadınlara da destek veren sektördür" ifadelerini kaydetti.
"Terörün olduğu yerde işsizlik, kaos ve belirsizlik hakim olur"
Terör olaylarına da değinen İnanç, "15 Temmuz gecesiyle Türkiye zorlu bir sınav verdi, halen de veriyor. Ülkemiz bu süreçten ekonomik ve sosyal anlamda önemli derecede etkiledi. Biz terörün her türlüsüne karşıyız. Biz üretmek, insanca yaşamak istiyoruz. Çocuklarımıza huzur içinde yaşayabilecekleri bir ülke bırakmak istiyoruz. Biliyoruz ki; terörün olduğu yerde huzur, barış, yatırım, üretim olmaz. Terörün olduğu yerde işsizlik, kaos ve belirsizlik hakim olur. Toplum kutuplaşır. Terörün olduğu ülkeler ekonomik olarak zarar görür. Türkiye hepimizin. Başka Türkiye yok. Ülkemize sahip çıkmamız lazım. Yılardır, ülkemizde farklı etnik grupların huzur ve kardeşlik içinde yaşaması için uğraş veriyoruz. Bu ülkenin kurulmasında omuz omuza veren halkı, bugün kökü dışarıda olan ve dış güçlerin oyuncağı olan terör örgütü birbirine düşman edemeyecektir. Türkiye bize dedelerimizden miras değil, torunlarımıza bırakacağımız servet, emanettir" dedi.
İsveç İstanbul Başkonsolosluğu tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezinin (ÇASGEM) desteğiyle Öz İplik-İş Sendikasının 12 ay süreyle yürüteceği 'Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi' projesi kapsamında gerçekleşen eğitim seminerinde katılımcılar 'İş Kanunu, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İnsanlar arası İlişkiler ve Etkili İletişim, Uluslararası Sendikal Yapı, Uluslararası Çerçeve Sözleşmeler ve Örgütlenme Araçları, Liderlik' konularında bilgilendirilecek. - ANTALYA
Son Dakika › Ekonomi › Kadın Sendika Temsilcileri Yetiştirilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?